Marcel Ciolacu (premier, președinte PSD)
„84% din deficitul bugetar al României a mers către investiții publice în 2024”.
Trunchiat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 01.10.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: B1

Context

În cadrul unei conferințe de presă din 11 septembrie, Marcel Ciolacu a discutat despre o serie de evoluții pozitive, susținute de datele INS, referindu-se la scăderea inflației în luna august 2024 la 5,1%. A subliniat că această scădere se înregistrează concomitent cu creșterea investițiilor publice. În discursul său, prim-ministrul României a menționat că, în momentele dificile pentru economia românească, actuala strategie vizează o dezvoltare bazată pe investiții publice care să stimuleze, ulterior, investițiile private. Din acest motiv, 84% din deficitul actual este alocat acestor investiții.

Ce verificăm?

Verificăm ce procent din deficitul bugetar este alocat investițiilor în prima jumătate a anului 2024.

Verificare

Declarația lui Marcel Ciolacu s-a bazat pe două comunicate recente ale Institutului Național de Statistică. Acestea anunță scăderea inflației la 5,1% și evidențiază o creștere de 5,6% a investițiilor nete în primul semestru din 2024, ajungând la 80,2 miliarde de lei, comparativ cu 69,6 miliarde de lei în aceeași perioadă din 2023.

 

Conform datelor Ministerului Finanțelor privind execuția bugetului general consolidat pentru primele șase luni ale anului 2024, deficitul bugetar a fost de 63,6 miliarde de lei, reprezentând 3,6% din PIB:

  • Pentru investiții au fost cheltuite 46,26 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 13.8% din totalul bugetului general consolidat, respectiv 2.64% din PIB
  • Pentru cheltuielile de personal au fost cheltuite 77.65 miliarde lei, adică 22.9% din total buget (4.4% din PIB)
  • cheltuielile cu asistența socială au totalizat 109,7 miliarde de lei, echivalând cu 32.4% din bugetul consolidat și 6.2% din PIB. 

 

Așadar, dacă ar fi să comparăm cu totalul deficitului, vedem că oricare dintre categoriile „cheltuieli de personal” sau „asistență socială” ar putea acoperi întreaga sumă. 

 

Dar, dacă comparăm situația investițiilor publice cu cea din anul anterior, observăm că în execuția bugetară a primelor șase luni din 2023 deficitul era de 37,2 miliarde de lei, reprezentând 2,3% din PIB. Investițiile publice în acel an au fost de 39,8 miliarde de lei, ceea ce reprezenta 106,96% din deficitul bugetar. La fel ca în 2024, cheltuielile cu personalul și cu asistența socială au depășit ponderea investițiilor, având sume de 63 miliarde de lei și, respectiv, 97,7 miliarde de lei. Astfel, pe comparație cu anul 2023, raportarea la deficit arată astfel: 

Astfel, analizând impactul investițiilor publice asupra investițiilor nete, observăm o creștere procentuală de 10,5% în primul semestru din 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Investițiile publice au reprezentat 57,6% din totalul investițiilor nete în acest an, față de 47,1% anul trecut.

Concluzie

Cu toate acestea, afirmațiile lui Marcel Ciolacu sunt trunchiate. Investițiile publice reprezintă într-adevăr o tendință de creștere. Însă, în chiar mai mare măsură, cheltuielile de personal și cele cu asistența socială contribuie la deficitul bugetar.

**Foto: PSD / Facebook

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.