Nicușor Dan (independent, Primarul General al Municipiului București)
„Peste tot în Europa handbalul este finanţat de autorităţi locale. Mai mulţi sponsori decât în România, dar, în esenţă, finanţat de autorităţi”
Trunchiat
Barometru Factual
Sport
Data verificării: 30.05.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: Radio România Actualități

Context

Pe 12 mai, Nicușor Dan a vorbit, printre altele, despre sponsorizările primite de echipa de handbal feminin CSM București, spunând următoarele:

„Banii pe care îi dăm noi echipei de handbal a CSM sunt 14 milioane de lei, în fiecare an, în ultimii trei ani. Nivelul sponsorizărilor pe care ei reuşesc să le atragă a crescut foarte mult, de undeva de la 100.000 de euro au ajuns la 600.000 de euro în momentul acesta. Aceştia sunt, din nou, bani care se duc către echipa de handbal. Toată lumea vorbeşte de banii care se duc la CSM Bucureşti, dar eu vă invit să ne uităm şi la bugetele celorlalte echipe din liga naţională de handbal, care sunt apropiate, echipe care nu au prezenţa pe care a avut-o CSM în Liga campionilor”

,,Peste tot în Europa handbalul este finanţat de autorităţi locale. Mai mulţi sponsori decât în România, dar, în esenţă, finanţat de autorităţi. Eu cred că e un lucru bun că lucrul acesta se întâmplă şi la Bucureşti şi la CSM, şi la Rapid, care e finanţat de Ministerul Transporturilor. Şi la Bistriţa, care e finanţat de Consiliul local sau judeţean. Aşa stimulăm oamenii să vină către sport”

Ce verificăm?

Dacă mai sunt echipe de handbal în Europa care sunt finanțate de către autoritățile locale.

Verificare

CSM București (Clubul Sportiv Municipal București)  a fost înființat în 2007, printr-o decizie a Consiliului General al Municipiului București. Clubul conține următoarele secții sportive: atletism, baschet, handbal feminin și masculin, motociclism, rugby, șah, volei feminin și masculin.

Este este finanțat în mare parte de către autoritățile locale, iar în 2022, veniturile totale ale clubului au fost de aproximativ 49 mil. lei. 

Din aceștia, 3 milioane de lei au fost banii proveniți din donații și sponsorizări, adică aproximativ 600.000 de euro.  

De menționat este faptul că Nicușor Dan a spus faptul că acești bani se duc către echipa de handbal, însă, conform bugetului clubului, acești bani se duc spre tot clubul, incluzând toate secțiile sportive ale acestuia.

Conform unui top realizat de site-ul euroTOPteam, cea mai bună echipă de handbal feminin din Europa în acest moment este Gyori Audi ETO KC, din Ungaria, fiind finanțată concomitent de către filiala companiei Audi în Ungaria și de către Primăria din Gyor.

Din primele 10 cele mai bune echipe de handbal feminin din Europa, conform aceluiași top, alte echipe care mai sunt finanțate într-o anumită măsură de către autoritățile locale sunt Metz Handball (locul 6) din Franța, CSM București (locul 7) din România și Buducnost (locul 10) din Muntenegru.

Spre exemplu, Metz Handball, o cunoscută adversară a CSM București în sezoanele anterioare, a avut în sezonul 2020 – 21, conform Comisiei de Control al Managmentului din cadrul Federației Franceze de Handbal, un buget de 3,2 milioane euro. Municipalitatea din Metz a acordat, în sezonul 2020-21, clubului de handbal din oraș o sumă de 513.000 euro.

Celelalte șase echipe din listă, așa cum se observă din tabel, sunt finanțate exclusiv din fonduri private.

La capitolul handbal masculin, dintre primele 10 echipe  dintr-un top realizat tot de euroTOPteam, Vive Kielce (locul 5)  din Polonia este finanțată de către autoritățile locale, respectiv Primăria din Kielce și compania Industria, Wisla Plock (locul 8), tot din Polonia este finanțată de către Primăria din Plock,  Telekom Veszprem (locul 2)  din Ungaria,  sponsorizată de către Primăria din Veszprem (care este mai mult un partener al echipei), SG Flensburg-Handewitt din Germania (locul 9) este finanțată de către Municipalitatea din Handewitt, iar Montpellier HB (locul 7) din Franța  este finanțată de către Primăria din Montpellier și administrația Occitanie.

Conform Ligii Naționale de Handbal din Franța, Montpellier HB are un buget alocat pentru sezonul 2022/2023 de 8,6 milioane euro. Potrivit presei poloneze, Wisla Plock a primit din partea autorităților locale din oraș, în anul 2020, 4,5 milioane zloți, adică 990.000 de euro, În timp ce Vive Kielce, a primit, tot din partea autorităților, 1,8 milioane zloți, adică aproximativ 400.000 de euro.

Totuși, jumătate dintre cele mai bune echipe de handbal masculin din Europa sunt finanțate exclusiv din surse private.

Concluzie

Declarația lui Nicușor Dan este trunchiată. Într-adevăr, există echipe în Europa care sunt finanțate într-o anumită măsură de autoritățile locale, dar există și echipe cu finanțare privată. 

În plus, suma de 600.000 de euro obținută din sponsorizări, despre care vorbește primarul Capitalei, nu merge doar către echipa de handbal feminin, ci către întreg clubul.

ETICHETE > / /

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.