Context
Referindu-se la programul electoral „De la Micul Paris, la Marele Bucureşti” lansat de Călin Popescu Tăriceanu cu prilejul candidaturii la primăria Capitalei, pe 27 august 2020, senatorul Vlad Alexandrescu de la USR a scris pe Facebook:
„Tăriceanu declară că, din poziția dorită de Primar al Bucureștiului, vrea să dărâme zidurile Parlamentului Poate e bine ca cineva să le spună celor din ALDE că Tăriceanu a fost președintele Senatului în două legislaturi. Poziția din care putea să ceară eliminarea zidurilor Parlamentului și susținerea parcului Uranus. (…) Să îl mai informeze cineva pe domnul Tăriceanu că nu Primăria București poate lua o astfel de decizie, ci președinții celor două camere ale Parlamentului, ca proprietari ai terenului.”
Verificare
Potrivit Legii nr. 226/2008 pentru modificarea Art. 1 din Legea nr. 137/2000 privind regimul juridic al terenului aferent Palatului Parlamentului României, „terenul aferent Palatului Parlamentului României, astfel cum a fost delimitat prin anexa la Hotărârea Guvernului nr. 718/1991 privind aprobarea studiului tehnico-economic pentru obiectivul de investiții „Casa Republicii”, cu modificările ulterioare, este și rămâne în domeniul public al statului (potrivit Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia) și în administrarea Camerei Deputaților și a Senatului”.
De asemenea, „deciziile privitoare la destinația și folosința terenului prevăzut la alin. (1) se iau de fiecare Cameră a Parlamentului, corespunzător suprafeței de teren aflate în administrare proprie”, mai completează Legea nr. 226/2008.
Însă legea privind legea autorizațiilor de construire arată că și demolarea unei contrucții necesită o autorizație din partea autorităților publice locale.
Istoric
Subiectul dărâmării zidului din jurul Palatului Parlamentului a fost adus în discuție de mai mulți politicieni în ultimii ani, printre care se numără fostul premier Adrian Nastase (PSD), fostul ministru Elena Udrea (PD-L), trei foști președinți ai Camerei Deputaților – Roberta Anastase (PD-L), Bogdan Olteanu (PNL) și Valeriu Zgonea (PSD) – si fostul președinte al Senatului, Mircea Geoană (PSD).
- În iunie 2009, Elena Udrea a lansat, în timpul mandatului de ministru al Turismului, pe 9 iunie 2009, ideea dărâmării gardului din jurul Parlamentului și transformarea peluzei într-o zona „mult mai prietenoasă” pentru turiștii străini. După două săptămâni, în ședința Biroului Permanent al Camerei Deputaților din 26 iunie 2009, Secretarul General Gheorghe Barbu, a prezentat o „Informare privind deschiderea Parlamentului către cetățean”, document în care s-a propus oficial „dezafectarea” podului dinspre Piața Constituției, potrivit Mediafax.
- Deputatul PNL Bogdan Olteanu a spus în ședința Biroului Permanent că și el a purtat discuții in acest sens, încă din anul 2007, când era președinte al Camerei Deputaților, dar ele au fost „neconcludente”. Mai mult, a adăugat că: „Cred că ea trebuie de altfel discutată integrat cu alte câteva elemente, şi în primul rând discutată în parteneriat cu Primăria Generală, pentru că este clar: Camera Deputaţilor nu va avea resursele necesare pentru amenajarea acestui uriaş spaţiu. Acest spaţiu, dacă este să-l amenajăm, trebuie amenajat ca un parc, în care oamenii să aibă acces. Aici trebuie să intervină Primăria Generală, trebuie să vedem în ce măsură vor sau nu vor. Eu am avut nişte discuţii la nivelul anului 2007 care au fost relativ neconcludente. De asemenea, cred că aceasta trebuie discutat împreună cu celelalte intenţii ale Primăriei Generale – cea de a face străpungerea spre Uranus, care este de interes public, cea de a lărgi bulevardul care trece pe lângă Ministerul Apărării, care este iarăşi o lucrare de interes public. Toate aceste lucruri trebuie totuşi să se finalizeze cred într-un proiect realizat în parteneriat cu Primăria Capitalei şi care Primărie să ne spună ce face, ce îi trebuie de la noi. Sigur că în acest moment este terenul nostru. (…) Este evident pentru oricine circulă pe aici că trebuie lărgit bulevardul care este între Palatul Parlamentului şi Parcul Izvor. Iarăşi, trebuie lămurită şi această chestiune cu Primăria Generală.”
- În iulie 2009, Adrian Năstase a publicat pe blogul sau un articol pe tema gardului din jurul Parlamentului, în care a afirmat că „pentru demolare, ar fi necesare 7 cereri sau avize, iar pentru certificatul de urbanism (pentru desființarea construcțiilor) încă vreo 3-4 documente, certificatul fiind eliberat doar după aprobarea unui nou Plan urbanistic zonal”.
- Subiectul dărâmării gardului din jurul Casei Poporului a revenit în ședința din 19 aprilie 2010 a Birourilor Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, atunci cand presedintele de la acea vreme al Senatului, Mircea Geoana (PSD), se declara de acord cu dărâmarea zidului Parlamentului. Ideea sa a fost susținută în ședință și de președintele de la acea vreme al Camerei Deputaților, Roberta Anastase (PD-L), care și-a exprimat opțiunea pentru „deschiderea Parlamentului către cetățeni”. Adrian Năstase a propus în acea ședință, în loc de dărâmarea gardului, apariția unor noi cai de acces în Parlament: „Dacă vrem sa asiguram afluirea populatiei catre clădire, lucrul acesta se poate face foarte simplu prin spargerea unor găuri în gard. Noi putem să o facem fără să dărâmăm gardul. Lucrul acesta se poate face extrem de simplu”, a declarat deputatul PSD.
- În iunie 2013, Camera Deputaților a lansat un concurs de proiecte pentru a deschide pentru vizitatori esplanada din curtea Parlamentului. Proiectul Camerei Deputaților nu a fost finalizat.
- În septembrie 2015, și deputatul PNL Ovidiu Raețchi le-a propus tuturor candidaților la Primăria Generală a Capitalei sa susțină dărâmarea zidului, pe motivă că în jurul Palatului Parlamentului și Catedralei Mântuirii Neamului, există posibilitatea de a planta mii de copaci: „Casa Poporului a înghiţit un spaţiu uriaş, parţial abandonat, neîngrijit sau acoperit de ciment. Acolo putem rezolva o mare parte din nevoia de spaţiu verde a Bucureştiului. Trebuie, înainte de toate, dărâmat zidul inutil al Parlamentului. Există acolo, în jurul Palatului Parlamentului şi Catedralei Mântuirii Neamului, posibilitatea de a planta mii de copaci”, afirma Raetchi, într-un comunicat de presa.
- În decembrie 2017, Uniunea Salvați România a lansat proiectul Parcul Uranus care-și propune „să transforme spațiul închis și totalitar din jurul Palatului Parlamentului într-unul deschis și democratic”. Proiectul realizat în colaborare cu arhitecți, urbaniști și peisagiști din Copenhaga și București prevedea inclusiv demolarea gardului Parlamentului.
- În martie 2018, Uniunea Salvați România a organizat o expoziție în Parlament pentru a prezenta proiectul Parcul Uranus. Tot atunci au lansat și o petiție publică pentru deschiderea terenului din jurul Casei Poporului către cetățeni și organizarea unui concurs internațional de urbanism și peisagistică pentru amenajarea spațiului ca parc public. Petiția postată pe site-ul campaniamea.de-clic.ro era adresată președinților celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.
Concluzie
Afirmațiile lui Vlad Alexandrescu sunt parțial adevărate. Este adevărat că Senatul și Camera Deputaților sunt administratorii terenului Palatului Parlamentului și pot iniția procedurile de dărâmare a zidurilor care îl înconjoară, însă pentru asta este nevoie de o autorizație emisă de autoritatea publică locală.