Lia Olguța Vasilescu (PSD, primar Craiova)
Dar eu nu știu de ce tot vorbim de alegeri anticipate în iunie, când dintotdeauna alegerile locale au fost în timpul verii. Într-un singur an nu au fost în timpul verii, în 2020, pentru că era pandemie.
Trunchiat
Barometru Factual
Alegeri 2024
Data verificării: 19.02.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi24

Context

Coaliţia de guvernare discută despre comasarea alegerilor şi devansarea scrutinului pentru primari, preşedinţi de Consiliu Judeţean, consilieri locali şi consilieri judeţeni. Asta pentru că este luată în discuţie comasarea cu alegerile europarlamentare, programate în perioada 6-9 iunie. 

Invitată la Digi24, Lia Olguţa Vasilescu a spus că organizarea alegerilor locale în iunie s-ar alinia cu practica anilor anteriori, cu excepţia anului 2020, atunci când s-au ţinut în toamnă, din cauza pandemiei de COVID-19.

Dar eu nu știu de ce tot vorbim de alegeri anticipate în iunie când dintotdeauna alegerile locale au fost în timpul verii. Într-un singur an nu au fost în timpul verii, în 2020, pentru că era pandemie. (sursa)

 

Ce verificăm?

Dacă alegerile locale au fost organizate numai vara, cu excepţia anului 2020, în plină pandemie și dacă acesta este un argument valid pentru comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare.

Verificare

Potrivit Biroului Electoral Central, alegerile locale au avut loc în luna iunie, cu două excepţii. Una dintre ele este menţionată de primăriţa Craiovei – septembrie 2020. A doua este cea din iarna anului 1992, la trei ani de la Revoluţie. Iată datele oficiale:


VOT ÎN DOUĂ TURURI

1992 – 9-23 februarie

1996 – 2-16 iunie 

2000 – 4-18 iunie

2004 – 6-20 iunie

2008 – 1-15 iunie


VOT ÎNTR-UN SINGUR TUR

2012 – 10 iunie

2016 – 5 iunie

2020 – 27 septembrie


Totuși, declarația Olguței Vasilescu este trunchiată – se referă la un singur aspect care ține de data alegerilor, fără să analizeze tot contextul.

Aleșii locali au un mandat de 4 ani, care poate fi prelungit la nevoie (articolele 128, 151 și 177 din Codul administrativ).

În 2020, mandatele aleșilor locali au fost prelungite din cauza pandemiei (intrând în categoria situațiilor excepționale), iar alegerile au avut loc în 27 septembrie – și nu în iunie, cum se întâmplase cu ultimele runde de alegeri locale de până atunci. Primarii și consilierii locali și județeni și-au preluat mandatele după stabilirea rezultatelor finale, în luna octombrie. Ca atare, alegerile ar trebui organizate în septembrie 2024. Articolul 10 de la „Titlul I Alegerea autorităților administrației publice locale” al Legii 115/2015stabilește că data alegerilor poate fi aleasă de către Guvern cu cel puțin 75 de zile înainte de votare. 

Faptul că alegerile se organizează vara sau în alt anotimp (așa cum se exprimă primarul Craiovei) este, pur și simplu, irelevant. Problemele țin de cu totul aspecte – printre care scurtarea mandatelor aleșilor locali, restrângerea dreptului de vot pentru anumite categorii și chiar restrângerea dreptului de a candida

Factual.ro a analizat pe larg posibilitatea comasării alegerilor, care vine cu mai multe probleme semnalate de specialiști. Analiza poate fi accesată AICI.

Concluzie

Olguţa Vasilescu a avut dreptate, cu o excepţie: anul 1992. Totuși, primarul Craiovei încearcă să manipuleze, omițând aspecte importante care țin de comasarea alegerilor și pe care Factual.ro le-a analizat pe larg. Considerăm declarația TRUNCHIATĂ.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.