În 18 martie, senatorul USR Adrian Wiener a scris pe Facebook :
„Fondul Național Unic de Asigurări Naționale Sociale de Sănătate a încheiat anul 2022 pe un minus record, deficitul fiind cel puțin dublu față de 2021. Cauzele principale: din 100 de beneficiari ai asigurării de sănătate, doar 33 (!!!) de oameni cotizează. Restul sunt beneficiari, dar nu plătesc. […]”.
Situația Fondul Național Unic de Asigurări Naționale Sociale de Sănătate și numărului contribuabililor la fondul de asigurări de sănătate.
În România, există mai multe categorii de persoane care sunt scutite, prin lege, de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Potrivit Legii privind reforma în domeniul sănătății, beneficiarii sistemului de asigurări de sănătate scutiți de plata contribuției sunt:
Echipa Factual.ro a solicitat date pentru ultimii patru ani (2019-2022) de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Redăm mai jos numărul beneficiarilor care contribuie la fondul de asigurări și numărul celor scutiți de plată (categoriile din lege enumerate mai sus):
Observăm că numărul celor care contribuie la sistemul asigurărilor de sănătate este de două ori mai mic decât al celor care sunt scutiți.
Totuși, este o situație liniară, pentru că, din 2019 și până anul trecut, procentul persoanelor care contribuie la fondul de asigurări s-a menținut în jur de 39%, atingând în 2022 chiar 40,23%.
Ca să ne dăm seama dacă Fondul Național Unic de Asigurări Naționale Sociale de Sănătate a fost în 2022 pe un “minus record” și dacă deficitul a fost dublu față de 2021, consultăm bugetul general consolidat de pe site-ul Ministerului de Finanțe.
Situația stă în felul următor:
2022- veniturile la Fondul Național Unic de Asigurări Naționale Sociale de Sănătate au fost de 54.863,6 mil. RON, din care
2021- veniturile la Fondul Național Unic de Asigurări Naționale Sociale de Sănătate au fost de 49.812,8 mil. RON, din care:
Din execuțiile bugetare reiese că Fondul Național Unic de Asigurări Naționale Sociale de Sănătate nu a încheiat ultimii doi ani pe deficit, însă trebuie avut în vedere că sistemul de asigurări este subvenționat de stat.
Chiar și-așa, în 2021, contribuțiile cetățenilor au reprezentat 72.38% din fond, iar anul trecut, acestea au fost de 72.98%.
Afirmațiile lui Adrian Wiener sunt trunchiate. Chiar dacă Fondul Național Unic de Asigurări Naționale Sociale de Sănătate este subvenționat de stat, execuțiile bugetare nu arată că 2022 s-a încheiat pe un minus record. Este însă cert că numărul celor care sunt scutiți de plata CASS este mult mai mare decât numărul contribuabililor. Am ales acest verdict și pentru că nu există date privind numărul persoanelor care ar trebui să plătească contribuții și nu o fac.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.