Elena Lasconi (Președinte USR, primar Câmpulung Muscel)
„România are cel mai mare deficit din UE și cea mai mare inflație”.
Trunchiat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 27.09.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: Elena Lasconi / Facebook

Context

Într-o postare publicată pe pagina de Facebook pe 17 septembrie, președinta USR, Elena Lasconi, a susținut următoarele: 

Cum ar fi putut România să primească un post economic important, când România are cel mai mare deficit din UE și cea mai mare inflație din UE?”

Ce verificăm?

Dacă România are cel mai mare deficit și cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană.

Verificare

În august 2024, România a atins o rată anuală a inflației de 5,1%, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

Datele publicate de Eurostat sunt puțin diferite și arată că România are o inflație de 5,3%, această valoare fiind într-adevăr cea mai mare dintre țările din Uniunea Europeană.

*Sursă: Eurostat 

Deficitul bugetar

 

În ceea ce privește modul în care statul cheltuie banii publici, menționăm că România se află sub procedura de deficit excesiv încă din 2020. 


*Află mai multe despre procedura de deficit excesiv și cum a intrat România în această situație de aici


Deși pentru o perioadă, România era singura țară vizată activ de acest instrument european, în prezent mai multe state membre se află în aceeași situație fiindcă au avut cheltuieli mult mai mari decât veniturile.

Din cauza deficitelor bugetare pe care le-au avut în 2023, următoarele țări se află în prezent sub această procedură: 

– Italia (pentru că a avut un deficit de -7.4% din PIB la finalul anului trecut)

– Ungaria (-6.7%)

– Romania (-6.6%)

– Franța (-5.5%)

– Polonia (-5.1%)

– Malta (-4.9%)

– Slovacia (-4.9%)

– Belgia (-4.4%)

 

Conform acestor date oficiale, anuale, România nu a avut cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, ci Italia.


Situația din 2024

 

Datele publicate pe Ministerul Finanțelor arată că deficitul bugetar a ajuns la nivelul 4,02% din produsul intern brut (PIB) în primele șapte luni din anul 2024, adică 71,04 miliarde de lei. 

Acesta este un nivel înalt, având în vedere că România și statele membre UE ar trebui să se încadreze în ținta de 3% din PIB, însă acesta nu este cel mai mare deficit. 

În aceeași perioadă, în Franța soldul general al execuției bugetului de stat a fost de -156,9 miliarde de euro (la 31 iulie 2024), conform unui raport publicat pe o platformă guvernamentală de finanțe publice. Valoarea nominală este foarte mare față de deficitul înregistrat în România în aceeași perioadă, însă trebuie să vedem ce procentaj reprezintă din PIB. 

Conform estimărilor Băncii Naționale din Franța, pentru 2024 se estimează o creștere de 0,8% a produsului intern brut. Astfel, având în vedere că în 2023 PIB-ul a fost de 2805 miliarde de euro, în 2024 se preconizează că acesta va ajunge la aproximativ 2827. 

Potrivit acestor calcule, deficitul bugetar reprezintă 5,5% din PIB-ul estimat pentru anul 2024.

Totodată, conform datelor preliminare publicate în iulie de Oficiul Central de Statistică din Ungaria, sectorul guvernamental a înregistrat un deficit de 5,4% din PIB doar în primul trimestru din anul 2024. 

Am încercat să facem o comparație și cu situația Italiei, având în vedere că deficitul din 2023 a fost mai mare decât al României, însă nu au fost făcute publice statistici privind evoluția deficitului bugetar în anul 2024. 

Concluzie

Declarația Elenei Lasconi este trunchiată. România are cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană, însă nu și cel mai mare deficit bugetar, cel puțin nu ca valoare nominală. Ca procent din PIB, țara noastră se află între țările cu cele mai mari probleme privind deficitul bugetar, motiv pentru care se află sub o procedură a UE pentru corectarea acestuia, însă există țări care au nivele mai ridicate. La finalul anului 2023, Italia și Ungaria aveau deficite mai mari decât România, iar în prezent există situații în care nivelurile altor țări sunt mai ridicate, ca procent din PIB. Cu toate acestea, până la finalul anului situația se mai poate schimba și nu toate țările publică periodic date despre evoluția deficitului pentru a putea realiza o comparație exactă a situației din prezent. 

*Foto: Elena Lasconi / Facebook

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.