Viorica Dăncilă (PSD)
„România îndeplinește din punct de vedere tehnic toate criteriile pentru a intra în spațiul Schengen.”
Trunchiat
Barometru Factual
Prezidentiale
Data verificării: 20.11.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 19 noiembrie 2019, în cadru unei conferințe de presă, Viorica Dăncilă a afirmat: 

România îndeplinește din punct de vedere tehnic toate criteriile pentru a intra în spațiul Schengen.

Ce verificăm?

Dacă România îndeplineşte criteriile pentru a intra în Spaţiul Schengen.

Verificare

Acum câteva luni, Maria Grapini făcea o afirmaţie similară – găsiţi articolul aici, în paralel cu verificarea condiţiilor pentru ridicarea MCV. 

Vom relua principalele puncte din textul în care verificam stadiul îndeplinirii condițiilor în privința aderării la Spațiul Schengen:

Pentru verificare apelăm la Actul privind condițiile de aderare ale României și Bulgariei la spațiul Schengen, dar și la informațiile publice de pe site-ul oficial al Parlamentului European.

Care sunt condițiile de aderare la spațiul Schengen?

  • țările trebuie să își asume responsabilitatea pentru controlul frontierelor externe ale UE
  • acestea trebuie să aplice un set comun de norme Schengen, cum ar fi controlul frontierelor terestre, maritime și aeriene, precum și emiterea de vize Schengen
  • pentru a asigura un nivel ridicat de securitate în spațiul Schengen, statele trebuie să coopereze cu agențiile de aplicare a legii din alte țări Schengen și să opereze Sistemul de Informații Schengen (SIS).

În anul 2011 Parlamentul European a spus printr-un comunicat de presă că atât România, cât și Bulgaria „au îndeplinit toate condițiile necesare, conform rapoartelor de evaluare”.

Din informațiile publice ale Parlamentului European reiese că „decizia finală privind posibilitatea unei țări de a se alătura spațiului de liberă circulație trebuie luată în unanimitate de către guvernele UE în cadrul Consiliului”.

Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen a fost respinsă prima dată în septembrie 2011 atunci când reprezentanții Olandei și Finlandei au votat împotriva intrării acestora în spațiul Schengen. Aceștia și-au susținut poziția pe baza deficiențelor privind măsurile anticorupție și ale luptei împotriva crimei organizate din aceste țări.

Deși planul inițial fusese ca România și Bulgaria să adere la spațiul Schengen în 2012, acest lucru nu a fost posibil. De această dată Germania, Finlanda și Olanda au declarat, la momentul respectiv, că nu vor susține aderarea deoarece aceste țări „nu sunt pregătite”.

În octombrie 2017 Parlamentul European a votat ca România și Bulgaria să primească acces la Sistemul Informațional Schengen.

Așa cum am menționat anterior, în decembrie 2018 Parlamentul European a votat cu unanimitate pentru rezoluția de aderare la spațiul Schengen a acestor țări. Pentru ca acest lucru să se întâmple, Consiliul European trebuie să voteze în unanimitate această decizie.

Faptic, România și Bulgaria nu au primit, până la momentul actual, votul unanim al Consiliului Uniunii Europene pentru aderarea propriu-zisă la spațiul Schengen. 

În verificarea anterioară, menţionam faptul că Maria Grapini nu a ales întâmplător să vorbească atât despre spaţiul Schengen, cât şi despre MCV. Spuneam atunci că, deşi partea tehnică legată de Schengen este îndeplinită, regresul în ceea ce priveşte MCV nu poate fi ignorat, iar cele două teme sunt tratate în paralel.

Concluzie

Afirmaţia Vioricăi Dăncilă este trunchiată. Conform declarațiilor oficiale,  intrarea în spațiul Schengen a fost amânată pe baza îngrijorărilor cu privire la statul de drept și lupta anticorupție, altfel spus, influențată de neîndeplinirea recomandărilor MCV.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.