SATIRĂ | Comentatori induși în eroare de o postare ironică despre frumusețile României


În 4 august 2022, o pagină de Facebook a postat un videoclip cu descrierea „LACUL NOUA LA CEAS DE DIMINEAȚĂ”, care a atras reacții diverse din partea utilizatorilor Facebook.

Pagina „Primăria Munikipiului Brașov” nu este administrată de vreo instituție, ci, așa cum se specifică inclusiv în categoria la care este încadrată pagina, este listată la „Satiră/Parodie”. Pagina s-a remarcat, de-a lungul timpului, prin multiple postări care ironizau activitatea Primăriei Brașov și a stilului de viață de la nivel local, adunând mii de reacții de tip „Haha” din partea utilizatorilor Facebook.

Totuși, postarea cu un peisaj admirat de mii de persoane a creat o stare de confuzie inclusiv în rândul celor care locuiesc în Brașov. O parte dintre cei care au comentat la postare au sesizat că este o ironie, alții chiar au etichetat intenția de satiră ca fiind dezinformare, dar au existat și comentarii admirative, semn că mulți oameni au crezut că videoclipul surprinde realitatea locală de lângă lacul Noua din Brașov.Ziarele locale din Brașov au publicat, de-a lungul timpului, multiple știri referitoare la parcul și lacul Noua din Brașov, care, în mod evident, arată cu totul altfel decât cel postat în videoclipul de pe Facebook. Spre exemplu, lacul Noua are o insuliță cu vegetație poziționată în mijloc, iar apa nu are culoarea lacului din videoclip.

De asemenea, urmărind chiar funcția „Street view” pusă la dispoziție de Google Maps, putem observa cum arată lacul în realitate:

De fapt, imaginile din videoclip surprind izvorul carstic Cetina din Croația, supranumit „Ochiul Pământului”. Acesta se caracterizează prin unicitatea culorii sale verzi-albastre, care seamănă cu un „ochi de dragon”.

Multiple bloguri de călătorie conțin referințe la această destinație, care este listată separat pe portalul Tripadvisor. De asemenea, videoclipuri asemănătoare cu același izvor au fost preluate tot de pagini de călătorie și sunt disponibile și pe YouTube

Site-ul de geologie geologyscience arată că Cetina este un izvor natural carstic (n.r. – format prin eroziune în roci moi), situat la poalele lanțului munților Dinara, la nord de Split. Acest izvor de apă limpede aduce apele subterane reci și este sursa râului Cetina, care curge 101 kilometri până la satul Omis, în regiunea Dalmației din Marea Adriatică.

Tot prin intermediul Google Maps, se observă imagini reale de la fața locului:

În concluzie, postarea a fost făcută în spirit de glumă, iar trimiterea la parcul Noua din Brașov este o simplă satiră