Ludovic Orban a insinuat că, în România, salariul mediu al bugetarilor este cu 38% mai mare decât salariul mediu din sistemul privat. Declarația a fost făcută în 19 octombrie, la Digi24:
„În România e o situație anormală, în Europa nu există să ai salariu mediu în sectorul public mai mare cu 38% decât salariul mediu în sistemul privat.”
Diferența dintre salariile din mediul public și cele din sectorul privat în România, respectiv dacă alte țări din Europa au o diferență mai mare între cele două salarii.
Raportul Consiliului Fiscal pentru anul 2023 arată evoluția salariilor medii din România, atât din sistemul privat, cât și din sistemul public.
Salariul mediu brut în sistemul public a ajuns la 8.155 lei/lună în anul 2023, depășindu-l cu 13,75% pe cel din mediul privat, care s-a situat la 7.169 lei/lună, conform sursei citate.
Calculele Consiliului Fiscal au fost făcute în baza datelor Institutului Național de Statistică (INS), sectorul bugetar fiind împărțit în trei categorii:
– administrație publică și apărare, asigurări sociale din sistemul public
– învățământ
– sănătate și asistență socială
Despre datele privind salariile din sectorul bugetar se referă la veniturile angajaților din administrație publică, educație, sănătate și asistență socială (cu mențiunea că, în statisticile privind educația, sunt incluse, într-un procent mic, și activități din sectorul privat de educație – aproximativ 3%, la fel și în sănătate și asistență socială – aproximativ 9%).
De asemenea, în aceste statistici nu sunt incluse date despre forțele armate și personalul asociat (cum ar fi Ministerului Apărării Naționale, SRI, MAI etc).
În august 2024, salariul mediu brut pe economie a ajuns la 8.443 de lei, iar salariul mediu net la 5.158 de lei, potrivit unui comunicat al INS.
Într-o anexă atașată comunicatului, putem să vedem care a fost câștigul mediu în luna august pentru fiecare activitate economică, brut și net.
Am calculat media pe fiecare sector, iar situația arată în felul următor:
Într-adevăr, salariile din sistemul bugetar sunt mai mari decât cele din mediul privat, însă nu cu 38%, ci cu 13% în cazul valorilor brute, respectiv 9,6% în cazul valorilor nete.
Unde găsim o diferență de 38% este în comparația dintre salariul mediu brut pe economie și salariul mediu brut din administrația publică. Totuși, administrația publică nu reprezintă tot sectorul public, iar aceste salarii sunt deja incluse în salariul mediu pe economie.
Salariul mediu din sectorul privat reprezintă toate salariile care compun salariul pe economie, cu excepția activităților care formează sectorul public (pe care le-am precizat mai sus).
Am consultat statisticile oficiale ale Poloniei privind salariile medii acordate în 2024, care sunt publicate într-un mod similar cu cele ale României. Cele mai recente date privind distribuția pe domenii a acestor salarii sunt din luna aprilie 2024, iar valorile sunt brute.
În acea perioadă, salariul mediu în administrația publică și sectorul apărării era de 9.048 PLN (zlot polonez).
Dacă adăugăm aici și salariile din domeniile educație, sănătate și servicii sociale (la fel cum am calculat și în cazul României), salariul mediu din sectorul public este de 8534 PLN.
Sursă: Oficiul Central de Statistică din Polonia
Salariul mediu în economia națională, per total, a ajuns la 8.323 PLN în aprilie 2024.
De asemenea, conform unei comunicări a Oficiului Central de Statistică, salariul mediu în întreprinderi a fost de 8.271 PLN în aceeași perioadă.
Așadar, din toate aceste date reiese că:
– salariul mediu din administrația publică este cu 9,39% mai mare decât cel din sectorul privat și cu 8,7% mai mare decât salariul pe economia națională
– salariul mediu din tot sectorul public este mai mare cu aproximativ 3,2% mai mare decât cel din sectorul privat și cu 2,5 mai mare decât cel total pe economia națională
Deși și aici salariile bugetarilor sunt mai mari, totuși diferenșa este, într-adevăr, mai mică decât în România.
În Croația, salariul mediu pe economie în luna august 2024 a ajuns la 1.838 euro, brut, conform datelor Biroului de Statistică.
Salariul mediu în administrația publică și apărare este de 2.365 euro/lună (cu 28,6% mai mare decât în economia națională), în educație 2.107 de euro, iar în sănătate și servicii sociale, 2.582 de euro.
În total, în sectorul public, avem o medie de 2.351 de euro, care este cu 27,9% mai mare decât salariul pe economia națională.
Din statisticile oficiale, am făcut media celorlalte activități din sectorul privat, iar salariul din luna august rezultă de 1.750 euro.
Asta înseamnă că diferența dintre sectorul public și cel privat este de peste 34%, aproape dublu față de România.
Încă o țară în care diferența dintre cele două tipuri de salarii este semnificativă este Slovacia. Potrivit datelor Oficiului Național de Statistică, salariul mediu pe economie a fost, în trimestrul al doilea din 2024, în valoare de 1.520 euro/lună.
În același timp, un bugetar care lucrează în Administrație publică sau Apărare primea un salariu mediu de 2.134 euro/lună, cu 40% mai mult decât salariul mediu pe economia națională.
Salariul mediu lunar în sectorul public, total, era însă 1.786 de euro în acea perioadă. Pe de altă parte, salariul mediu lunar în sectorul privat însuma 1.484 de euro.
Așadar, diferența procentuală dintre cele două salarii este de 20,3%, cu aproximativ 7% mai mare decât în România.
Sursă: bază de date a Oficiului Național de Statistică din Slovacia
În ceea ce privește câștigurile salariaților din alte țări din Europa, vedem că Luxembourg are o diferență mai mare între sectorul privat și cel public decât România.
O analiză a RTL Today, realizată pe baza statisticilor obținute de la Inspectoratul General pentru Securitate Socială, arată un salariu mediu brut în Luxembourg de 4.235 euro în sectorul privat și de 9.378 euro în sectorul public.
Potrivit sursei citate, diferența este mare având în vedere că salariul mediu a crescut cu 6,3% în sectorul privat și cu 10,3% în sectorul public, între 2023 și 2024, parțial datorită mai multor indexări salariale din perioada respectivă.
În 2024, aproape 40% dintre angajații din sectorul public vor câștiga cel puțin 10.000 € brut pe lună, scrie RTL Today.
Conform acestora date, salariul mediu brut din sectorul public este mai mare cu peste 120% decât în mediul privat.
În Luxembourg, diferența mare dintre salariile din sectorul public și cel privat nu este o chestiune anormală și nici nouă, având în vedere că și în urmă cu 10 ani bugetarii câștigau mult mai mult față de angajații din mediul privat. Totuși, este o situație specială, întrucât Luxemburg are cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume.
Declarația lui Ludovic Orban este trunchiată. Este adevărat că, în România, salariul mediu public este mai mare decât cel privat, însă nu cu 38%, ci cu aproximativ 13%. Chiar dacă diferența procentuală dintre sectorul public și cel privat este foarte mare, există țări în Europa în care această diferență este chiar și mai mare.
*Foto: Facebook / Ludovic Orban
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.