Pe 11 aprilie 2021, Tudor Benga, deputat USR, a scris pe Facebook: „De unde eram fruntași în Uniunea Europeană în prima lună, lună jumate de campanie, am ajuns în clipa de față printre codașii UE la vaccinare”.
Pe ce loc se afla România în prima lună de campanie, comparativ cu locul pe care îl ocupă acum.
Potrivit unor statistici oferite de European Centre for Disease Prevention and Control, în 28 ianuarie 2021, România se clasa pe locul 5 în Uniunea Europeană, peste 450 de mii de persoane vaccinându-se cu prima doză.
În momentul declarației, adică 11 aprilie 2021, erau înregistrate 2.286.546 de persoane vaccinate. La data redactării articolului, 16 aprilie 2021, sunt 2.523.620 vaccinate împotriva COVID-19, arată platforma guvernamentală de vaccinare.
România ocupă, în prezent, antepenultimul loc, cu un procent de 14,6% din persoane vaccinate cu prima doză, dintre cele 30 de țări monitorizate în timp real de ECDC.
În rândul persoanelor vaccinate cu ambele doze, ocupă locul 9, cu un procent de 9,0%. Procentul este însă influențat și de perioada de rapel.
Perioada la care se administrează a doua doză diferă atât de la stat la stat, cât și de la vaccin la vaccin. Vaccinul Pfizer, de exemplu, este recomandat a se administra a doua doză la 3 săptămâni de la prima, în timp ce, în cazul vaccinului Moderna, a doua doză este administrată abia după 4 săptămâni de la prima doză, conform CDC. În timp ce timpii pentru rapel au fost în general respectați pentru vaccinurile de tip mRNA, nu același lucru s-a întâmplat cu produsul AstraZeneca. Organizația Mondială a Sănătății recomandă rapelul între 8 și 12 săptămâni. Marea Britanie a adoptat o strategie de administrare între 77-84 de zile de la prima doză, dar nu mai târziu de 12 săptămâni, Italia recomandă vaccinarea cu a doua doză tocmai în a douăsprezecea săptămână. România are una dintre cele mai mici perioade de rapel din Europa, respectiv 56 de zile, ceea ce face ca, statistic, procentul de imunizare să fie atât de ridicat.
Afirmația lui Tudor Benga este adevărată. România a înregistrat o scădere atât a ratei persoanelor vaccinate cu prima doză, cât și în ceea ce privește persoanele vaccinate cu ambele doze.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.