Virgil Popescu (PNL, ministrul Energiei)
„Astăzi la PF (n.r. - Porțile de Fier) producem 35% din totalul producției de energiei electrică al Hidroelectrica”.
Adevărat
Barometru Factual
Energie
Data verificării: 01.02.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook / Virgil Popescu

Context

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România. Compania susține că asigură o treime din totalul de energie din România, potrivit unei broșuri de prezentare. 

Potrivit Ministerului Finanțelor Publice, compania a avut, în 2021 (cele mai recente date), o cifră de afaceri de peste 6,3 miliarde de lei și un profit de 3 miliarde de lei. 

La jumătatea lunii februarie 2023, la Hidroelectrica va avea loc prima Adunare Generală a Acționarilor din anul în curs. În cadrul acestei întâlniri, printre punctele care se vor discuta se numără hotărâri privitoare la două posibile investiții care ar putea viza sisteme de producere a energiei electrice de la Porțile de Fier 1 și 2. Valoarea ambelor investiții s-ar ridica la 265 milioane de lei.

În acest context, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut o vizită la Porțile de Fier 1 și a declarat că „35% din totalul producției de energiei electrică al Hidroelectrica” vine de aici.

De asemenea, în prima jumătate a acestui an sunt mari șansele ca acțiunile Hidroelectrica, deținute de Fondul Proprietatea, să fie listate la Bursa de Valori a României.

Ce verificăm?

Câtă energie produce Hidroelectrica și ce cantitate de energie produc sistemele hidroenergetice de la Porțile de Fier 1 și 2.

Verificare

Cele mai importante instalații de producere a energiei electrice ale companiei de stat Hidroelectrica sunt sistemele hidroenergetice și de navigație Porțile de Fier I și Porțile de Fier II, Amenajarea Hidroenergetica Lotru, Centrala Hidroelectrica Vidraru, Centrala Hidroelectrica Dimitrie Leonida (Stejaru), Centralele Hidroelectrice Mariselu și Remeti, Amenajarea Hidroenergetică Râul Mare Retezat și CHE Ruieni și Centralele Hidroelectrice Gâlceag și Șugag.

 

Hidroelectrica exploatează sisteme hidroenergetice care produc 6.372,17 MW. Compania administrează 187 centrale și stații de pompare energetice. 

Datele publicate pe site-ul hidroelectrica.ro arată că, în anul 2017, Hidroelectrica a produs 13,8 terrawați-oră (TWh), adică 13.818 gigawați-oră (GWh). Un an mai târziu, în 2018, producția de energie electrică a fost și mai mare, ajungând la 16,9 TWh (16.913 GWh).

Ulterior, în 2019, producția de hidroenergie a companiei a fost de 14,9 TWh (14.933 GWh). În anul 2020 energia electrică produsă de Hidroelectrica s-a situat aproximativ la același nivel: 14,7 TWh (14.712 GWh).

Anul trecut, în 2021, Hidroelectrica a produs 16,6 TWh (16.636 GWh).

Potrivit unei monitorizări a transelectrica.ro, în zilele de 26 și 27.01.2023 (n.r. – datele verificării noastre), producția de energie electrică totală în România a fost de 8.442 MW. Din această cantitate de energie, Hidroelectrica a produs o cantitate de energie cuprinsă între 2.580 MW și 2.880 MW, adică aproape o treime.

*Sursa: https://www.transelectrica.ro/widget/web/tel/sen-grafic/-/SENGrafic_WAR_SENGraficportlet 

Aplicația SCADA, folosită în cadrul companiei pentru monitorizarea sistemelor hidroenergetice, arată că, în data de 26 ianuarie 2023, la Porțile de Fier se produceau 39,6% din totalul de energie electrică produsă de Hidroelectrica.

Potrivit unui raport de analiză al Hidroelectrica din decembrie 2022, la Porțile de Fier 1, puterea instalată este de 1,2 GW (partea aferentă României, centrala fiind operată în comun cu Serbia). Construită între 1964 și 1972 și retehnologizată în perioada 2000-2007, Porțile de Fier reprezintă aproape 20% din capacitatea totală a Hidroelectrica. Producția anuală de proiect a centralei este de 5,2 TWh pe an, ceea ce ar fi echivalent cu un factor de capacitate de peste 50%, însă e puțin probabil ca ea să fie atinsă în realitate, mai ales în condițiile secetei care, anual, afectează nivelul Dunării.

 

Foto copertă: Țețcu Mircea Rareș / Wikipedia

Concluzie

Afirmațiile făcute de Ministrul Energiei, Virgil Popescu sunt adevărate. Sistemele de producție hidroenergetică de la Porțile de Fier asigură între 30% și 40% din energia furnizată de Hidroelectrica.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.