“ Ministerul Apararii, ANUNT de ultima ora despre ordinul de mobilizare la razboi primit de romani acasă”
- Doctor Andrei Laslau, Facebook
La 5 luni după declanșarea invaziei în Ucraina, rezerviști români primesc la domiciliu ordine de mobilizare, fapt care a generat panică pe rețelele sociale.
Pentru a verifica dacă au fost trimise ordine de mobilizare, l-am contactat pe purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării.
Constantin Spînu ne-a confirmat că au fost trimise ordine de mobilizare la domiciliul rezerviștilor, însă precizează că primirea unei astfel de convocări este o acțiune de rutină, în baza legii 446/2006. Armata ține în permanență evidența rezerviștilor, și media este de 34.000 persoane convocate pe an, conform acestuia. Spînu a declarat și că acțiunea din acest an nu a fost finalizată, dar se așteaptă ca media ordinelor trimise să fie similară cu cea din ultimii 5 ani (33-34.000).
Un caz similar este cel al lui Traian Anghel, un profesor în vârstă de 57 de ani care la începutul anului 2022 a primit același ordin, pentru prima oară în 30 de ani, trezind neliniște despre evoluția invaziei rusești.
Despre această situație, Constantin Spînu afirmă că nu este una neobișnuită, citând Articolul 51 din Legea 446/2006, articol din care aflăm că centrele militare pot chema recruţii şi militarii rezervişti pentru precizarea unor date în legătură cu situaţia lor militară o dată pe an.
În plus, în luna martie a acestui an MApN a accentuat că ordinul de mobilizare este aplicabil doar dacă se declară stare de mobilizare, asediu sau război, cf. art. 18 (2) din aceeași lege, care spune că:
„La declararea mobilizării sau a stării de război, rezerviştii din rezerva operaţională şi cetăţenii prevăzuţi la art. 3 alin. (5) încorporaţi se consideră mobilizaţi, iar serviciul militar se prelungeşte până la data demobilizării.”
Clarificarea a fost necesară în urma viralizării pe rețelele sociale a unor ordine de mobilizare false, distribuite în Cluj Napoca și Brașov. Vasile Dîncu, Ministrul Apărării, a declarat tot în luna martie că armata română nu mobilizează rezerviști, după ce au fost trimise mai multe ordine de mobilizare în țară.
Factual a mai arătat, în trecut, că pe rețelele sociale au fost propagate mesaje care induc teama că România a decis integrarea bărbaților între 18 și 60 de ani în rezerva generală a armatei.
Concluzie
Postării analizate îi lipsește contextul. În baza afirmațiilor purtătorului de cuvânt MApN și a cadrului legal, putem stabili că trimiterea ordinelor de mobilizare este una de rutină, drept urmare nu ar trebui să genereze panică în rândul populației.