DEZINFORMARE | Casa de 2.500 de euro nu există


Într-o postare pe Facebook, o pagină afirmă existența unui proiect ”nou” în România, respectiv construcția unei case cu doar 2.500 de euro. Postarea este însoțită de o fotografie cu o casă din cărămidă, deși referințele sunt la o construcție din baloți de paie. În plus, prețurile menționate sunt de acum nouă ani și sunt prezentate eronat.

“Un nou proiect în România: Cum să îți construiești o casă cu un buget de 2.500 euro maxim” – este textul postării care a adunat peste 1.000 de reacții, aproape 600 de comentarii și 146 de share-uri, la scurt timp după publicare. 

A apărut inițial pe pagina Simpaticul, dar a fost preluată ulterior și de alte pagini, precum Noi DoiRomânia mea frumoasă, Dracusorul vesel, Tot ce am mai bun, Fani Las Fierbiniți, Iubeste, România frumoasă, Misterele României, DOZA de RAS, PtSuflet, Portal Media.ro, Călător prin România, Satele din România și Natura cu frumusetile ei.

Postarea vine însoțită de un montaj foto cu o casă din cărămidă la roșu și o casă finalizată. La comentarii găsim un link către un articol din care aflăm că “de puţin timp, în România „prinde” construcţia caselor ecologice”.

Textul citează un arhitect din Brașov care a prezentat o tehnologie prietenoasă cu mediul, preluată din străinătate: case din baloți de paie, pe structură din lemn, care pot fi construite de oricine. Informațiile nu aduc în prim-plan costuri precum cele cu instalațiile sanitare sau cele electrice, ori alte cheltuieli cu documentele necesare construcției. Mai mult, informația la care face referire articolul și care susține postarea a apărut inițial în ediția on-line a cotidianului Adevărul, în 2013. La acel moment, ziarul susținea încă din titlu că o casă din baloți de paie costă 1.000 de euro.

Arhitectul Bogdan Mureșan, cel care a acordat interviul în urmă cu nouă ani, spune că informațiile prezentate la vremea respectivă sunt eronate.

Este o eroare care mă apasă sufletește și mă discreditează profesional. În interviul din 2013, am avansat suma de 10.000 euro pentru 50 mp construcție simpla experimentală la acea dată. La publicarea articolului, din eroare sau voit, în locul estimării de 10.000 de euro a apărut suma de 1.000 la 75 mp. De asemenea imaginile cu case din baloți de paie ce apar în diferite articole nu îmi aparțin. La ora actuala, în funcție de sistemul de construire și finisaje, o casa din baloți de paie poate varia, “la cheie”, între 400 și 800 euro/mp”, spune arhitectul Bogdan Mureșan.

De altfel, suma de 2.500 de euro avansată în articolul care însoțește postarea este derizorie, susține specialistul în construcții cu materiale naturale Németh János.“Cu acești bani, nici o cameră nu poți să o construiești așa cum ar trebui sa fie construită: cu proiect, cu fundație, cu structura din lemn, cu echipa, diriginte de șantier etc. Exista soluții alternative de a construi și sunt oameni care le aplică, însă nu se discută despre asta, pentru că nu este legal. Vorbim despre oameni care trăiesc în vârful muntelui și care își construiesc o casă din lut. În acest caz, prețul poate scădea foarte mult, dar nu într-atât de mult”, explică Németh János, fondatorul platformei colibaverde.ro, specialist în construcții și renovări cu materiale naturale.

De asemenea, postarea reia prețurile care apar în articolul de acum nouă ani, fără să le actualizeze. Asta în contextul în care materialele de construcții s-au scumpit cu aproape 40 la sută doar între 2020 și 2021, așa cum arată un comunicat al Federației Patronatelor Societăților din Construcții. 

“Spre exemplu, dacă ești producător de fructe de pădure și obții o autorizație pentru anexă gospodărească poți să construiești așa ceva, din lut și piatră, cu o suprafață de până la 50 de metri pătrați, la un preț apropiat”, conchide Németh János.

În plus, moneda euro s-a apreciat semnificativ în fața leului. În martie 2013, BNR anunța un curs de 4,3 lei pentru un euro, iar astăzi (02.09.2022), Banca Națională a afișat un curs de 4,8 lei pentru un euro.