Adrian Streinu Cercel – senator PSD, preşedintele Comisiei de Sănătate din Senat și medic infecţionist – a spus pe 27 octombrie 2021, după ce Senatul a respins proiectul de lege care prevede obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă că:
„Atât cei vaccinați, cât și cei nevaccinați se pot infecta la fel de ușor”.
Dacă persoanele vaccinate împotriva Covid-19 se pot infecta la fel de ușor ca cele nevaccinate.
Un studiu al Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite din august 2021 arată că persoanele nevaccinate au șanse de aproape cinci ori mai mari de a fi infectate cu Covid-19 decât persoanele vaccinate. În plus, persoanele nevaccinate au de aproximativ 29 de ori mai multe șanse să fie internate în spital din cauza bolii decât cele care sunt complet vaccinate. Nevaccinați prezintă și un risc de deces de 11 ori mai mare din cauza variantei Delta, arată datele CDC din septembrie.
Un alt studiu publicat la finalul lunii octombrie 2021, realizat pe 621 de persoane din Marea Britanie care au avut infecții ușoare cu Covid-19, 25% dintre contactele care locuiau în aceeași locuință și erau vaccinate au fost testate pozitiv pentru Covid-19, comparativ cu 38% dintre contactele casnice nevaccinate. Analiza spune că, deși există un risc semnificativ de a se infecta cu varianta Delta, persoanele care au primit două doze de vaccin împotriva Covid-19 prezintă un risc mai mic în comparație cu persoanele nevaccinate.
Și cercetătorii englezi au arătat că persoanele complet vaccinate au avut între aproximativ 50% și 60% risc redus de infecție, inclusiv infecție asimptomatică, comparativ cu persoanele nevaccinate. Experții spun că, de la sfârșitul lui mai până la începutul lunii iulie 2021, în Anglia, unde a avut loc o campanie de vaccinare la scară largă (72% din populația de peste 16 ani vaccinată cu cel puțin o doză la data respectivă), infecțiile au crescut exponențial din cauza variantei Delta și a prevalenței ridicate a infectărilor în rândul persoanelor mai tinere, nevaccinate.
Un alt studiu publicat în iulie 2021, realizat cu date culese din Israel, arată, la fel, că „vaccinarea cu două doze reduce substanțial riscul de transmitere și riscul de infecție în gospodării”. Specialiștii au estimat că, la șapte zile după a doua doză, s-a observat o reducere cu 81% a riscului de infecție la persoanele vaccinate, în comparație cu persoanele nevaccinate.
Tot cercetătorii israelieni au identificat o asociere puternică între rata de vaccinare la nivel de comunitate și riscul de infecție pentru membrii nevaccinați ai comunității. Aceștia au descoperit că ratele ridicate de vaccinare au fost asociate cu rate mai scăzute de infecție inclusiv în rândul persoanelor nevaccinate.
Cele mai recente date publicate de Institutul Național de Sănătate Publică din România arătau că peste 73% din infectările noi cu Covid-19 din România au fost înregistrate la persoane nevaccinate. Peste 91% din decesele înregistrate au fost înregistrate tot la persoane nevaccinate.
La începutul lunii octombrie, Adriana Pistol, șefa Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, a transmis că doar 1,3% din totalul persoanelor vaccinate s-au infectat cu Covid-19 și a explicat că pentru cele mai multe dintre acestea fie nu trecuse timp suficient pentru a dezvolta imunitate, fie au fost confirmate la un interval de peste patru luni după administrarea celei de-a doua doze de vaccin.
Afirmația lui Adrian Streinu Cercel este falsă. Studiile arată că riscul de infectare cu Covid-19 este mult mai redus în cazul persoanelor vaccinate. În plus, persoanele nevaccinate prezintă riscuri mai mari atât de internare în spital, cât și de deces comparativ cu persoanele vaccinate.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.