Într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook la împlinirea a 47 de ani de la cutremurul din 1977, care a afectat numeroase clădiri din Capitală, Gabriela Firea a spus că „nu a mai fost consolidat niciun bloc pericol public” de când nu mai este primar al Municipiului București. Senatoarea PSD a mai susținut următoarele:
„Toate șantierele pe care le-am lăsat în 2020 foarte aproape de finalizare au lacătul pe ușă, la propriu. Proprietarii din acele imobile sunt tot prin alte case, deja de 5-6 ani de când și-au părăsit locuințele și nimeni nu le spune când vor reveni acasă.
Ca-n multe alte cazuri, realitatea este total diferită de cea prezentată de Nicușor Dan: programul de consolidări din Capitală este departe de succes, BLOCAT și fără prea multe speranțe pentru viitor. De aproape patru ani, lucrările de consolidare în șantierele începute în perioada 2018-2020 sunt OPRITE!”
Inițial, Gabriela Firea susținea și că „toate șantierele” începute în mandatul său erau „foarte aproape de finalizare”, dar apoi a spus că a „lăsat în lucru, în diferite stadii” 10 imobile.
Ce s-a întâmplat cu șantierele începute în mandatul Gabrielei Firea și care e stadiul proiectelor de consolidări a clădirilor cu risc seismic din București.
Reducerea riscului seismic al construcțiilor din Capitală este o activitate desfășurată de Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc (AMCCRS). Pentru a afla care este situația șantierelor deschise la clădiri cu risc seismic ridicat înainte de septembrie 2020, în timpul mandatului Gabrielei Firea și înainte ca Nicușor Dan să preia mandatul de primar general al Bucureștiului, am solicitat informații de la AMCCRS.
În răspuns, Administrația Municipală ne-a transmis că există 10 șantiere începute înainte de septembrie 2020, iar situația arată în felul următor:
Cele 10 obiective începute pe timpul mandatului Gabrielei Firea au fost oprite în urma intrării în procedură de faliment a Companiei Municipale Consolidări, care se ocupa de lucrări.
Inițial, aceste lucrări au fost sistate pentru perioada 23 decembrie 2020 – 11 ianuarie 2021, din cauza sărbătorilor de iarnă și a condițiilor meteorologice nefavorabile, în baza unei adrese a Companiei Municipale Consolidări București.
Ulterior, pe 11 ianuarie 2021, Compania Municipală Consolidări (CMC) a transmis că nu își va relua activitatea fiindcă urma să intre în faliment, iar lucrările nu au fost continuate.
În noiembrie 2022, AMCCRS a transmis că a demarat procedurile pentru reluarea lucrărilor pe șantierele blocate. Directorul executiv al instituției, Răzvan Munteanu, a precizat că lucrările puteau fi reluate numai după rezilierea contractelor cu CMC: „Având în vedere că decizia de reziliere a contractelor a putut fi pusă în aplicare abia în luna mai a acestui an (n.red – 2022), conform deciziei instanţei, contractele au putut fi reziliate abia acum cinci luni. În paralel, AMCCRS a demarat procedurile pentru a putea relua lucrările de consolidare pe şantierele blocate. (ex. – s-au transmis documentaţiile către Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti în vederea reluării lucrărilor)”.
Și în răspunsul pentru Factual.ro, AMCCRS a explicat că pentru a relua lucrările de consolidare este necesar să se efectueze serviciile de elaborare a expertizelor tehnice care să ateste calitatea și cantitatea lucrărilor deja executate de către Compania Municipală Consolidări și să aibă loc, după caz, actualizarea măsurilor de intervenție cuprinse în expertiza tehnică.
În majoritatea cazurilor s-a emis ordin în 2024 pentru a se începe atestarea calității și cantității, ca lucrările să poată fi continuate.
În schimb, lucrările la imobilul de pe strada Blănari nr. 10 au fost încheiate și se află în curs de încheiere a procedurii de recepție.
Pentru imobilul situat pe str. Biserica Enei nr. 14 urmează un ordin de începere a serviciilor de elaborare a expertizei tehnice de calitate și există contract încheiat pentru execuția lucrărilor.
Pentru imobilul situat pe str. Franceză nr. 30 se fac mai multe demersuri:
Pe Calea Victoriei nr. 22-24 se efectuează lucrări de reparații majore și este în curs „redarea funcționalității imobilului”.
Nicușor Dan a promis închiderea companiilor municipale înființate de Gabriela Firea încă din 2020, pe motiv că ar fi adus o risipă de bani și că ar fi fost înființate ilegal, iar la finalul anului 2020 actualul primar explica ce pași vor fi urmați pentru desființarea lor.
Într-o analiză a Hotnews.ro se relatează cum au ajuns să fie înființate peste 20 de companii în 2017-2018, inclusiv Compania Municipală Consolidări. Inițial, Curtea de Apel București a anulat hotărârile de înființare a companiilor municipale fiindcă ele ar fi trecut în Consiliul General al Primăriei cu votul a jumătate dintre consilieri +1, deși legea prevedea că e nevoie de votul a două treimi dintre consilieri ca hotărârile să fie adoptate.
Situația se schimbă când printr-o ordonanță de urgență adoptată în iulie 2019 de Guvernul Vioricăi Dăncilă (PSD) se aduc modificări la Codul Administrativ, printre care faptul că hotărârile privind administrarea patrimoniului pot fi adoptate cu majoritate absolută, adică „primul număr natural strict mai mare decât jumătate din totalul membrilor în funcție”.
Această modificare oferă contextul necesar pentru intrarea în legalitate a Companiilor Municipale, care aveau hotărâri anulate în instanță. Tot în iulie 2019 hotărârile de reconfirmare a Companiilor Municipale au fost aprobate cu 29 de voturi, din partea alianței PSD-ALDE, care înainte de modificarea Codului Administrativ nu avea numărul de voturi necesar.
După alegerile locale, conform AMCCRS, din septembrie 2020 și până în martie 2024, au fost efectuate mai multe demersuri în vederea consolidării clădirilor cu risc seismic, de la „partea de documentație potrivit cu normele și metodologiile în vigoare până la începerea lucrărilor de consolidare propriu-zise”.
Cu toate acestea, doar la două obiective au fost finalizate lucrările din septembrie 2020 până în martie 2024.
Este vorba despre un imobil de pe strada Spătarului nr. 36 (sector 2) și despre imobilul de pe strada Blănari nr 10, menționat și mai sus (la care lucrările au fost începute în timpul mandatului Gabrielei Firea).
Întrebați dacă există clădiri la care au fost finalizate lucrările și proprietarilor li s-a permis să se mute înapoi în ele, reprezentanții AMCCRS au transmis în răspunsul pentru Factual.ro că în această situație se află cele dou obiective finalizate.
În cursul anilor 2022 și 2023, instituția a depus mai multe cereri de finanțare pentru obținerea de fonduri nerambursabile din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și din cadrul Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat (PNCCRS) al Ministerului Dezvoltării.
În tabelul de mai jos avem lista cu imobile și stadiul în care se află fiecare clădire în momentul de față:
Astfel, observăm că aceste inițiative se află în diverse stadii de implementare, dintre care pentru două a fost emis ordinul de începere a execuției lucrărilor, iar pentru mai multe dintre ele există deja autorizație de construire sau aceasta este în curs de emitere.
Mai vedem și că pentru obiectivul Calea Victoriei 22-24 început în mandatul Gabrielei Firea s-a găsit finanțare prin PNRR, pentru realizarea lucrărilor de consolidare.
AMCCRS mai are în evidență peste 100 de obiective în 2024 finanțate din bugetul local, la care desfășoară o serie de lucrări în vederea consolidării, imobile care nu au fost incluse până acum în programe de finanțare nerambursabile din fonduri europene sau naționale.
Demersurile în aceste cazuri sunt explicate de reprezentanții instituției:
„Un aspect important parcurs din perspectiva rolului AMCCRS asupra infrastructurii Bucureștiului este acela că a fost finalizată etapa de expertizare tehnică pentru o suprafață totală de peste 150.000 m.p. de clădiri situate în zone construite protejate (…) AMCCRS a încheiat în luna noiembrie 2023 două acorduri-cadru care au ca obiect derularea serviciilor de auditare energetică a clădirilor, elaborarea documentațiilor tehnico-economice fazele D.A.L.I. (n.red- documentația de avizare a lucrărilor de intervenții), D.T.A.C.(n.red – documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire)/D.T.A.D. (n.red- documentația tehnică pentru obținerea autorizației de demolare), D.T.O.E. (n.red- documentația tehnică pentru organizarea execuției), P.T. (n.red- proiect tehnic), D.E.(n.red- detalii de execuție), cu asigurarea asistenței tehnice din partea proiectantului pe durata execuției lucrărilor şi elaborarea documentației As-Built”, transmite în răspuns pentru Factual.ro AMCCRS.
Conform sursei citate, primul acord-cadru prevede elaborarea documentațiilor pentru o suprafaţă de cca. 450.000 mp care cuprinde imobile monument istoric şi imobile situate în zone protejate sau în zone de protecţie a monumentelor istorice din Municipiul Bucureşti.
Cel de-al doilea acord-cadru se referă la o suprafaţă de cca. 100.000 mp, cuprinzând imobile cu caracteristici obişnuite.
Durata de valabilitate a celor două acorduri-cadru este de 4 ani, iar semnarea celor două contracte Primăria este un pas înainte pentru pregătirea şi execuția lucrărilor de consolidare seismică a clădirilor încadrate în clasa RsI de risc seismic.
În perioada septembrie 2020 – martie 2024, imobilele la care s-au început lucrările de intervenție-consolidare sunt următoarele, potrivit informațiilor furnizate de AMCCRS pentru Factual.ro:
De asemenea, șantierele care urmează să se deschidă sau urmează să fie finalizate în 2024 sunt următoarele:
Declarația Gabrielei Firea este trunchiată. Este adevărat că șantierele deschise în timpul mandatului său au fost blocate pentru mai mult timp din cauza situației controversate privind companiile municipale. Cu toate acestea, în prezent se fac demersuri pentru continuarea lucrărilor respective. Până acum, două obiective au fost finalizate (unul fiind început înainte de septembrie 2020).
De asemenea, AMCCRS a transmis că s-au început lucrări din septembrie 2020 până în prezent la 14 clădiri cu risc seismic. Dintre acestea, 10 erau începute inițial în mandatul Gabrielei Firea, iar în 2024 instituția are în vedere deschiderea sau finalizarea a 11 șantiere. Pe lângă obiectivele începute în mandatul Gabrielei Firea și cele finanțate din bugetul local, există multe proiecte de consolidare care primesc finanțare prin PNRR sau prin programul Ministerului Dezvoltării și se află în diverse stadii de implementare.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.