Mircea Fechet (PNL, ministrul Mediului)
„Există mai multe studii, ultimul dintre ele evidențiază o populaţie de aproximativ 8.000 de exemplare de urs brun în România. Mai avem încă un alt studiu în desfăşurare. Un lucru e cert: populaţia de urs brun în România este scăpată de sub control. În mod evident, conflictele devin din ce în ce mai dese, pagubele din ce în ce mai dese".
Trunchiat
Barometru Factual
Mediu
Data verificării: 05.08.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi24

Context

O tânără de 19 ani, care urma traseul montan Jepii Mici din Munții Bucegi, a fost atacată de un urs brun, în 9 iulie. Potrivit declarațiilor (vezi aici sau aici), fata, care a reușit să apeleze numărul de Urgență 112, a fugit din fața ursului. Animalul sălbatic a urmărit-o și a rănit-o, iar fata a căzut într-o prăpastie și a murit. Potrivit certificatului medico-legal, decesul ar fi survenit ca urmare a rănilor provocate de căderea de la înălțime. După ce la locul tragediei au venit echipele de salvatori și s-a încercat recuperarea corpului, pentru că ursul era agresiv, s-a decis împușcarea lui imediată.

Mai mulți oficiali au susținut de mai multe ori că populația de urși a scăpat de sub control (exemple aici, aici, aici (min 0:34), aici etc).

Și ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că populația de urși este scăpată de sub control și că toate animalele sălbatice care se apropie de așezările umane ar trebui împușcate.

Opinia mea este că ar trebui să gestionăm exemplarele care ajung în comunitățile locuite și care pun viața omului în pericol, fie că discutăm de un municipiu mare din România, precum Ploieşti sau că discutăm de un sat izolat de munte din judeţul Alba. Cred că, atunci când ursul se apropie de comunitate şi riscă să pună în pericol viaţa omului, trebuie intervenit de urgenţă. Am tras învățăminte din ce s-a întâmplat până acum. Relocarea urşilor nu reprezintă o soluţie. Am vorbit cu administratorii fondului cinegetic pe raza căruia s-a produs tragedia de ieri, care mi-au spus că în ultimul an au relocat aproximativ 100 de exemplare de urs, în alte fonduri cinegetice. Cu alte cuvinte, am mutat problema dintr-o localitate în alta şi nu am rezolvat-o. (…) Cred că am obligația de a veni cu această propunere, ca urșii care se apropie de comunitățile umane, la o distanță stabilită de specialiști, să fie gestionați prin eutanasiere sau împușcare, pentru că nu există alte soluții. (…) Există mai multe studii, ultimul dintre ele evidențiază o populaţie de aproximativ 8.000 de exemplare de urs brun în România. Mai avem încă un alt studiu în desfăşurare. Un lucru e cert: populaţia de urs brun în România este scăpată de sub control. În mod evident, conflictele devin din ce în ce mai dese, pagubele din ce în ce mai dese”, a declarat ministrul Fechete.

Ce verificăm?

Care este populația urșilor sălbatici din România?

Cum a administrat statul român populația urșilor din 2020 până în prezent?

Verificare

România are, din 2018, un Plan național de acțiune pentru conservarea populației de urs.

În urmă cu un an, Ministerul Mediului, condus la vremea respectivă de Tánczos Barna, a prezentat un studiu potrivit căruia, pe teritoriul țării noastre, trăiesc între 7.536 și 8.093 de exemplare de urs brun. Factual.ro a publicat un articol despre acest aspect care poate fi accesat aici. Un alt articol publicat de Factual.ro prezintă demersurile făcute de autoritățile publice pentru a estima numărul urșilor sălbatici.

În 2021 a fost publicată o ordonanță de urgență pentru combaterea atacurilor urșilor asupra oamenilor. Textul legal prevede că, în cazul în care este semnalat un urs pe teritoriul unui fond de vânătoare, administratorul trebuie să ia măsuri care constau în „alungare, tranchilizare și relocare ori extragere prin eutanasiere sau împușcare”.

În cazul de la Jepii Mici, este vorba despre Asociația cinegetică Sinaia, administratorul fondului de vânătoare numărul 25. Însă, potrivit unei situații cu derogările referitoare la vânarea sau relocarea urșilor de la începutul lunii iunie 2024, asociația nu a luat nicio măsură pentru relocarea sau împușcarea ursului care a atacat și fusese semnalat anterior în zonă.

Cu alte cuvinte, legea exista și până acum, însă nu a fost pusă în practică.


Cum administrează statul român populația de urși

 

Situația prezentată de fostul ministru al Mediului, în studiul care prezintă o populație a urșilor de aproximativ 8.000 de exemplare, este în contradicție cu datele care se regăsesc pe site-ul Ministerului Mediului. Potrivit datelor, numărul urșilor vânați ar fi aproape dublu.

În jargonul Ministerului Mediului, „recoltarea” urșilor înseamnă vânarea animalelor sălbatice, iar relocarea lor presupune mutarea animalelor pe un alt fond de vânătoare prin alungare sau tranchilizare.

Pe site-ul Ministerului Mediului există informații publicate săptămânal sau zilnic despre câți urși sunt relocați, alungați sau recoltați. Datele sunt publicate sub forma unor tabele, însă acuratețea informațiilor lasă de dorit, pentru că în unele situații câmpurile de date nu sunt completate corespunzător sau informațiile nu se găsesc.

 

Situația de pe site-ul ministerului arată că, din 2020 până în prezent, au fost recoltați 15.764 de urși și relocați 1.951 de urși.

 

Am solicitat ministerului Mediului clarificări în legătură cu inadvertențele acestor date, însă răspunsul primit nu a clarificat în nicio măsură discrepanțele:

 

  1. În baza Ordinului nr. 724/2019 pentru aprobarea nivelului de intervenţie în cazul speciilor de urs şi lup, în interesul sănătăţii şi securităţii populaţiei şi în scopul prevenirii unor daune importante, a fost aprobată o cotă de intervenție de 140 exemplare care au fost relocate sau recoltate după caz.
  2. În baza Ordinului 723/2022 pentru aprobarea nivelului de intervenţie şi de prevenţie în cazul speciei urs brun (Ursus arctos), în interesul sănătăţii şi securităţii populaţiei şi în scopul prevenirii unor daune importante, a fost aprobată o cotă de prevenție de 140 exemplare de urs și o cotă de intervenție de 80 de exemplare din aceeași specie. Aceste cote nu au fost realizate integral.
  3. În anul 2023 a fost emis Ordinul nr. 2183  pentru aprobarea nivelului de intervenţie şi de prevenţie în cazul speciei urs brun (Ursus arctos), în interesul sănătăţii şi securităţii populaţiei şi în scopul prevenirii unor daune importante, în baza căruia a fost aprobată o cotă de prevenție de 140 exemplare de urs și o cotă de intervenție de 80 exemplare din aceeași specie. Conform situației publicată pe site-ul M.M.A.P, la data de 23.07.2024 au recoltate un număr de 121 exemplare din cota de prevenție și 7 exemplare din cota de intervenție.

 

Cu alte cuvinte, reprezentanții ministerului Mediului nu pot explica de ce numărul urșilor vânați din 2020 până în prezent apare ca fiind aproximativ dublu față de populația de urși sălbatici estimată de studiul făcut anul trecut.

Mihai Pop, specialist în biodiversitate, care a realizat în 2019 o lucrare de doctorat intitulată „Conservarea ursului brun în Carpații Orientali”, consideră că este imposibil ca numărul de urși vânați din 2020 până în prezent să fie atât de mare.

Ceea ce apare pe site-ul Ministerul Mediului nu se poate numi o bază de date. Au publicat niște tabele în care au trecut săptămânal niște date, pentru ca să nu le poată reproșa nimeni că nu au o bază de date și că nu au făcut nimic. Însă cifrele respective nu ajută la nimic, nu pot fi interpretate și, dacă îi întrebi pe cei de la minister câți urși au fost împușcați într-o perioadă de timp, nici ei nu știu să răspundă! Nu se poate ca din 2020 să se fi împușcat atât de mulți urși, însă este posibil să se fi ajuns la acest număr din cauză că cei de minister au cumulat, săptămânal, numărul de urși care apare în ordinele de ministru dispuse până acum. Am încercat și eu să realizez o situație cu aceste date, dar mi-a fost practic imposibil, din cauza modului în care sunt puse la dispoziție datele. Practic, ceea ce este pe site nu se poate numi o bază de date”, explică Pop.      

Potrivit unui răspuns transmis de Serviciul de Telecomunicații Speciale către digi24.ro, din 2021 până în prezent au fost făcute aproape 20.000 de apeluri de urgență în care persoanele au semnalat prezența urșilor

 

Concluzie

Din datele prezentate în acest articol nu se poate trage o concluzie referitoare la modul în care statul român administrează populația urșilor sălbatici. Declarația ministrului Mircea Fechet pot fi considerate trunchiate, pentru că nu sunt în concordanță cu situația prezentată pe site-ul Ministerului Mediului.

 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.