În contextul conflictului recent din Israel, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a făcut următoarea declarație, în 15 octombrie 2023, referindu-se la implicarea statului român în transferul cetățenilor ucraineni din Israel, în România:
„Cred că a fost vorba de aproape 3.000 de cetăţeni ucraineni, statul român nu a cheltuit niciun ban pentru acest lucru, statul român s-a implicat logistic, la rugămintea partenerilor europeni. Totul a fost suportat de forurile europene”.
Câți cetățeni ucraineni au fost ajutați de statul român să se transfere din Israel, în România, de la începutul lunii octombrie 2023 și cine a suportat cheltuielile.
Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe ne-a transmis că Ambasada Ucrainei de la București (aflată sub egida Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina) s-a ocupat într-adevăr de transferul ucrainenilor din Israel, în România (și nu statul român), așa cum face, de altfel, orice ambasadă pentru cetățenii ei, în situații similare.
Printr-o postare din 16 octombrie, Ambasada Ucrainei transmite că „Primele zboruri de evacuare cu cetățeni ucraineni din Statul Israel au sosit în România” – și anume 207 cetățeni ucraineni ajunși pe Aeroportul Internațional Henri Coandă din București în 15 octombrie și 155 cetățeni ucraineni ajunși pe Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj, în 16 octombrie, fiind vorba de curse ale companiei aeriene private HiSky.
Am contact Ambasada Ucrainei la București, care ne-a confirmat că cifrele prezentate în mesajul de mai sus sunt cele exacte. Reprezentantul Ambasadei a adăugat că cetățenii ucraineni sunt cei care au suportat costul transferului.
Pentru un context mai larg, am contactat Ministerul Afacerilor Externe pentru a afla detalii despre toți cetățenii ajutați de statul român să vină din Israel în România, în ultimele săptămâni.
Conform răspunsului primit de la Ministerul Afacerilor Externe, până la data de 15 octombrie (când Marcel Ciolacu a făcut declarația), statul român (prin MAE) s-a ocupat de repatrierea a aproximativ 2.200 de cetățeni români, în 28 de curse de avion. Dintre acestea, 4 au fost curse TAROM, restul aparținând unor linii aeriene private. Este de menționat faptul că pasagerii repatriați nu au ocupat toate locurile din avioanele liniilor private, ci au ocupat doar o parte din acestea – cele rămase libere la momentul respectiv.
Costurile acestor transferuri au fost suportate de cetățeni, fie în mod direct, fie indirect, prin agențiile de turism cu care au călătorit.
Ajutorul oferit de MAE pentru repatrierea din Israel s-a limitat la suportul logistic:
-demersuri pe lângă autoritățile din Israel pentru realizarea în condiții de siguranță a zborurilor către România, identificarea acestora și oferirea de informații actualizate în acest sens,
-suplimentarea curselor aeriene,
-comunicarea cu companiile aeriene și agențiile de turism cu care cetățenii au călătorit către/prin Israel,
-eliberarea de documente de călătorie și sprijin pentru parcurgerea procedurilor în aeroport (check-in, control de securitate, îmbarcare).
Declarația prim-ministrului este trunchiată. Într-adevăr, statul român nu a cheltuit bani pentru ajutarea cetățenilor ucraineni să călătorească din Israel în România în urma conflictului cu Hamas, așa cum nu a cheltuit bani nici cu repatrierea românilor. Însă numărul cetățenilor ucraineni aflați în această situație este mult mai mic decât cel menționat de Marcel Ciolacu (în realitate, mai puțin de 400). Ne putem doar apropia de cifra de 3.000 de persoane ajutate să plece din Israel, dacă luăm în calcul și cetățenii români aflați în această situație (aproximativ 2.200).
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.