Sebastian Burduja a declarat la Digi24 că Nicuşor Dan a pierdut 200 de milioane de euro din POIM, cu care ar fi putut reabilita reţeaua de termoficare.
Ar fi foarte bine ca (Nicușor Dan) să explice de ce a durat atât timp și de ce a reușit măreața cifră de 2 până la 6 kilometri de rețea reabilitată din fonduri europene și a pierdut practic 200 de milioane de euro din Programul Operațional Infrastructură Mare. Erau bani gratis pentru București
Declaraţia actualului ministru al Energiei a fost făcută în contextul în care o avarie pe magistrala Griviţa a dus la închiderea CET Grozăveşti.
Dacă banii europeni destinaţi reabilitării reţelei de termoficare au fost pierduţi, aşa cum spune ministrul liberal şi câţi kilometri au fost reabilitaţi cu fonduri europene, în mandatul lui Nicuşor Dan, până acum.
Conform datelor de la Primărie, citate de Hotnews.ro, aproximativ 10 kilometri de conducte de termoficare au fost refăcuţi din fonduri europene. Lucrările au început în iunie 2023, iar la numărul de 10 kilometri s-a ajuns înainte de 31 decembrie 2023.
Lucrările la reţeaua de termoficare, conform aceloraşi date citate, au ajuns la următorul stadiu:
Mai mult, în acelaşi răspuns pentru Hotnews, Primăria susţine că va finaliza, în 2024, lucrările pentru obiectivele cu finanţare de la bugetul local şi că vor continua lucrările cu finanţare europeană, prin Programul Operaţional Infrastructură Majoră.
„La 31.12.2023 s-a finalizat programul POIM. Conform contractului de finanțare, obligația PMB era ca până la finalul programului POIM să finalizeze, să recepționeze și să achite integral cel puțin un tronson. Menționăm că acest lucru s-a întâmplat, tronsonul finalizat și recepționat este cel din str. Apusului – Lot 5 Obiectiv 25.
Pentru că a fost respectată această obligație din contract, precizăm că nu se vor pierde bani europeni. Finanțarea pentru continuarea celorlalte loturi va fi asigurată prin Programul de Dezvoltare Durabilă, în acest sens PMB a făcut demersuri pentru etapizare”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei”.
Factual.ro a întrebat şi la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene ce se întâmplă cu acest proiect care vizează termoficarea din Capitală. Conform oficialilor, finanţarea continuă, dar este adevărat că stadiul de realizare a proiectului este foarte mic.
În cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 a fost finanțat proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului București”, contractul de finanțare fiind semnat în data de 14.11.2020.
Proiectul are o valoare totală, eligibilă, de 1,208 mld. lei, din care UE 1,027 mld. lei.
La data de 31 decembrie 2023, proiectul avea un stadiu fizic de 12,18% și un stadiu financiar de 3,39%, fiind semnate 9 contracte economice (4 contracte de servicii și 5 contracte lucrări). În cadrul contractelor de lucrări au fost elaborate proiectele tehnice de execuție și au început lucrările pe anumite tronsoane.
Obiectivul principal urmărit, prin finalizarea proiectului, este reabilitarea rețelelor primare, în lungime totală de 211,940 km.
Având în vedere faptul că perioada de implementare și de eligibilitate pentru POIM 2014 –2020 s-a încheiat la data de 31 decembrie 2023, proiectul mai sus menționat urmează a fi etapizat în cadrul Programului Dezvoltare Durabilă (PDD) 2021-2027, astfel asigurându-se continuitatea lucrărilor de execuție pentru finalizarea proiectului, cu finanțare din fonduri UE aferente PDD.
Este de subliniat, așadar, că obiectivul inițial al proiectului era de a reabilita aproape 212 de km de rețele, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Având în vedere întârzierile de implementare în multe dintre programele din perioada 2014-2020, din mai multe state membre, Comisia Europeană a decis etapizarea lor, adică finanțarea prin alte programe, care sunt în curs. Practic, asta înseamnă că, pentru unele proiecte (precum cel despre care vorbim) nu se va aplica regula potrivit căreia se pierd banii în cazul în care proiectul nu este finalizat până la finalizarea programului de finanțare, ci se poate continua în următorul Cadru financiar multianual – în acest caz, prin PDD.
Primăria Capitalei nu a pierdut finanţarea pentru reabilitarea reţelei de termoficare, iar numărul de km de rețea reabilitată este de 10, nu de șase, așa cum afirmă Sebastian Burduja. Verdictul nostru este de afirmație TRUNCHIATĂ, pentru că este totuși adevărat că proiectul este realizat în măsură mult mai mică decât obiectivele inițiale.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.