DEZINFORMARE | Trupele rusești din Mali ar acoperi un gol lăsat de Franța, care ar fi trecut de partea islamiștilor


În 1 august 2022, a apărut pe Facebook o informație potrivit căreia „statul african Mali a cerut si primit ajutorul Federatiei Ruse pentru a lupta impotriva militiilor islamiste.Oficialii maliani acuza direct Franta că i-a încălcat spațiul aerian și că a înarmat miliții islamiste de pe teritoriul său într-o încercare de a destabiliza țara.”

La începutul lunii august, publicația franceză Le Monde relata că, timp de câteva zile, în capitala Mali, Bamako, patrulele și personalul au fost întărite după o alertă teroristă fără precedent. Asta s-a întâmplat în urma unor declarații amenințătoare ale șefului Grupului pentru Sprijinul Islamului și Musulmanilor (GSIM), Abu Yahya. GSIM este listată drept grupare teroristă de Statele Unite ale Americii. 

Amenințările șefului organizației teroriste au venit în contextul în care liderul egiptean al al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, a fost ucis într-un atac cu dronă americană în Afganistan, în urmă cu câteva zile. Acesta, alături de Osama Bin Laden, au fost acuzați de SUA că au orchestrat atacul terorist din 11 septembrie 2001, de la World Trade Center. 

Mali se afla într-un vid de protecție internațională, după ce Franța și-a retras sprijinul. Președintele francez Emmanuel Macron a motivat, în februarie 2022, alături de reprezentanți ai ONU, că retragerea sprijinului pentru Mali este cauzată de preluarea puterii de către un regim militar, printr-o lovitură de stat din 2020. Mali a fost colonie franceză până în 1960.

Rusia încearcă să își impună influența în regiunea ex-franceză

Regimul din Mali, aflat la putere încă de acum doi ani, a adus în țară paramilitari ruși din deja celebrul ”grup Wagner”, asociat Kremlinului, pentru a-l ajuta în menținerea puterii. Potrivit analiștilor de la Centrul pentru Strategii și Studii Internaționale, mercenarii Wagner au sosit în Mali în decembrie 2021 și au început să construiască o tabără chiar lângă Aeroportul Internațional Modibo Keïta din Bamako (capitala statului).

Specialiștii CSIS au analizat inclusiv modul în care Rusia s-a folosit de propagandă pentru a justifica prezența trupelor sale de mercenari în Mali, deși statul se afla sub protecție generală ONU și particulară a Franței:

”În septembrie 2021 și din nou în ianuarie 2022, Fundația pentru Protecția Valorilor Naționale (FZNC), o organizație sancționată de guvernul SUA pentru legăturile sale cu Grupul Wagner, a publicat sondaje care pretindeau să arate un sprijin din ce în ce mai mare și larg din Mali pentru colaborarea guvernului cu Wagner și dezaprobarea misiunii antiterorism a Franței. În octombrie, Alexandre Ivanov, un surogat al lui Wagner, activ anterior în RCA, a acordat un interviu presei maliene, lăudând valoarea pe care un PMC (n.r. – grupare paramilitară, abreviere de la ”private military company”) precum Wagner ar putea-o oferi Mali. Conturile de rețele sociale au distribuit imagini din surse dubioase care pretind că arată personalul Wagner care antrenează soldați malieni, care au fost ulterior amplificate de instituțiile media afiliate Kremlinului. Acestea au fost cele mai recente dintr-o serie de eforturi de propagandă și dezinformare legate de PMC rusești, care urmăreau să răspândească sentimentul pro-rus și să înlocuiască influența occidentală – și în special a franceză – în Africa subsahariană”.

De altfel, analiștii de politică externă specializați în continentul african arată direct cu degetul înspre Vladimir Putin, în ceea ce privește intervenția trupelor Wagner. „Wagner nu este o forță de combatere a terorismului. Wagner este un instrument al guvernului rus pentru a încerca să-și promoveze obiectivele de politică externă”, a declarat Joseph Siegle, director de cercetare la Centrul Africa de Studii Strategice de la Universitatea Națională de Apărare, citat de Foreign Policy.

Mercenarii ruși din grupul Wagner au fost asociați cu crime și atrocități împotriva civililor care se împotrivesc regimului din Mali.

În 9 august, statul Mali a primit ajutor militar oficial din partea Moscovei, constând în cinci avioane L-39 și Sukhoi-25 și un elicopter. Într-un discurs, ministrul apărării din Mali, Sadio Camara, a adus un omagiu pentru ceea ce el a numit „parteneriatul câștigător-câștigător” al Mali cu Federația Rusă: „Noile livrări întăresc capacitățile noastre de recunoaștere și atac”

De asemenea, postarea se folosește de o fotografie care nu are legătură cu statul Mali. Imaginea este cu militarii ruși care se îndreptau spre Kazahstan în ianuarie 2022, așa cum relata Radio Europa Liberă Moldova.

Nu există nicio informație că Franța ar fi oferit armament trupelor islamiste. Mai mult, Franța este un membru important al NATO, iar Statele Unite tocmai ce au operat acțiuni anti-teroriste împotriva liderului organizației care acționează și în Mali.

În concluzie, este fals că Franța a echipat trupe islamiste pentru a lupta împotriva statului Mali. Guvernul francez a decis retragerea armatei având în vedere slăbirea relațiilor diplomatice cu autoritățile din Mali, care au preluat puterea prin insurecție, în urmă cu doi ani. Rusia și-a impus influența prin mercenari Wagner.