Candidatul independent la alegerile prezidențiale Cristian Diaconescu, aflat la emisiunea Starea Nației pe 29 octombrie, a făcut o comparație între Curtea Constituțională din România și cea din Franța. Acesta a susținut că, în timp ce în Franța se judecă „trei sau patru cazuri pe an” privind constituționalitatea legilor, în România se judecă mii de cazuri:
„Curtea Constituțională din Franța, din punct de vedere al mandatului, judecă 3 sau 4 cazuri pe an care practic încearcă să rezolve din punct de vedere constituțional relația dintre drepturile omului și Constituția franceză. La noi sunt mii de cazuri, tot felul de teme politice, pe care nu reușesc să le simplifice și să le rezolve la nivel politic. Le trimit la CCR pentru a da ‘parfumul’ de independență în legătură cu subiecte care chiar nu au legătură cu constituționalitatea sau neconstituționalitatea legilor”.
Câte cazuri sunt judecate de către Curtea Constituțională a României și câte de către Consiliul Constituțional al Franței, pe parcursul unui an.
Curtea Constituțională din România (CCR) este unica autoritate de jurisdicție constituțională din țara noastră. Aceasta se pronunță asupra constituționalității legilor și soluționează conflicte juridice de natură constituțională între autoritățile statului.
Pe site-ul instituției găsim statistici generale privind situația dosarelor soluționate și a deciziilor pronunțate, care sunt raportate anual. Cea mai recentă statistică este cea din anul 2023, când Curtea a înregistrat pe rol un număr de 3.686 de sesizări.
Pe lângă sesizările înregistrate pe parcursul lui 2023, CCR mai avea și dosarele vechi în lucru, iar până la finalul anului au fost soluționate în total 2.590 de sesizări (dintre care 2.468 erau vechi).
După încheierea situației de anul trecut, CCR transmitea că 3.561 de dosare înregistrate în 2023 au rămas să fie soluționate în cursul anului 2024.
În total, Curtea Constituțională a pronunțat 762 de decizii și hotărâri în 2023, din care:
– 38 de dosare pe controlul de constituționalitate al legilor efectuat înaintea promulgării,
– 719 de dosare pe excepții de neconstituționalitate (care au legătură tot cu legi, ordonanțe sau dispoziții),
– 5 dosare pe controlul de constituționalitate al hotărârilor Parlamentului.
Cazurile Consiliului Constituțional din Franța
Echivalentul CCR în Franța este Consiliul Constituțional, care are ca atribuție, în special, revizuirea constituționalității legislației.
Într-un raport anual, președintele Consiliului susținea că, înainte de termen, numărul de cazuri judecate a ajuns la 493, în contextul în care vorbea despre activitatea instituției din perioada octombrie 2022 – octombrie 2023.
El menționa că anul trecut a fost al doilea cel mai aglomerat din istoria Consiliului Constituțional, iar acest lucru se datorează, în special, numărului mare cazuri pe criterii electorale asupra cărora a trebuit să se pronunțe.
De asemenea, pe site-ul Consiliului am căutat statistici din ianuarie-decembrie 2023 și am aflat că instanța a pronunțat, în total, 525 de hotărâri în acea perioada:
– 62 pe control de constituționalitate a legilor,
– 457 pe probleme privind alegerile și
– 6 pe alte competențe.
Tot pe site-ul Consiliului vedem că în ultimii ani au fost pronunțate, în medie, 200 de decizii anual.
Declarația lui Cristian Diaconescu este trunchiată. La nivelul Consiliului Constituțional din Franța se judecă anual sute de cazuri, nu „trei sau patru”. Chiar anul trecut, numărul deciziilor pronunțate a depășit 500. Este adevărat, însă, că în România se înregistrează și soluționează anual mii de dosare, pe probleme de constituționalitate.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.