Viorica Sandu (PSD, deputat)
„Toate analizele şi studiile arată că şi vaccinaţii se pot infecta cu varianta Delta a coronavirusului şi, chiar dacă e posibil să rămână total asimptomatici, îl pot transmite mai departe”.
Trunchiat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 16.08.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Camera Deputaților

Context

Viorica Sandu a făcut o declarație de presă, în 3 august 2021, în care acuză guvernul de lipsa de rezultate a campaniei de vaccinare. Amintește, printre altele, eliminarea obligativității purtării măștii pentru vaccinați, în interior, de la 1 iunie, considerând că actuala putere se contrazice, acum: 

„Acum s-au răzgândit şi afirmă că vaccinul nu scuteşte persoanele vaccinate de purtarea măştii în spaţiile închise. Toate analizele şi studiile arată că şi vaccinaţii se pot infecta cu varianta Delta a coronavirusului şi, chiar dacă e posibil să rămână total asimptomatici, îl pot transmite mai departe”.

Ce verificăm?

Ce arată studiile în legătură cu varianta Delta și cum poate afecta aceasta persoanele vaccinate.

Verificare

Varianta Delta (cunoscută și ca „varianta indiană”) a devenit prevalentă în cea mai mare parte a lumii în luna iulie și este considerată mai contagioasă și cu risc mai mare de a produce forme severe de boală, decât variantele anterioare ale Sars-Cov-2. Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) din SUA arată că variantele sunt un fenomen normal în evoluția unui virus și că vaccinurile protejează în continuare împotriva îmbolnăvirilor cu Covid-19.

O cercetare efectuată pe pacienții din Singapore arată că vaccinurile mRNA (Pfizer și Moderna) sunt eficiente în proporție de 92-95% împotriva formelor simptomatice și severe de boală. Este aceeași rată de protecție relevată și pe variantele anterioare, de Agenția Europeană a Medicamentelor (rezultatele studiului, aici).

Un studiu efectuat în Houston, SUA, arată că doar 6,5% din totalul cazurilor de Covid-19 apărute după ce varianta Delta a devenit prevalentă, au apărut la persoane total imunizate (deci cu două doze, respectiv o doză în cazul Johnson&Johnson). Totuși, subliniază cercetătorii, rata de infectare printre vaccinați pare să fie mai mare decât în cazul variantelor precedente. Protecția oferită împotriva formelor severe este în continuare la fel de mare.

Epidemiologii din Marea Britanie au observat eficacitatea și după prima doză de vaccin. Studiul cercetătorilor englezi arată o eficiență de doar 30,7% după prima doză de Pfizer împotriva Delta, comparativ cu 48% în cazul variantei Alpha. După o imunizare completă, în schimb, eficacitatea vaccinului ajunge la 88%, comparativ cu 93% pentru variantele anterioare. O eficacitate mai mică s-a observat și în cazul AstraZeneca, respectiv 67% față de 74%.

Toate studiile subliniază importanța vaccinării și arată că eficacitatea vaccinurilor este în continuare una foarte ridicată, comparativ cu grupul de persoane nevaccinate. ”Riscul dvs. este semnificativ mai mic decât în cazul cuiva care nu a fost vaccinat și sunteți în continuare mai sigur decât erați înainte de a vă vaccina”, a menționat dr. Inci Yildirim, infecționist la Yale Medicine.

CDC menționează și că persoanele complet vaccinate care au dezvoltat infecții în varianta Delta pot răspândi virusul la alții (lucru valabil pentru toate variantele). Cu toate acestea, persoanele vaccinate par a fi infecțioase pentru o perioadă mai scurtă, respectiv că persoanele complet vaccinate sunt probabil infecțioase pentru mai puțin timp decât persoanele nevaccinate.

În 6 august 2021, Aljazeera anunța că sute de oameni au fost spitalizați în UK au fost spitalizați, fiind infectați cu varianta Delta a coronavirusului. Articolul citează experți ai Public Health England (o agenție a departamentului de Sănătate și Îngrijire Socială) care spun că într-adevăr oamenii vaccinați ar putea transmite la fel de ușor ca persoanele nevaccinate varianta Delta a virusului. Totuși, experții englezi spun că deși vaccinul nu elimină toate riscurile, este în continuare extrem de eficient în ceea ce privește spitalizarea în cazul persoanelor infectate cu varianta Delta. 

Apoi, datele ministerului Sănătății din Israel publicate în iulie 2021 arătă că două doze de vaccin au în continuare o eficiență de 88% împotriva spitalizării și de 91% împotriva formelor severe. 

Concluzie

Afirmația este trunchiată. Este adevărat că unele persoane vaccinate se pot infecta cu varianta Delta și o pot transmite mai departe, însă ce uită Viorica Sandu să menționeze este că vaccinul rămâne în continuare eficient în ceea ce privește spitalizarea celor infectați și  formele severe.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.