Într-un interviu pentru Europa Liberă, Victor Ponta, preşedinte Pro România şi candidat la alegerile parlamentare din decembrie a fost întrebat dacă se simte responsabil, ca fost premier, că nu s-a construit niciun spital regional. Răspunsul a fost următorul:
„Evident că nu, deoarece în 2015 s-au semnat actele cu Comisia Europeană, ba chiar mă simt indignat de faptul că în 2015 am reușit cu sprijinul Corinei Crețu să ne aprobe Comisia Europeană finanțarea pentru cele trei spitale, în septembrie i-am convins pe cei de la Iași, Cluj și Craiova să participe, autoritățile locale participau cu terenul.”
Când au fost aprobate finanțările pentru cele trei spitale regionale.
Programul Operaţional Regional 2014-2020 prevede construcţia a trei spitale regionale:
„Această intervenţie va consta în construcţia a trei spitale regionale de urgență, în regiunile sărace (NE – Iaşi și SV – Craiova ) și în cele cu un număr ridicat de persoane în risc de sărăcie și excluziune socială (NV–Cluj-Napoca) unde, în același timp, nu există clădiri corespunzătoare.”
Decizia de adoptare a programului a fost semnată în iunie 2015, când prim-ministru era Victor Ponta.
Însă, asta nu echivalează cu aprobarea finanţării de către Comisia Europeană.
Pentru aprobare, autorităţile trebuie să prezinte proiecte concrete care sunt evaluate şi abia apoi primesc finanţare.
Astfel, prin ordinul ministerului sănătăţii 176/2016 au fost elaborate planurile regionale de servicii de sănătate aferente regiunilor României, iar în 2017-2018 au fost elaborate trei master planuri regionale pentru cele trei regiuni unde vor fi contruite primele spitale, însă, pentru că erau bazate pe date depăşite, a fost necesar să fie actualizate anul acesta.
În martie 2019, comisarul european Corina Creţu cerea autorităţilor din România să transmită o serie de clarificări în privința măsurilor pe care intenționează să le ia pentru a evita întârzieri suplimentare la demararea celor trei proiecte. Aprobările propriu-zise au venit mult după 2015:
Afirmaţia lui Victor Ponta este trunchiată. În mandatul său Comisia Europeană a adoptat Programul Operaţional Regional 2014-2020 în care sunt prevăzute cele trei spitale regionale, însă finanţările au fost aprobate abia anul acesta.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.