Luni, 12 iunie 2017, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a vorbit despre stadiul în care se află legile justiţiei:
Pachetul de legi privind justiţia este finalizat. Cel mai probabil, săptămâna aceasta, voi prezenta în liniile directoare modificările substanţiale, îl voi transmite la Guvern, Guvernul, probabil, sper eu, şi-l va însuşi şi îl vom transmite la Parlament. Potrivit programului de guvernare, Ministerul Justiţiei trebuie să iniţieze proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei în cursul lunii iunie 2017.
Dacă, potrivit programului de guvernare, Ministerul Justiției trebuie să inițieze proiectul de lege pentru modificarea legilor justiției până cel mai târziu în cursul lunii iunie 2017.
Noțiunea de legile justiției se referă la trei texte de lege:
Ce spune programul de guvernare la capitolul privind justiția?
Am consultat capitolul dedicat justiţiei din Programul de guvernare, pentru a identifica eventuale trimiteri la pachetul de legi ale justiţiei. Unul dintre principiile enunţate este următorul:
Mai departe observăm că unele dintre măsurile enunţate fac trimitere, în mod general, la temele cuprinse în legile justiţiei; cu toate acestea, nu există menţiuni în privința vreunui termen pentru realizare.
(Ideea este completată de alte măsuri, precum investiţii în infrastructura instanţelor din capitalele de judeţ, realizarea Cartierului pentru Justiţie din Bucureşti, extinderea numărului de instanţe specializate în materie comercială sau înființarea unei instanțe pilot în materie de contencios administrativ și fiscal, multe dintre aceste măsuri fiind cuprinse și în Strategia pentru Dezvoltarea Sectorului Judiciar 2015-2020.)
Tot în programul de guvernare mai găsim următoarele măsuri propuse pentru reformarea sistemului judiciar, măsuri care nu au însă un termen concret de implementare.
Totodată, am verificat şi planificarea trimestrială a măsurilor din programul de guvernare pentru trimestrul al II-lea. Am descoperit o singură măsură care poate să aibă legătură cu sistemul judiciar, dar nu are nimic de-a face cu legislația, ci se referă la infrastructura instanțelor. De exemplu, la acest punct se propune construcția „cartierului pentru justiție”, adică mai multe sedii pentru instanțele din Capitală.
Chiar dacă în programul de guvernare nu este impus un termen pentru iniţierea procedurilor de modificare a legilor justiţiei, acest subiect este totuşi prezent în alte documente strategice ale statului român.
Lista priorităţilor legislative ale guvernului pentru prima sesiune parlamentară ordinară a anului 2017 cuprinde o trimitere la Legea 304/2004:
Declarația lui Tudorel Toader este falsă. Programul de guvernare nu conține niciun termen pentru inițierea proiectelor pentru modificarea legilor justiției.
Notă: Înaintea verificării, ministrul Tudorel Toader a fost contactat de către redacția Factual, pentru a preciza unde se menţionează mai exact termenul privind inițiarea modificării legilor justiției, răspunsul fiind același: în programul de guvernare, la capitolul despre justiţie.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.