ÎNȘELĂTORIE | Un site-fantomă copiază pagini media locale și naționale, pentru a determina oamenii să cumpere criptomonede


Pe pagina Ethiopian Airlines, pagina oficială a companiei de zbor din Etiopia, a apărut o postare, în 7 noiembrie, care trimite la o știre referitoare la faptul că oamenii s-ar înghesui la bancomate, în urma unui anunț făcut de miliardarul Elon Musk.

Foto: captură Facebook

Pagina de internet pe care este publicată pseudo-informația este falsă și încearcă să copieze site-ul Bună Ziua Iași, care, însă, NU a publicat știrea:

Site fals
Site-ul real BZI (Bună Ziua Iași)

Site-ul fals încearcă inclusiv să îi determine pe utilizatori să își introducă datele personale pentru a investi în așa-zisele criptomonede. 

Linkul de pe sintagma „24 Ai Biticodes” apare în știre de 19 ori și trimite la o secțiune a știrii care promovează înscrierea în așa-zisa platformă a lui Musk. Există multe site-uri de tip „scam” care folosesc aceeași tactică, unele intitulate chiar „24 Ai Biticodes – adevăr sau înșelătorie?”, dar care prezintă texte similare și care promovează platforma-fantomă.

Site-ul economywatch.com este o platformă care îi ajută pe începătorii și pe investitorii experimentați să învețe cum să investească în acțiuni, criptomonede și NFT. Un articol de pe acest site relatează despre o încercare de înșelătorie în social media, prezentând în mod fals și folosindu-se de numele miliardarului Elon Musk „noua inițiativă” a acestuia. Blogurile, site-urile web leagă acești roboți de tranzacționare la Elon Musk din cauza fluxului de vizualizare – doresc doar ca mulți oameni să le viziteze site-urile web. Mai mult, site-ul prezintă și faptul că Musk nu se asociază cu această înșelătorie.

Postarea de facebook se folosește și de o imagine a știrilor Pro TV, pentru a întări aparența veridicității, dar inclusiv aceasta este un fals. Pro TV nu a prezentat niciodată o știre despre presupusa îmbogățire peste noapte a celor care investesc în criptomoneda promovată. Jurnaliștii Pro TV au avut chiar mai multe știri în care avertizează asupra riscurilor presupuse de investițiile în criptomonede. Un exemplu poate fi vizualizat aici:

https://stirileprotv.ro/stiri/inspectorul-pro/romani-inselati-sa-investeasca-in-criptomonede-la-indemnul-influencerilor-cum-functioneaza-escrocheriile.html

În concluzie, știrea este o înșelătorie și face trimiteri la site-uri cu diverse alte scopuri, cu totul altele față de obiectul real al știrii.