Fostul premier Victor Ponta a declarat marți, 24 octombrie 2017, în contextul afirmațiilor din spațiul public potrivit cărora ar exista anumite directive europene care prevăd taxa de solidaritate, că:
“Bineînțeles că este o minciună. Ce chestie europeană? De câte ori facem câte o prostie, zicem că ne-a pus altcineva. Nu ne-a pus nimeni, nu ne-a cerut nimeni”.
În rest, discuțiile cu Comisia Europeană legate de deficit, știți foarte bine că, încă de anul trecut, de pe vremea Guvernului Cioloș, România a depășit limita de 3% a deficitului, o să-l depășim și anul acesta și la un moment dat o să ne coste, ne costă mai mult împrumuturile.”
Dacă în 2016 România a depășit limita de 3% a deficitului bugetar
Ce arată previziunile pentru anul 2017 în privința deficitului bugetar
Potrivit datelor Eurostat, în 2016 România a înregistrat un deficit de 3%, al treilea cel mai mare din Uniunea Europeană, după Franța (3.4%) și Spania (4.5%).
În ceea ce privește previziunile pentru acest an, datele publicate de Eurostat arată un deficit de 3,6% pentru Trimestrul I (în ușoară creștere față de același trimestru al anului 2016 – 3.4%), un deficit de 4,1% pentru Trimestrul II (față de 3,7% în același trimestru al anului 2016), iar previziunile Comisiei Europene arată că în anul 2017 am putea ajunge la un deficit de 3,5%.
Afirmațiile lui Victor Ponta sunt adevărate – România a ajuns într-adevăr la un deficit bugetar de 3% în 2016, iar previziunile Comisiei Europene arată că acest prag va fi depășit și în 2017.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.