Toni Greblă (Președintele AEP)
„Poți să organizezi cu ocazia alegerilor generale sau alegerilor cum e cazul președintelui, numai referendumuri naționale, și nu locale”
Fals
Barometru Factual
Alegeri 2024
Data verificării: 30.10.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: Adevărul

Context

În contextul în care primarul Nicușor Dan vrea să organizeze un referendum local în aceeași zi cu primul tur al alegerilor prezidențiale, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a susținut pentru adevărul.ro, pe 16 octombrie, că legea nu permite acest lucru:

„Acesta ar fi un referendum local în înțelesul legii, legea nu prevede o asemenea posibilitate. Poți să organizezi cu ocazia alegerilor generale, sau alegerilor cum e cazul președintelui, numai referendumuri naționale, și nu locale.

Ce verificăm?

Dacă legislația arată că referendumurile locale nu pot fi organizate în timpul alegerilor parlamentare sau prezidențiale.

Verificare

Legea 3/2000 prevede arată că problemele de interes deosebit de la nivelul unei comunități pot fi supuse aprobării locuitorilor prin referendum local. Problemele respective se stabilesc de consiliile locale sau județene, la propunerea primarului ori a președintelui Consiliului Județean, sau de o majoritate de consilieri locali sau județeni. 

Cheltuielile pentru acest tip de referendum sunt suportate de la bugetul comunei, orașului sau județului. 

Obiectul și data referendumului „se stabilesc și se aduc la cunoștință publică cu cel puțin 20 de zile înainte de desfășurarea acestuia”, dar și că se poate organiza „într-o singură zi, care poate fi numai duminica”. 

Aceeași lege arată modul în care poate fi organizat referendumul național simultan cu alegerile. 

În situația în care referendumul național are loc în aceeași dată cu alegerile parlamentare, prezidențiale, europarlamentare sau locale, alegătorii votează în aceleași secții de votare, în același interval de timp, cu aceleași ștampile cu mențiunea „votat”, pe buletine de vot separate. Prezența la vot este consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin. 

Legea mai arată că dacă un referendum local are loc concomitent cu referendumul național și alegerile electorale, alegătorii votează în aceleași secții, cu aceleași ștampile, iar prezența la vot este consemnată pe liste electorale separate. 

În acest caz, bugetul local suportă 50% din valoarea totală a indemnizațiilor achitate membrilor birourilor electorale și cheltuielile cu timbrele autocolante, listele electorale, procesele-verbale și buletinele de vot care sunt utilizate la referendumul local. 

În urmă cu câțiva ani exista o prevedere care arăta că dacă referendumurile locale, erau organizate în aceeași zi cu alegerile locale, puteau fi desfășurate în aceleași secții de votare. Însă, acest lucru a fost modificat prin legea 131/2017. Așadar, în prezent, referendumurile locale nu mai pot fi organizate în aceleași secții de votare

Legea 3/2000 mai arată că în contextul alegerilor electorale, este reglementată clar doar situația în care referendumul local se desfășoară în aceeași zi cu un referendum național.

Cu toate acestea, nu se precizează niciunde în lege că un referendum local nu poate fi organizat în aceeași zi cu alegerile electorale, oricare ar fi acestea. 

 

Antecedente

Nu este prima dată când se discută despre organizarea unor referendumuri locale în aceeași zi cu alegerile generale. În trecut, acestea au mai fost organizate simultan.

Spre exemplu, în  2012, atât în Alba și Constanța s-au desfășurat referendumuri locale în aceeași zi cu alegerile parlamentare. Au avut loc pe 9 decembrie 2012

La  Alba a fost organizat referendum la nivel județean privind repornirea mineritului din Munții Apuseni. A avut loc în 35 de localități, iar costurile au fost acoperite din bugetul județean.

În acest context, Biroul Electoral General (BEC) a decis ca referendumul local să fie organizat în alte secții decât cele în care se desfășurau alegerile parlamentare (vezi aici, aici sau aici), dar cele două scrutine s-au întâmplat în aceeași zi. 

Tot în 2012 au avut loc mai multe referendumuri locale simultan cu alegerile parlamentare în județul Constanța. Priveau exploatarea gazelor de șist prin fracționare hidraulică în trei comune: Mangalia, Costinești și Limanu.

Un al patrulea referendum a fost organizat în comuna Mihail Kogălniceanu din județul Constanța pentru înființarea a două sate.

Concluzie

Declarația președintelui AEP este falsă. Legislația în vigoare nu interzice organizarea referendumurilor locale în aceeași zi cu alegerile parlamentare sau prezidențiale. Există deja antecedente care arată că au mai fost desfășurate simultan, dar în secții de votare diferite. 

 

 

Sursă foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.