Pe 15 februarie 2020, în timpul moțiunii depuse de parlamentarii PSD împotriva sa, Vlad Voiculescu – ministrul Sănătății – a declarat:
„Din prima lună din 2017 v-aţi bătut joc de parte din munca mea. Tot în cele 7 luni cât am fost ministru al Sănătăţii am introdus lista medicamentelor esenţiale a OMS în legislaţie. Şi tot la începutul lui 2017 aţi eliminat-o din legislaţie şi aţi lăsat zeci de mii de oameni fără medicamente esenţiale, medicamente de care aveau nevoie pentru supravieţuire.”
Ce s-a întâmplat cu medicamentele esențiale în legislația națională.
Organizația Mondială a Sănătății are o listă cu medicamente esențiale, pe care orice țară trebuie sa le asigure cetățenilor săi.
Vlad Voiculescu a fost numit prima dată ministru al Sănătății în 20 mai 2016.
În 26 octombrie 2016, guvernul a adoptat hotărârea nr. 800/2016 prin care se aproba metodologia privind modul de calcul și procedura de avizare şi aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizaţie de punere pe piaţă în România.
Prin această metodologie fusese reglementat modul în care urma să fie realizată ieftinirea medicamentelor ieșite de sub patent, eliberate cu prescriptie, pentru a se asigura accesul pacienților la tratament.
Mai exact, de la 1 aprilie 2017, trebuia să se aplice o ieftinire de 10% a medicamentelor pentru cele cărora expirase patentul, urmată de o nouă scădere de preț de 10% în al doilea an și de 15% în al treilea an.
Tot atunci a fost introdusă în legislație lista OMS cu medicamente esențiale, inclusiv produsele din plasmă și sânge.
În 22 martie 2017, guvernul PSD condus de Sorin Grindeanu a abrogat prevederile anterioare.
O nouă metodologie a adoptată prin ordin de ministru, urmată de alte modificări, însă medicamentele esențiale nu mai apar în ea.
Acest lucru a făcut ca o parte din medicamente să dispară de pe piața din România, după ce producătorii s-au retras din cauza prețului prea mic și a taxei clawback prea mari.
România a trecut prin mai multe crize generate de lipsa de medicamente în 2017. Cea mai cunoscută a fost lipsei imunoglobulinei și pentru care mai mulți parlamentari i-au cerut demisia lui Florian Bodog, pe atunci ministru al Sănătății.
În 2018, ministerul Sănătății a făcut o listă cu 243 medicamente strategice pornind de la cea a OMS. Medicamentele urmau să fie introduse în legislație.
Afirmația ministrului Sănătății Vlad Voiculescu este adevărată. În 2016, când era ministru al Sănătății, guvernul a dat o hotărâre pentru introducerea în legislație a listei medicamentelor esenţiale a OMS. În anul următor, guvernul PSD a abrogat această hotărâre.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.