Vlad Alexandrescu (USR)
„România nu este un exportator de alimente, este o țară dependentă de importuri, cu un deficit semnificativ.”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 26.03.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a făcut următoarea afirmație pe 19 martie 2020, după ce președintele Pro România Victor Ponta a propus suspendarea temporară a exportului de alimente din cauza pandemiei Covid-19:

„România nu este un exportator de alimente, este o țară dependentă de importuri, cu un deficit semnificativ.”

Ce verificăm?

Dacă România are probleme cu importurile de alimente.

Verificare

Institutul Național de Statistică (INS) publică lunar situația importurilor și a exporturilor făcute de România în rapoartele numite Comerțul internațional cu bunuri al României.

Datele se mai găsesc și în Buletinul statistic de comerţ internaţional

Conform rapoartelor, „datele valorice sunt exprimate în prețuri FOB pentru exporturi și în prețuri CIF pentru importuri. Prețul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pe care bunul trebuie s le suporte pentru a fi încărcat la bord. Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportului internațional”

Așadar:

În 2018, România a exportat „Alimente și animale vii” în valoare de 4209,7 milioane euro, în timp ce a importat în valoare de 6071,0 milioane euro. O diferență de 1861,3 milioane euro.

În 2019, țara noastră a important „Alimente și animale vii” cu 1997,8 milioane euro mai mult decât a exportat.

Asta după ce România exportat alimente în valoare de 4770,1 milioane euro și a importat în valoare de 6767,9 milioane euro. 

În fiecare lună, am exportat astfel:

Iar în privința importurilor am stat astfel: 

Față de 2018, în 2019 exporturile de „Alimente și animale vii” au crescut cu 13,31%, în timp ce importurile au crescut doar cu 11,47%.

„Alimentele și animalele vii” au ocupat poziția a patra din categoriile de exporturi de anul trecut, cu 10,4% din total.

Și poziția a cincea în structura importurilor, cu 9,8 procente.

Cele mai recente disponibile pentru „Comerțul internațional cu bunuri al României” sunt cele din luna ianuarie 2020. Vedem că în ceea ce privește alimentele, situația de la începutul anului curent stă astfel:

România a avut deja în prima lună a anului importuri mai mari cu 193,4 milioane euro decât exporturi. 

În clasamentele Uniunii Europene privind importurile de alimente și băuturi ne poziționăm în prima jumătate. Găsim aici statistici pentru ultimii 10 ani.

Concluzie

Afirmația senatorului USR Vlad Alexandrescu este parțial adevărată. Exporturile de alimente sunt mai mari ca importurile, dar nu putem vorbi de un deficit semnificativ.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.