Premierul Viorica Dăncilă a făcut pe 28 mai 2019 următoarea declarație cu privire la decizia mutării ambasadei României din Israel:
„După cum ştiţi, eu mi-am exprimat public decizia. Decizia aparţine preşedintelui României. Ştiţi foarte bine că mutarea unei ambasade este decisă de către preşedintele României. Părerea mea este că trebuie să existe o decizie politică. Eu am declarat în SUA, la Washington, mi-am spus punctul meu de vedere, dar dacă vă uitaţi pe declaraţia de atunci, am spus, în consens, şi cu respectarea prevederilor constituţionale. Eu mi-am spus punctul meu de vedere”.
Dacă premierul Viorica Dăncilă a precizat în SUA că mutarea ambasadei se va face „în consens, şi cu respectarea prevederilor constituţionale”.
Premierul Viorica Dăncilă a făcut declarația potrivit căreia Guvernul României va muta ambasada din Israel la Ierusalim pe 24 martie 2019, la Washington, în cadrul Conferinţei Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC).
Cel mai bine este să vedem filmul cu declarația completă.
Cităm:
„După cum știm, președintele Donald Trump a deschis ambasada Statelor Unite la Ierusalim. Acest pas admirabil și curajos ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu și poporul român. Sunt încântată să anunț astăzi, în fața audientei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, și Guvernul pe care-l conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului.”
Președintele Klaus Iohannis a reacționat imediat la afirmațiile premierului.
„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că, prin declarațiile susținute astăzi referitoare la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, Prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român. Din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens. Poziția Președintelui României cu privire la acest subiect a fost exprimată cu claritate în repetate rânduri și nu va fi reluată acum. Decizia mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfășoară în prezent și doar cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale. Decizia finală aparține Președintelui României, care este, potrivit Constituției, titular al deciziilor de politică externă a României și reprezentant al țării noastre în plan extern. Administrația Prezidențială nu a primit până în prezent analiza care a fost anunțată în repetate rânduri de Guvern. Președintele Klaus Iohannis solicită, din nou, Guvernului și Prim-ministrului să manifeste responsabilitate în actul de guvernare.”
Așa că Viorica Dăncilă a revenit cu mai multe clarificări a doua zi, pe 25 martie 2019, spunând că a fost doar o opinie personală.
„În discursul meu am vorbit despre mutarea ambasadei la Ierusalim, dar am spus, am formulat într-un mod corect, am spus că trebuie să îndeplinim toţi paşii constituţionali, nu am spus eu voi muta ambasada, am spus că trebuie să respectăm Constituţia. De aceea cred că declaraţia preşedintelui şi modul în care s-a exprimat preşedintele, vorbind despre ignoranţă, despre faptul că nu se ştiu paşii de către premierul României, nu a făcut decât să mă dezamăgească pentru că eu am avut o abordare corectă. Şi am luat în calcul faptul că Constituţia trebuie respectată, că opinia mea este că trebuie să facem acest pas asta este altceva, dar este o opinie personală, important este să respectăm Constituţia României.”
A adăugat:
„Sper ca preşedintele României să pună în balanţă şi se ia decizia cea mai bună pentru ţara noastră. Să nu uităm că Statele Unite sunt partenerul strategic care asigură securitatea României, că există o legătură foarte mare între Israel şi Statele Unite şi m-aş bucura foarte mult dacă România ar face parte din acest trio: Statele Unite, Israel, România. Cred că pentru noi ar fi o oportunitate şi dincolo de bătălia politică, dincolo de declaraţii, trebuie să facem ceea ce este bine pentru România, să nu gândim din punct de vedere personal, să gândim din punct de vedere al ţării noastre, care are nevoie de anumite decizii care să o aducă în prim plan, care are nevoie de susţinere şi care are nevoie de parteneri strategici foarte puternici. Eu sper ca preşedintele României să ia în calcul toate aceste lucruri şi să ia o decizie în acest sens. (…) Aş vrea să am o discuţie cu domnul preşedinte. Am văzut declaraţia domnului preşedinte, care a fost foarte nemulţumit de declaraţia mea în plenul conferinţei. Libertatea de exprimare este a oricui, eu nu am angajat cu nimic, eu am spus doar că vom îndeplini procedurile constituţionale. Dar repet, eu ca prim ministru mi-aş dori să facem acest pas. Faptul că vrem să se mute ambasada, faptul că vrem să fim apropiaţi de Statele Unite şi Israel, nu face ca să ne îndepărtăm de Uniunea Europeană sau de statele membre ale Uniunii Europene. Ceea ce pot face eu ca prim-ministru în acest sens voi face.”
Afirmațiile Vioricăi Dăncilă sunt trunchiate. Chiar dacă premierul a menționat în cadrul conferinței AIPAC, când a făcut anunțul, că va muta ambasada „după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țară și în deplin consens”, aceasta a făcut afirmațiile într-o notă certă că mutarea ambasadei se va întâmpla oricum, indiferent de rezultatele analizei.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.