În data de 24 noiembrie 2014, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi-a prezentat raportul de activitate în Comisia de Industrii din Camera Deputaţilor. Cu această ocazie, s-a discutat subiectul emiterii unei Ordonanţe de Urgenţă care să permită aşa-numitelor CET-uri (producători de energie termică) să plătească în continuare pentru gazul natural consumat în vederea aprovizionării cu agent termic a populaţiei, și după 1 ianuarie 2015, acelaşi preţ ca cel plătit de populaţie (anume 54,6 RON/ MWh), și nu prețul pieței libere.
Ministrul Nicolescu a spus, pentru Digi24.ro, că, pentru a face această modificare a Legii 127/ 2014 prin OUG, este nevoie de aprobarea Comisiei Europene:
În primul rând, ANRE să ne transmită aceste date privind impactul privind CET-urile, apoi noi trebuie să discutăm cu cei de la Comisia Europeană situaţia CET-urilor şi situaţia consumatorilor industriali care, în momentul de faţă, sunt reglementaţi. Şi, în funcţie de ce discutăm cu Comisia Europeană, aţi văzut că în privinţa energiei pentru populaţie i-am convins şi am amânat aplicarea liberalizării… În funcţie de discuţiile cu Comisia Europeană, de analizele noastre şi de oportunitate şi de legalitate vom propune nişte soluţii. Dar nu este nimic de alarmat, de speriat.
Afirmația ministrului a fost întâmpinată cu opoziție, existând declarații care au spus că această modificare ar fi trebuit să se facă fără aprobarea Comisiei Europene.
Verificăm dacă trebuie notificată sau nu Comisia Europeană în cazul amânării liberalizării prețului la gaz natural pentru CET-uri.
România se află într-un Acord Preventiv de Stand-by cu Instituţiile Financiare Internaţionale. Acesta prevede implementarea unui calendar de liberalizare a preţurilor la gaz natural. Calendarul se găseşte precizat în Acord (par. 42), dar şi transpus în legislaţia naţională prin Legea 127/2014 (art. 179 şi 181). Conform ambelor documente, CET-urile (asimilate, în absenţa altor prevederi în acest sens, consumatorilor industriali) vor ieşi din segmentul de piaţă reglementat în cel liber la 1 ianuarie 2015. Astfel, orice OUG care ar permite în continuare acestora să achiziţioneze o parte din gazul consumat la preţ reglementat de casnici ar însemna amânarea termenului final al liberalizării (stabilit prin Acord la 31 decembrie 2014) pentru o parte din consumatorii industriali, deci ar însemna încălcarea Acordului de Stand-by, în absenţa unei aprobări prealabile din partea Comisiei Europene, dar şi a Fondului Monetar Internaţional. Deci emiterea unei OUG de modificare a Legii 127/ 2014 ar fi însemnat ca Guvernul României să încalce Acordul de Stand-by.
Declarația ministrului delegat pentru Energie este adevărată. Comisia Europeană ar trebui să îşi dea aprobarea pentru ca o eventuală ordonanţă de urgenţă să amâne liberalizarea prețului la gaz natural pentru CET-uri.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.