Theodor Paleologu (PMP)
„Sunt întregi instituții de învățământ, care nu fac altceva decât să promoveze plagiatul, cum este Academia de Poliție, o adevărată industrie de teze plagiate - 75% din câte am înțeles dintr-un raport al Corpului de Control al Ministerului de Interne.”
Adevărat
Barometru Factual
Prezidentiale
Data verificării: 23.10.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: B1

Context

Theodor Paleologu – candidat la alegerile prezidențiale din 2019 – a făcut următoarea declarație pe data de 27 septembrie 2019 cu privire la Academia de Poliție, pe care o consideră o industrie de teze plagiate:

Sunt întregi instituții de învățământ, care nu fac altceva decât să promoveze plagiatul, cum este Academia de Poliție, o adevărată industrie de teze plagiate – 75% din câte am înțeles dintr-un raport al Corpului de Control al Ministerului de Interne.”

Ce verificăm?

Dacă există un raport al Corpului de Control al Ministerului de Interne care să ateste că Academia de Poliție are un procent de teze de doctorat plagiate în proporție de 75%.

Verificare

Am trimis o solicitare în baza Legii 544/2001 la Ministerul Afacerilor Interne, unde am întrebat dacă există și dacă ne pot transmite Raportul Corpului de Control făcut după controalele de anul acesta la Academia de Poliție. 

MAI ne-a confirmat că raportul există, însă acesta a fost trimis Direcției Naționale Anticorupție și nu ni-l poate transmite.

Însă, am găsit că în luna iulie, anul acesta, site-ul PressOne a publicat un material cu privire la tezele de doctorat plagiat din cadrul Academiei de Poliție Alexandru Ioan Cuza”.

Este bazat pe un raport al Corpului de Control al Ministerului Afacerilor Interne – emis după exact două luni de verificări făcute anul acesta la Academia de Poliție.

Ancheta Corpului de Control al MAI a vizat modul în care la nivelul Academiei de Poliție s-a făcut verificarea cu softul de identificare a similitudinilor a tezelor de doctorat susținute în perioada 2011-2018, potrivit PressOne.

În intervalul 2011-2018, în cele două domenii doctorale existente în Academia de Poliție – Ordine Publică și Siguranță Națională și Drept – a fost susținut un total de 333 de teze de doctorat. 

Dintre acestea, un număr real de 82 de teze de doctorat au fost trecute prin programul antiplagiat în cadrul procesului de verificare. Acestea au fost susținute în perioada 2011-2016 la Academia de Poliție și reprezintă 31,3% din totalul tezelor prezentate în acea perioadă, totalul fiind de 262 de doctorate.

Notă: Tezele de doctorat susținute în anii 2017 și 2018 fuseseră deja trecute prin softul de verificare a similitudinilor după ce această procedură a devenit obligatorie prin Hotărârea de Guvern nr. 134/2016, iar verificarea lor nu a mai fost reluată. Pentru perioada 2011-2018, ar fi fost verificate 149 de teze doctorat, potrivit fostului prorector al Academiei de Poliție, Mihail Marcoci, care anunța asta într-o conferință de presă din noiembrie 2018.

În orice caz, din cele 82 de lucrări științifice, softul de verificare a similitudinilor a constatat o depășire a pragului de alertă în cazul a 61 de teze, ceea ce reprezintă un procent de 74,3% teze potențial plagiate din totalul celor verificate, potrivit PressOne, care citează raportul Corpului de Control al MAI. 

Realitatea, pe scurt: 74,3% dintre tezele susținute în perioada 2011-2016 la Academia de Poliție – și trecute deja printr-o primă verificare cu softul de identificare a similitudinilor – sunt suspecte de plagiat”, scrie PressOne.

Sursă foto: PressOne

Întregul proces de verificare a celor 82 de teze a fost, însă, și el, unul chestionabil, dar fiind faptul că experții Corpului de Control al MAI au constatat că din totalul de 82 de teze trecute prin softul antiplagiat, pentru 10 au fost analizate doar rezumate ale tezelor, nu tezele în integralitatea lor, iar pentru alte 14 s-a făcut o verificare parțială, deoarece programul de verificare a similitudinilor are o limită de caractere care poate fi expertizată. 

Notă: Factual verifică afirmațiile politicienilor din surse oficiale.

Concluzie

Afirmațiile candidatului la alegerile prezidențiale din 2019 Theodor Paleologu sunt adevărate.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.