Mircea Geoană (Independent, candidat la alegerile prezidențiale)
„În ultimii 20 de ani, economia României a crescut de 4,5 ori, cea mai înaltă rată de creștere cumulată din Europa. Și în timp ce economia crește spectaculos, sărăcia se adâncește”.
Trunchiat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 11.11.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Pe 25 octombrie, într-un eveniment la Iași, transmis live pe pagina sa de Facebook, Mircea Geoană declara (la minutul 24:45) că: 

 „În ultimii 20 de ani, economia României a crescut de 4,5 ori, cea mai înaltă rată de creștere cumulată din Europa. Și în timp ce economia crește spectaculos, sărăcia se adâncește”.

Ce verificăm?

Cât a crescut economia României în ultimii 20 de ani și cum se compară această creștere cu restul țărilor europene. Verificăm de asemenea dacă și indicatorii pentru sărăcie au crescut în ultimii ani.

Verificare

În ceea ce privește creșterea economică, aceasta poate fi măsurată prin valoarea PIB-ului pe cap de locuitor.

Conform datelor Băncii Mondiale, PIB-ul/locuitor era, acum 20 de ani, 3.494 dolari, iar anul trecut era 18.419 dolari. Creșterea, conform acestui indicator, este deci de aproximativ 5,3 ori, într-adevăr cea mai mare din Uniunea Europeană.

În restul continentului, suntem însă depășiți de Republica Moldova. Deși cu un PIB/locuitor mult mai mic, 897 de dolari în 2004 și 6.650 anul trecut, aceasta a înregistrat o creștere de 7,4 ori.

 

Dacă raportăm însă PIB-ul/locuitor real (ținând cont de inflație) așa cum apare pe Eurostat, observăm că valoarea din 2023 e doar de 2,06 ori mai mare decât cea din 2004. În acest caz ne plasăm tot pe locul 2, după Lituania.

 

Revenind la datele de la Banca Mondială, se observă că România a rămas pe locul 2 în ceea ce ține de PIB/locuitor, în ciuda creșterii. Și în 2004, și în 2023, singura țară cu PIB/locuitor mai mic este Bulgaria. Tot pe penultimul loc am rămas și în cazul PIB-ului/locuitor real, conform Eurostat. 

 

Cu alte cuvinte, deși PIB-ul a crescut, și celelalte economii din Europa au crescut, iar noi încă nu am reușit să reducem diferența față de acestea.


Sărăcia nu este în creștere

 

Datele asupra sărăciei din ultimii ani arată, în schimb, o ușoară îmbunătățire. Procentul din populație cu risc de sărăcie și excludere socială este în scădere, conform Eurostat. În același timp, Institutul Național de Statistică arată că rata sărăciei relative a fost în scădere în ultimii ani. România se află totuși cu mult peste media europeană – chiar pe locul 3 anul trecut, în ceea ce privește acest indicator.

Concluzie

Declarația lui Mircea Geoană este trunchiată. Datele privind economia arată că România are într-adevăr o creștere susținută, însă încă nu am reușit să anihilăm diferențele față de celelalte țări europene. În același timp, indicatorii referitori la sărăcie se îmbunătățesc, dar nici aici nu reușim să reducem cifrele, până la media europeană.

 

*Foto: Facebook / Mircea Geoană

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.