La evenimentul de lansare a documentului “Cartea Albă a IMM-urilor din România” – ediția 2013, Premierul Victor Ponta a lăsat să se înțeleagă că Guvernul României a încercat să se împrumute doar de pe piața externă, în încercarea de a direcționa creditarea internă către mediul privat (ceea ce ar genera dezvoltare economică) și nu către stat (ceeea ce nu face decât să finanțeze deficitul bugetar):
„Ceea ce poate să facă Guvernul, […] poate să încerce pe cât posibil să nu vă concureze pe dumneavoastră pe piața creditului și toate emisiunile din acest an pe care am încercat să le facem, de titluri de stat, împrumuturi, le-am dus spre piața externă ca să nu vă facem o concurență neloială. Banca, între Guvern și dumneavoastră, preferă să dea bani Guvernului. Sunt siguri banii, acum e și stabil, e cel mai simplu lucru. E cel mai smplu lucru: se întâlnesc cu trei oameni de la Finanțe și au rezolvat problema. Cred că e o concurență neloială care pur și simplu vă distruge” – Victor Ponta, 18 iulie 2013 [sursa]
Premierul a susținut aceiași poziție și recent, în luna octombrie:
„Guvernul nu se împrumută de la băncile noastre comerciale, ci de pe pieţele internaţionale, tocmai ca să lăsăm băncile din România să acorde mai mult credit firmelor private” [sursa]
Pentru a lămuri situația, trebuie să verificăm de unde se împrumută Guvernul României, informații disponibile public.
O consultare a secțiunii Trezorerie și datorie publică a site-ului Ministerului Finanțelor Publice ne dezvăluie că în perioada ianuarie – iulie 2013, guvernul s-a împrumutat de pe piețele interne cu suma de 35.2 miliarde RON (28.9 miliarde RON în emisiuni de titluri de stat și cu echivalentul a 6.3 miliarde RON în emisiuni de titluri de stat în EURO). Datele sunt agregate din rapoartele lunare disponibile în format PDF la sursa mai sus menționată.
Mai mult, în cadrul documentului „Strategia privind administrarea datoriei publice guvernamentale pe termen mediu 2012-2014” aprobată în iulie 2012 de către Ministerul Finanțelor Publice ca urmare consultărilor cu BNR, FMI, CE și BM, una din acțiunile prevăzute în vederea îndeplinirii obiectivelor guvernamentale este:
„finanţarea deficitului bugetar într-o proporţie echilibrată de pe piaţa internă şi externă. Piaţa internă va rămâne principala sursă de refinanţare a emisiunilor scadente.”
De asemenea, aceeași strategie susține:
„în perioada 2012-2014, acoperirea deficitului bugetar şi a necesarului de refinanţare se vor realiza în proporţie majoritară prin emiterea de titluri de stat atât pe piaţa internă, cât şi pe pieţele externe de capital.”
Așadar, în ciuda dezideratelor nobile de a impulsiona creditarea domestică, premierul Victor Ponta pare să nu fie informat de acțiunile efectiv derulate de Ministerul Finanțelor Publice de la începutul anului și până acum.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.