Nicolae Ciucă (PNL, fost premier)
„Partidul Naţional Liberal a fost cel care a realizat cea mai mare absorbţie de fonduri europene când a fost la guvernare şi a atras cele mai multe fonduri străine (...) în momentul de față, din cadrul multianual 2021-2027 nu s-a absorbit nici măcar 3%”.
Trunchiat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 10.10.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook, min 13:33

Context

Pe 21 septembrie, fostul premier Nicolae Ciucă a susținut un discurs în cadrul unui eveniment al Organizației Femeilor Liberale, în care a făcut următoarele afirmații: 

Sunt o serie întreagă de oportunități de care trebuie să ținem cont pornind de la faptul că Partidul Național Liberal a fost cel care a realizat cea mai mare absorbție de fonduri europene când a fost la guvernare și a atras cele mai multe fonduri străine. Nu asta am vrut să scot în evidență, doamnelor, ci să vă spun faptul că din păcate în momentul de față, din cadrul multianual 2021-2027, nu s-a absorbit nici măcar 3%. Și suntem cam la jumătatea parcursului”.

Ce verificăm?

Câte fonduri europene au fost absorbite în timp ce PNL se afla la guvernare comparativ cu guvernarea actuală și câte fonduri au fost absorbite prin cadrul financiar multianual 2021-2027.

Verificare

De la aderare și până în prezent, România a primit fonduri din partea Uniunii Europene prin intermediul cadrului financiar multianual (CFM), un instrument care este adoptat pentru o perioadă de cel puțin cinci ani și în care intră mai multe tipuri de fonduri. Acest CFM stabilește dispoziții pe care bugetul anual al Uniunii trebuie să le respecte.

România a primit fonduri europene până acum prin CFM 2007-2013, CFM 2014-2020 şi în prezent primește bani prin CFM 2021-2027, cel despre care vorbește Nicolae Ciucă. 

Conform platformei europene Cohesion Open Data, în cadrul financiar multianual 2021-2027 România a primit plăți din partea UE în valoare de 1,2 miliarde de euro, prefinanțare, adică 4% din alocarea totală de 30,9 miliarde. 

*Sursă: Comisia Europeană

 

Totodată, dacă verificăm cifrele transmise de Ministerul Finanțelor (MF) în raportul privind evoluția fluxurilor financiare dintre România și UE, până la 31 august 2024, vedem că absorbția de fondurie europene trecută la secțiunea „CFM 2021-2027” a fost de circa 7,72%. 

Totuși, aici sunt incluse și alte fonduri care nu fac parte din CFM, însă sunt din perioada respectivă.

Mai exact, în raportul respectiv, MF a notat că în programul 2021-2027 sunt alocate fonduri în valoare de aproximativ 55,4 miliarde de euro, iar execuția de la finalul lunii august arată că au fost absorbiți aproape 4,3 miliarde de euro. 

Ei bine, aici vedem și că pentru „Fonduri structurale și de coeziune” sunt trecute cele 30,9 miliarde de euro aferente CFM 2021-2027, din care execuția la 31 august 2024 arată că au fost absorbite 1,4 miliarde de euro, adică 4,5%

Cu toate acestea, fondurile respective sunt în totalitate acordate pe avansuri, care sunt acordate automat. În afară de aceste prefinanțări, nu au fost acordați bani pentru fonduri structurale și de coeziune. Astfel, putem spune că absorbția este 0%. 

*Sursă: MF / Evoluţia fluxurilor financiare dintre România şi UE la 31 august 2024

 

Pentru a înțelege situația mai bine, ne-am uitat și la evoluția fostului exercițiu financiar. 

În cadrul financiar multianual 2014-2020, aflat la aceeași perioadă ca CFM-ul actual, adică 31 august 2017, erau absorbiți 6,79 miliarde de euro, conform fluxurilor financiare dintre România și UE.

Din această sumă, însă, pe fonduri structurale și de coeziune s-au primit doar 1,64 de miliarde de euro până la data menționată. În aceste date nu se precizează cât din această sumă este prefinanțarea, dar găsim cifre legate de CFM 2014-2020 pe platforma Cohesion Open Data

Aici vedem că România a avut o alocare totală de 24 miliarde de euro, dintre care prefinanțările reprezentau 1,88 miliarde de euro. 

Așadar, la aceeași perioadă ca în cazul CFM-ului actual, vedem că în fostul exercițiu financiar s-au primit cam la fel de multe fonduri (1,6 mld euro) prin plăți UE către România ca în exercițiul actual (1,4 mld euro). 


Absorbția de fonduri UE/străine în funcție de guvernare

 

Ca să facem o analiză corectă, vom compara perioada de guvernare liberală când Nicolae Ciucă era premier (25 noiembrie 2021-iunie 2023) cu perioada în care se află Marcel Ciolacu la guvernare (15 iunie 2023-prezent). 


Evoluția fluxurilor financiare dintre România și UE

 

În perioada de guvernare a lui Nicolae Ciucă, conform fluxurile financiare dintre Uniunea Europeană și România, situația era următoarea:

– în perioada 2007-30 noiembrie 2021, România a primit sume de la UE în valoare de 67,812 miliarde de euro.  

– la 30 iunie 2023,  sumă primită de la UE a crescut la 85,690 miliarde de euro. 

– astfel, din decembrie 2021 și până la finalul lunii iunie 2023, România a primit bani de la UE în valoare de 17,878 miliarde de euro – în timpul guvernării liberale

Cele mai recente date, cele de la finalul lunii august 2024, arată că suma totală de bani primită de la UE a crescut la 97,631 miliarde de euro. Această creștere este în valoare de 11,941 miliarde de euro și este sumă încasată în guvernarea actuală.


Execuții bugetare – venituri din fonduri externe

 

Alte date pe care le putem consulta sunt cele raportate în execuțiile bugetare publicate de Ministerul Finanțelor

Atunci când vorbim despre absorbția fondurilor „străine” trebuie să ne uităm la partea de venituri, adică sume de bani care au fost efectiv încasate de statul român. 

Ne interesează sumele care au fost trecute ca „sume primite de la UE/alți donatori în contul plăților efectuate și prefinanțări”, „Alte sume primite de la UE”, „Sume primite de la UE/alți donatori în contul plăților efectuate și prefinanțări aferente cadrului financiar 2014-2020” și, când este cazul, sume aferente PNRR. 

Execuția bugetară din 30 noiembrie 2021 arată că România a primit „fonduri străine” în valoare 29,4 miliarde de lei pe parcursul acelui an.  Până la finalul anului 2021, această sumă a crescut la 38,1 miliarde de lei. 

Pentru a afla câți bani au fost încasați în guvernarea Ciucă, vom aduna diferența încasată în luna decembrie 2021 (adică 8,9 miliarde de lei), cu suma încasată în anul 2022 (aproximativ 48,4 miliarde de lei) și banii primiți până în luna iunie 2023 (21,6 miliarde de lei). 

Totalul acestor fonduri este de peste 79 de miliarde de lei. 

Guvernarea Ciolacu a început la mijlocul lunii iunie, astfel că am adunat suma încasată în iulie-decembrie 2023 (circa 44 miliarde de lei) cu suma încasată în 2024, până în luna august (adică 22,9 miliarde de lei). 

Suma încasată în guvernarea actuală este de 68,9 miliarde de lei. 


Câți bani au fost încasați pe zi?

 

Cu toate acestea, perioada analizată pentru guvernarea lui Nicolae Ciucă (care a durat 576 de zile) a fost mai lungă cu 149 de zile decât cea pentru guvernarea actuală (de 427 de zile). 

Dacă luăm în calcul faptul că guvernarea liberală a avut mai mult timp la dispoziție să atragă fonduri externe, situația se schimbă. 

În timpul Guvernului Ciucă, statul român a încasat 137 de milioane de lei/zi, iar în perioada actuală de guvernare s-au încasat 161 de milioane de lei/zi. 

Concluzie

Declarația fostului premier este trunchiată. În cadrul financiar multianual 2021-2027 nu au fost absorbiți bani decât pe prefinanțări până la finalul lunii august 2024, așa cum s-a întâmplat și în fostul exercițiu financiar. Totodată, fluxurile financiare între UE și România arată că au fost atrase mai multe fonduri UE în fosta guvernare. 

Totuși, în ceea ce privește „fondurile străine” atrase de „guvernarea liberală”, acestea sunt într-adevăr mai multe, însă și perioada de guvernare a fost mai lungă. În baza datelor analizate din rapoartele de execuție bugetară, în timpul guvernării actuale au fost încasați mai mulți bani pe zi decât în guvernarea lui Nicolae Ciucă. 

În același timp, în perioadele analizate, de fapt, Guvernul era condus de coaliția PSD-PNL. Așadar, ambele partide se aflau și se află la guvernare împreună, atât în perioada în care Ciucă era premier, cât și în prezent când premierul este Marcel Ciolacu.

*Foto: Facebook / Nicolae Ionel Ciucă

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.