În 8 iulie 2020, Varujan Vosganian, deputat şi purtător de cuvânt ALDE, a făcut o serie de afirmaţii legate de virusul SARS COv 2 şi efectele acestuia. Pe lângă aprecierile despre răspândirea virusului, Vosganian a mai declarat că virusul e mai vlăguit:
„Observați că la 555 de cazuri, avem aproape același număr la ATI, a crescut numai cu șase persoane, deci e limpede că virusul e mai vlăguit […].
Ca să argumenteze că pericolul îmbolnăvirii cu Covid 19 este prezentat în mod exagerat, Varujan Vosganian a mai afirmat că:
„În România, numărul persoanelor infectate este sub a mia parte din totalul populației și s-a observat că n-a existat un factor de multiplicare. În mod normal, când 500 de oameni sunt bolnavi, ei și îmbolnăvesc pe cei din jur. Doi: numărul deceselor este de sub 2 la sută din totalul deceselor și dacă-i luăm doar pe cei care au murit de COVID, și nu cu ‘și COVID’, înseamnă că e sub 1 la sută din totalul deceselor.”
Tot legat de răspândirea virusului, Vosganian a declarat că purtătorii asimptomatici nu transmit boala decât în cazuri excepţionale şi că în România rate de contaminare este scăzută:
„cei câteva mii de testați pozitiv din ultimele săptămâni cui au transmis boala? Înseamnă că ar trebui să avem mii și mii de cazuri noi. E limpede că nu există o contaminare din aceea de accelerată. (…) Până când virusul nu are o evoluție asimptotică înseamnă că nu are o capacitate de multiplicare mare.”
Rata de răspândire a virusului SARS CoV-2, evoluţia numărului de infecții depistate în ultimele săptămâni şi a internărilor în secţiile de terapie intensivă.
Când vorbim de un agent patogen necunoscut, trebuie să înţelegem că centralizarea şi studierea datelor precum privind răspândirea sau virulenţa acestuia reprezintă un proces de durată, sistemele medicale fiind concentrate în primul rând pe identificarea şi tratarea persoanelor bolnave. În cazul SARS CoV-2, datele sunt încă într-o continuă ajustare.
Varujan Vosganian confundă rata de răspândire a virusului cu virulenţa acestuia.
Prima se referă la numărul de persoane la care o persoană infectată transmite virusul, iar a doua este capacitatea unui virus de a se înmulţi în organismul gazdă, afectându-i sănătatea.
La începutul unei epidemii, transmisibilitatea virusului este indicată de R0 (R naught), numărul de reproducţie/rata de reproducere.
R0 reprezintă numărul mediu de cazuri noi generate de fiecare persoană infectată, în cazul unei populaţii cu expunere anterioară la boală zero şi fără nicio măsură de limitare a bolii (distanţare, măști etc). Ulterior, odată cu luarea de măsuri pentru limitarea răspândirii bolii şi cu creşterea expunerii populaţiei la virus, vorbim de numărul de reproducţie/rata de reproducere efectiv/ă, Re.
În estimarea ratei de reproducere sunt luate în calcul durata de incubație, durata de la apariția simptomelor la raportarea cazurilor, precum și timpul de transmisie de la caz la următorii pacienți. Din cauza incertitudinilor care influenţează o mare parte a factorilor implicaţi în estimarea valorii ratei de reproducere, dar şi pentru că există diferite metode de modelare/predicţie a răspândirii virusului, valoarea ratei de răspândire efectivă a noului coronavirus este în continuare un subiect în studiu.
Datele disponibile publicate în iunie 2020 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii indică o rată a reproducerii R0 între 2 şi 4, adică fiecare persoană infectată cu SARS Cov-2 infectează alte două până la patru persoane.
În ceea ce priveşte asimptomaticii, datele centralizate de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor sunt deocamdată sub optime/insuficiente, dar numeroase studii arată că există cazuri de transmitere a infecţiei de către persoane fără semne ale bolii.
Unele studii indică un procent al cazurilor asimptomatice la data testării între 16 şi 25%, dar în majoritatea cazurilor au apărut simptome după testare.
Varujan Vosganian mai argumentează că numărul de internaţi la ATI din 8 iulie, data în care au fost raportate 555 de cazuri noi cu SARS COv 2 este cu doar 6 mai mare decât cel din ziua precedentă.
Într-adevăr, în 7 iulie au fost înregistrate 397 de cazuri noi şi 231 de internări la terapie intensivă. Însă diagnosticarea cu Covid nu înseamnă că persoana respectivă ajunge să aibă nevoie de îngrijiri la terapie intensivă în aceeaşi zi în care a fost diagnosticată/internată.
Chiar dacă are o evoluţie imprevizibilă, boala se manifestă de cele mai multe ori între 2-14 zile de la infectare.
Un studiu al ISARIC (International Severe Acute Respiratory and Emerging Infections Consortium) care a inclus 46.929 de persoane infectate din 36 de ţări arată că timpul mediu de la internare până la transferul la secţiile de terapie intensivă este de 2,8 zile.
În România numărul persoanelor infectate la data declaraţiei, 8 iulie 2020, era de 30.175, peste a mia parte din populaţia rezidentă de aproape 19,5 milioane.
Cele mai recente date (încă provizorii) ale Institutului Naţional de Statistică privitoare la mortalitate sunt cele din mai, când au fost înregistrate 20.249 de decese. În aceeaşi perioadă au fost înregistrate 532 de decese cauzate de infecţia cu SARS Cov 2.
Decesele cauzate de Covid 19 sunt peste 2% din totalul deceselor înregistrate.
În 16 iunie numărul cazurilor active de Covid 19 era de 4907, iar câteva săptămâni mai târziu, în 8 iulie, ajunsese la 7599, cu câteva mii de cazuri în plus.
Afirmaţiile lui Varujan Vosganian sunt false. Rata de reproducere a SARS CoV 2 este încă subiect de cercetare, dar datele folosite de el pentru a argumenta că pericolul reprezentat de boală este exagerat sunt false: numărul de cazuri active a crescut cu câteva mii, numărul persoanelor infectate a depăşit a mia parte din populaţia României, iar numărul pacienţilor internaţi în secţiile de terapie intensivă trebuie raportat la cel al cazurilor depistate anterior, nu în ziua respectivă.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.