Victor Costache (fost Ministru al Sănătății)
„Am avizat un parteneriat și un program care va demara rapid. Vrem să se testeze toată populația Bucureștiului printr-o serie de echipe care vor merge door to door (din ușă în ușă- n.red.), după modelul Coreei de Sud. Este foarte important să facem milioane de teste. Până la sfârșitul săptămânii, vom avea încă 200.000 de teste. Am pornit cu un singur centru de testare în ianuarie și acum avem cel puțin 20 și vrem să avem 1-2 la nivel județean.”
Trunchiat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 01.04.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: ProTV

Context

 În 25 martie 2020, Victor Costache a declarat:

„Am avizat un parteneriat și un program care va demara rapid. Vrem să se testeze toată populația Bucureștiului printr-o serie de echipe care vor merge door to door (din ușă în ușă- n.red.), după modelul Coreei de Sud. Este foarte important să facem milioane de teste. Până la sfârșitul săptămânii, vom avea încă 200.000 de teste. Am pornit cu un singur centru de testare în ianuarie și acum avem cel puțin 20 și vrem să avem 1-2 la nivel județean.”

Ce verificăm?

Programul de testare a populației din București, numărul centrelor de testare și al testelor pentru COVID-19.

Verificare

Am încercat să confirmăm existența parteneriatului cu un apel al Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, unde la trei apeluri nu am avut niciun răspuns de la persoana la care am fost redirecționați.

Cu toate acestea, parteneriatul și programul care promit să testeze populația Bucureștiului au fost confirmate până în prezent:

 

Miercuri, 25 martie, de:

  • Nelu Tătaru, la Digi24 : „Este un proiect prin care se urmărește testarea tuturor aglomerărilor urbane. În București este cea mai mare aglomerare urbană și rămâne a fi testată, etapizat, toată populația.”
  • Gabriela Firea, citată de Agerpres: „Am discutat acest aspect ieri cu domnul profesor Streinu-Cercel şi, împreună cu Ministerul Sănătăţii, atât cu domnul ministru, cât şi cu domnul secretar de stat Horaţiu Moldovan, demarăm un program pentru Capitală pentru testarea pe categorii de risc.”

 

Joi, 26 martie, de:

  • Adrian Streinu-Cercel, conform RealitateaPLUS:  „Se dorește ca saptamana viitoare acest proiect sa fie pus în aplicare”

Ca urmare a declarațiilor privind testarea populației din București, Victor Costache și-a dat demisia joi dimineață.

 

Numărul centrelor de testare

Într-o informare făcută de Grupul de comunicare strategică din 18 martie, testele pentru COVID-19 au fost prelucrate la 8 unități sanitare din țară: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova, Iași și Constanța. Așa cum a prezentat și Recorder, acestea sunt centrele de boli infecțioase din țară, precum și din București, unde este vorba despre spitalele Victor Babeș și Matei Balș, cât și Institutul Cantacuzino.

Acestea au fost ultimele informații oficiale prezentate de Grupul de comunicare strategică făcute cu privire la centrele în care sunt prelucrate testele pentru COVID-19.

 

Numărul testelor

Numărul de teste făcute pe zi a ajuns la 15.998 în 26 martie, conform datelor oficiale. Însă acesta este relevant doar raportat la numărul de kituri de testare pe care România le deține sau pe care le poate face.

Câte kituri de testare face România la momentul actual nu este cunoscut. Într-un comunicat din 16 martie, situația stocurilor oferită de Ministerul Sănătății era că România deține 1.524 teste pentru diagnosticare moleculară și că vor mai fi puse la dispoziție „10.000 de teste pentru diagnosticare moleculară și alte 40.000 de teste rapide achiziționate de către Compania Unifarm SA și care sunt distribuite săptămâna aceasta către unitățile sanitare”.

Cu toate acestea, atât în București, cât și în Cluj-Napoca există aparate de testare care nu sunt utilizate.

Următoarele informații despre capacitatea de producere sau deținere a kiturilor este dată într-un comunicat din 22 martie, când Ministerul Sănătății a anunțat faptul că printr-un contract între Compania Unifarm SA și un producător din Coreea de Sud s-a procedat la achiziția unui număr de 2 000 000 teste de diagnostic molecular ( Real Time PCR). Prima tranșă, de 200.000 de teste urma să fie livrată în următoarea săptămână, conform comunicatului.

Victor Costache declara apoi în 25 martie: „Vestea extraordinară este că mâine vor veni 200.000 de teste din Coreea. Mi-a confirmat în seara asta directorul Unifarm şi vom avea o capacitate de testare foarte bună.” Este una din ultimele declarații pe care acesta le-a avut în calitate de ministru al sănătății.

Apoi, o zi mai târziu, Grupul de informare strategică anunța livrarea a 45 de tone de echipamente medicale din Coreea de Sud. Însă nicio vorbă despre livrarea testelor.

Concluzie

Afirmația lui Victor Costache este trunchiată. Existența unui program de testare a persoanelor din București este confirmată și de alte persoane publice, însă la momentul actual se cunosc doar 8 centre de prelucrare a testelor și deși au fost livrate 45 de tone de echipamente medicale din Coreea de Sud, acestea nu conțineau testele pentru COVID-19.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.