CONTEXT LIPSĂ | Cutremurul din 3 noiembrie 2022


O postare legată de cutremurul care a avut loc în România la începutul lui noiembrie anunță că este vorba despre un seism uriaș”, care ar fi provocat pagube.

Deși postarea arată că eventualele pagube vor fi găsite în urma accesării link-ului din comentarii, în articolul propriu-zis nu se menționează nimic despre pagube. Singurele date prezentate în articol sunt informații generale despre cutremur, precum magnitudinea, ora producerii și țările în care s-a simțit.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență a informat că nu au existat pagube produse în urma cutremurului și nici nu au fost primite apeluri prin intermediul 112. 

Deși mesajul indică un cutremur uriaș”, directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) arată că în zona Vrancei astfel de cutremure – cu magnitudinea între 5 și 6 grade – au loc o dată la câțiva ani.

Cel mai cunoscut mod de clasificare a cutremurelor este în funcție de magnitudine. Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) arată că în clasificarea a cutremurelor există șase niveluri de magnitudine.

  1. Mai mică de 2,5 – nu sunt de obicei simțite de populație
  2. 2,5 – 5,4 – pot fi simțite de către populație și pot provoca pagube nesemnificative;
  3. 5,5 – 6 – sunt simțite de populație și pot provoca pagube minore;
  4. 6,1 – 6,9 – pot provoca pagube considerabile;
  5. 7 – 7,9 – pot provoca pagube majore
  6. Mai mare de 7,9 – denumite și mega-cutremure și pot modifica chiar și relieful.

Deși s-a produs un cutremur în zona seismică Vrancea, acesta a fost clasificat de către INFP drept unul moderat, în urma căruia nu au fost înregistrate victime sau pagube.