Tensiunile dintre Kosovo și Serbia sunt speculate de anumiți utilizatori facebook, care prevăd iminența unui conflict armat în regiune.
Noile dezinformări pleacă de la apropierea termenului de 1 septembrie, la care ar fi trebuit să expire vechiul acord dintre Kosovo și Serbia privind plăcuțele de înmatriculare fără însemne naționale. Factual.ro a mai verificat afirmații false în legătură cu acest subiect și la finalul lunii iulie, când am arătat că nu exista, la vremea respectivă, nicio mobilizare armată pentru un eventual conflict.
Subiectul este reluat acum, dintr-o nouă perspectivă:
”BREKING NEWS:”Armata sarba a plasat 30.000 de soldati la granita cu Kosovo.Se preconizeaza de la 1 septembrie o operatiune militara speciala a Serbiei in Kosovo,daca autoritatile kosovare nu elimina legea placutelor de inmatriculare si a cartilor de identitate.Actiunile ulterioare a Serbiei sunt sprijinite si de Moscova,momentan doar la nivel declarativ.Militiile kosovare au dat ordin de mobilizare a tuturor barbatilor din Kosovo intre 18-40 de ani.Cert este ca tensiunea de acolo se amplifica vazand cu ochii pe cum se apropie data de 1 septembrie.”noteaza agentia de presa TASS citata de tinmur.com”.
Punctăm câteva aspecte esențiale în demontarea acestei dezinformări:
- Nimic nu indică posibilitatea unui conflict armat în regiune
În primul rând, nu există niciun semn al vreunor mișcări de trupe la granița dintre Kosovo și Serbia. Zona beneficiază și de prezența trupelor NATO din misiunea KFOR, ca atare o eventuală invazie este aproape imposibilă.
În plus, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat recent că trupele de menținere a păcii ale alianței sunt gata să intervină dacă tensiunile dintre Kosovo și Serbia cresc.
Așa cum am arătat și anterior, armata Serbiei nici măcar nu numără 30.000 de militari activi. Potrivit raportului Global Fire Power, care evaluează anual starea militară a națiunilor, Serbia are în acest moment 25.000 de soldați activi. Asta înseamnă că nici măcar dacă ar mobiliza tot corpul său activ (ceea ce nu se întâmplă niciodată într-un conflict), nu ar ajunge la cifra menționată în postare.
- Folosirea termenului de „operațiune militară specială”
Expresia „operațiune militară specială” a fost folosită pentru prima dată de Vladimir Putin, pentru a anunța invadarea Ucrainei. Liderul de la Kremlin nu a folosit, în discursul său, termenii „război” sau „invazie”. De fapt, câteva zile mai târziu, Parlamentul rus a emis o lege prin care interzice în mod expres folosirea acestor termeni în raport cu invadarea Ucrainei.
Jurnaliștii ruși care raportează desfășurarea evenimentelor sunt obligați să folosească o frază standard, conținând termenul ”operațiune militară specială”.
Kostia Gorobets, profesor asistent la Departamentul de Studii Juridice Transfrontaliere de la Universitatea din Groningen, a publicat un articol în care analizează implicațiile socio-politice ale folosirii acestui termen de către propaganda rusă.
În urma legii promulgate de Kremlin, peste 150 de jurnaliști au părăsit țara și mai mult de 60 de dosare penale au fost deschise, în doar câteva zile de la intrarea ei în vigoare, a analizat organizația Human Rights Watch.
- Kosovo și Serbia au ajuns la un acord
Folosirea plăcuțelor de înmatriculare cu însemne naționale, cât și traversarea graniței pe baza unor documente suplimentare (nu strict cu buletinul) au fost un motiv de conflict între cele două state – culminând, în 31 iulie, cu focuri de armă la frontieră. Totuși, cele două părți, asistate de oficiali europeni și americani, au avut multiple întâlniri în această perioadă, pentru găsirea unei soluții.
Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene Josep Borrell, a anunțat, în după-amiaza zilei de 27 august: ”Avem o înțelegere. În cadrul Dialogului facilitat de UE, Serbia a fost de acord să elimine documentele de intrare/ieșire pentru deținătorii de legitimații din Kosovo, iar Kosovo a fost de acord să nu le introducă pentru deținătorii de legitimații sârbi”.
În aceeași zi, și prim-ministrul Kosovo a anunțat că s-a ajuns la un acord: ”Cetăţenii Republicii noastre pot călători acum liber în Serbia, în calitate de egali. Vreau să mulțumesc HRVP Borrell, RSUE Lajcak, DAS Escobar și ambasadorului Hovenier pentru contribuția lor. Reciprocitatea este spiritul unei soluții juste și principiale. 🇽🇰 nu va introduce documente de intrare-ieșire pentru ID-urile sârbe”.
Este adevărat că acordul e departe de a detensiona definitiv relațiile dintre cele două state, așa cum a subliniat și președintele sârb. Totuși, situația nu este, în mod evident, în poziție de escaladare.
- Informațiile privind ordinul de mobilizare sunt false
Nu există niciun fel de ordin emis în Kosovo pentru mobilizarea bărbaților apți de război, așa cum afirmă postarea. O știre de acest gen nu a fost emisă de agenția TASS, iar site-ul citat, timur.com, pur și simplu nu există.
Pe fondul invaziei rusești în Ucraina, climatul de nesiguranță poate amplifica manifestări violente, iar instabilitatea în anumite regiuni europene servește intereselor actuale ale Rusiei.