O largă dezinformare a apărut în social media, după tensiunile de la granița dintre Kosovo și Serbia, din 31 iulie 2022. După ce sârbii au baricadat două drumuri de acces, nemulțumiți de noile reguli impuse de guvernul de Priștina privind valabilitatea plăcuțelor de înmatriculare cu numere sârbești, în regiune au fost raportate și focuri de armă.
Pe fondul acestor evenimente, unii utilizatori de Facebook promovează informații false, potrivit cărora Serbia se pregătește să invadeze Kosovo. Un mesaj susține:
”BREKING NEWS: Armata sarba in aceasta seara a mutat 60.000 de militari si tehnica militara la granita cu Kosovo,pregatita de eliberarea acestui stat fantoma creat artificial de SUA,primind azi”ok-ul” din partea presedintelui Federatiei Ruse,Vladimir Putin.Presedintele sarb Vucic a declarat ca daca nu se predau de buna voie si baza militara americana nu va pleca de buna voie din Kosovo,va porni razboiul si sarbii vor castiga.Peste 3.000 de militari voluntari de instruire din Rusia au ajuns azi in Serbia pe calea aerului,venind din Sankt Pettersburg”conform agentiei de presa TASS citata de tinmur.com”.
Textul prezintă mai multe informații false.
- Armata sârbă nu a mutat 60.000 de militari și tehnică militară la granița cu Kosovo
Nu există niciun fel de raportări ale vreunei mișcări de trupe în Armata Serbiei. Aceste transferuri de trupe și tehnică militară ar fi, de altfel, imposibile fără ca NATO să le depisteze. Forțele NATO se află pe teritoriul Kosovo încă din 1999, într-o misiune de menținere a păcii. Denumită KFOR, la misiune contribuie 28 de națiuni, inclusiv România. În acest moment, în Kosovo se află 3.770 de soldați NATO KFOR.
Armata Serbiei are, la rândul său, o colaborare cu NATO. Forțele euroatlantice au pregătit trupele sârbești în cadrul mai multor misiuni:
Mai mult, armata Serbiei nici măcar nu numără 60.000 de militari activi. Potrivit raportului Global Fire Power, care evaluează anual starea militară a națiunilor, Serbia are în acest moment 25.000 de soldați activi.
Banca Mondială estimează același număr de trupe, în scădere drastică după 2005:
2. Președintele Serbiei nu a amenințat NATO că va ataca Kosovo
Președintele Serbiei, Aleksandr Vucic, a convocat o conferință de presă chiar în 31 iulie. Declarațiile sale, printre care se numără, într-adevăr, și afirmații tensionate, nu cuprind însă nicio amenințare la adresa trupelor NATO. Vucic nu le recomandă forțelor străine să părăsească Kosovo, ci îndeamnă la pace părțile locale implicate în conflict – respectiv sârbii și albanezii. Adresează totuși și o declarație belicoasă, însă fără un destinatar concret, lăsând să se înțeleagă că este vorba, mai degrabă, de partea albaneză:
”Am purtat discuții cu reprezentanții poporului sârb din Kosovo și Metohija, vom încerca să păstrăm pacea cu orice preț, îi rog pe albanezi să-și vină în fire și pe sârbi să nu cadă pradă provocărilor.
Îi rog pe reprezentanții țărilor puternice să acorde puțină atenție dreptului internațional și să fie puțin realiști pe teren, ca protejații lor să nu provoace un conflict.
Aceasta este marea mea cerere.
Vom îndrăzni să ne rugăm pentru pace și să cerem pace.
Nu va exista nicio predare și Serbia va câștiga, dacă cineva îndrăznește să persecute sârbii, să omoare sârbii, Serbia va câștiga”.
3. Agenția TASS nu a transmis nicio știre despre soldați ruși trimiși în Serbia
Deși unii oficiali ruși s-au grăbit să anunțe că țara lor va sprijini Serbia cu orice este necesar, totuși nu există absolut nicio știre referitor la trimiterea unor soldați. O simplă căutare pe site-ul agenției TASS ne poate lămuri în acest sens (link aici).
În plus, site-ul citat la final, tinumur.com, pur și simplu nu există, este o adresă inventată.
Dezinformarea face parte dintr-un șir mai lung de anunțuri false privind invadarea Kosovo de către Serbia, analizate și de alți fact-checkeri internaționali (un exemplu este Balkan Insight).