În cadrul unei dezbateri organizate pe 9 mai 2024, Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 din București, a făcut următoarea declarație:
„Și este adevărat că în Ilfov sunt localități sărace, dar avem niște localități de alea bogate în care PIB-ul pe cap de locuitor, bugetul pe cap de locuitor, dublu față de noi în București. Cum ar fi Otopeni, cum ar fi Chiajna. Haideți să fim serioși. Haideți să regândim toată treaba asta și, nu în ultimul rând, eu cred în descentralizare, dar nu se poate…”
Vom consulta bugetele localităților de care vorbește Robert Negoiță, dar și execuția bugetară - pentru că este mai puțin important ce își propun administrațiile să cheltuiască, în anul următor (adică bugetele), cât ce au cheltuit efectiv (execuțiile bugetare).
Pentru că proiectele de buget sunt doar niște proiecții pentru anul următor, vom începe cu execuțiile bugetare pentru anul 2023, ca să vedem exact ce venituri au avut aceste localități și câți bani au reușit efectiv să cheltuiască.
Pe site-ul Ministerului Dezvoltării sunt publicate aceste informații, pe care le-am sistematizat în graficul de mai jos:
Astfel, vedem că Bucureștiul a avut în total (împreună PMB – Primăria Municipiului București și primăriile de sector) o sumă foarte mare a veniturilor în anul 2023, 10.064/cap de locuitor, iar cheltuielile au însumat 9.716 lei/cap de locuitor. Cu această sumă, Bucureștiul este pe locul al doilea în topul localităților din zonă, în ceea ce privește sumele cheltuite, după Dragomirești.
Vedem o diferență mare la situația orașului Otopeni (menționat de Robert Negoiță), atât față de buget, cât și între veniturile (9.370 lei/cap de locuitor) pe care le-a avut Primăria și cheltuielile efective (6.417 lei/cap de locuitor).
De asemenea, vedem că Chiajna rămâne cu mult sub nivelul Capitalei.
Conform execuției bugetare pentru anul 2023, comuna Dragomirești este singura care depășește Capitala la partea de cheltuieli (înregistrând 10.663 lei/cap de locuitor), iar la partea de venituri se află puțin sub nivelul Bucureștiului.
Totodată, potrivit acestor cifre, nu există situație în care veniturile/cheltuielile pe cap de locuitor să fie duble în vreo localitate din județul Ilfov, față de Municipiul București.
Am consultat informațiile de pe site-urile primăriilor din județul Ilfov privind bugetele alocate pentru anul 2024 și datele colectate la Recensământul pentru anul 2021.
În Ilfov există 40 de localități, dintre care opt sunt orașe și 32, comune. Pentru șapte comune nu am găsit informații despre bugetele pe anul 2024 pe platformele online ale Primăriei sau aceste platforme nu au fost funcționale.
Pentru municipiul București și celelalte 33 de unități administrativ-teritoriale am calculat care este bugetul/capita, iar situația arată în felul următor:
Din datele prezentate mai sus vedem și că în Otopeni bugetul/cap de locuitor este mult mai mare decât în București (15.691 lei), iar bugetul/cap de locuitor din comuna Chiajna este mult mai mic (3.239 lei). Acest lucru nu înseamnă, însă, nimic, pentru că bugetul nu este și ceea ce localitățile cheltuiesc efectiv. În realitate, otopeniul și Chiajna sub mult sub București, la cheltuielile pe cap de locuitor, așa cum am arătat mai sus.
Declarația primarului Robert Negoiță este trunchiată.
Conform execuțiilor bugetare din anul 2023, care arată ce bani au avut efectiv primăriile din Ilfov și București, Capitala se situează mult peste Otopeni, Chiajna și toate celelalte localități, cu o excepție în cazul comunei Dragomirești.
*Foto: Facebook / Robert Negoiță
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.