CONTEXT LIPSĂ – Banii digitali (CBDC), descriși ca metodă de constrângere socială


Un utilizator Facebook a postat un video-avertisment la adresa banilor digitali (CBDC – central bank digital currency). Autorul video-ului prezintă așa-zisele pericole care îi pândesc pe oameni odată cu dispariția cash-ului și utilizarea exclusivă a banilor digitali și pledează pentru menținerea tranzacțiilor cu cash.

Foto: captură Facebook

Ce spune utilizatorul Facebook?

Video-ul postat începe cu un așa-zis jurnal de știri, produs de BBC și în care prezentatoarea anunță că Banca Centrală a Angliei va lua în curând decizii care vor schimba viața oamenilor. Și că același lucru se va întâmpla și în alte țări – introducerea mondelor digitale emise de băncile centrale.

Restul videoclipului este o combinație de animație cu fragmente de jurnal de știri, cu aceeași prezentatoare și din același decor care amintește de BBC. Totuși, videoclipul NU este produs de BBC, ci este un montaj cu actori plătiți, așa cum rezultă și din descrierea filmului scurt.

Producătorii au drept subiect moneda digitală emisă de băncile centrale (CBDC) și cum s-ar modifică tranzacțiile bancare, dacă acestea vor fi făcute doar prin intermediul Băncii Centrale – care astfel ar avea control total asupra tranzacțiilor unei persoane, sugerează autorii filmului. 

Folosind personajul ”Johhny”, autorul face apoi o serie de prezumții privind modul în care folosirea exclusivă a monedei digitale ar putea fi folosită pentru controlul populației. Guvernul, prin intermediul Băncii Centrale, ar putea limita și condiționa uzul monedei și ar putea impune astfel limitarea libertății de mișcare sau raționalizarea unor produse, obligativitatea vaccinării etc. – sunt speculații care apar în filmuleț, dar fără dovezi reale ale unor intenții în acest sens.

În finalul videoclipului, autorul îndeamnă la opoziție față de introducerea noii monede digitale și în favoarea păstrării tranzacțiilor cu cash

Ce sunt CBDC?

Moneda digitală a băncii centrale (CBDC) este forma digitală a banilor emiși de banca centrală a unei țări. 

Banii se numesc digitali pentru că nu sunt fizici, precum bancnotele și monedele, ci au forma unei sume pe un computer sau un dispozitiv similar.

Cum ar funcționa acești bani digitali explică chiar Banca Angliei, la care autorul videoclipului face referire. Pe pagina oficială de internet a băncii există o secțiune dedicată CBDC. De asemenea, reprezentanții Băncii fac precizarea:

We are looking carefully at how a UK central bank digital currency (CBDC) might work. But we have not yet made the decision to introduce one

“Analizăm foarte atent modul în care ar putea funcționa moneda digitală emisă de Banca Angliei. Dar nu am luat încă decizia să o introducem”.

Mai departe, Banca Angliei explică: ”Producem deja monedă digitală pentru a fi utilizată de bănci și alte instituții financiare (cunoscute ca rezerve). Dar am putea produce o monedă digitală pe care toată lumea o poate folosi.

Dacă am emite o monedă digitală din Marea Britanie, aceasta ar fi în denominații de lire sterline. De exemplu, 10 lire sterline dintr-o monedă digitală din Regatul Unit ar valora întotdeauna la fel ca o bancnotă de 10 lire sterline.

Ar putea fi folosite pentru a plăti digital pentru diverse lucruri. Sau s-ar putea transfera între diverse persoane.

CBDC este uneori considerată echivalentă cu o bancnotă digitală, deși în unele privințe poate avea la fel de multe în comun cu un depozit bancar”.

Nicăieri nu există specificația că acești bani digitali ar urma să fie UNICA modalitate de tranzacționare, obligatorie pentru toți cetățenii. Banii digitali deja există, sub formă de criptomonede, dar acestea nu sunt echivalentul banilor reali, așa cum ar urma să fie CBDC. 

De fapt, noi deja folosim banii electronici, pentru cumpărături online sau plăți cu cardul. Care este diferența, atunci, față de CBDC? Jurnaliștii Forbes explică foarte clar: moneda digitală nu ar putea lua niciodată forma fizică, așa cum se întâmplă acum în cazul banilor electronici. În teorie, toți banii electronici pe care noi îi folosim au un corespondent fizic. CBDC ar urma să fie contorizată strict digital, pe computerele sistemului Băncii Centrale.Important de menționat este și că țările puternic dezvoltate se îndreaptă spre o societate fără bani cash. Suedia, de exemplu, este țara cu cea mai mare rată a populației care deține un card (peste 98%). Aproape că nu există niciun bun sau serviciu pe care să nu-l poți plăti cu cardul sau cu telefonul, în Suedia. Ilustrația de mai jos, oferită de site-ul oficial de promovare a Suediei, arată că până și o înghețată se poate plăti cu telefonul:

Photo: Lieselotte van der Meijs/imagebank.sweden.se

Există țări cu monedă digitală?

Majoritatea băncilor centrale analizează oportunitatea introducerii monedelor digitale, însă există deja țări în care sistemul funcționează deja în paralel cu banii fizici. Bahamas, Nigeria, Caraibele de Est. Proiecte-pilot au fost lansate în Suedia, China și Jamaica.

Atlantic Council oferă un tool de monitorizare a implementării CBDC în jurul globului.

Cine e autorul video-ului analizat

Videoclipul postat de utilizatorul Facebook a fost creat de Richard D Hall, fost jurnalist, un cunoscut adept al teoriilor conspirației. Pe pagina sa de internet, Richplanet.net, sunt postate zeci de filmulețe, majoritatea cu teme care se regăsesc în diverse teorii ale conspiratiei. 

Diferența esențială dintre videoclipul postat pe pagina de internet a producătorului și cel analizat este anunțul făcut la începutul celui original: ”Toate jurnalele de știri sunt o dramatizare la care a fost folosit un actor și nu un jurnal real”. 

În lipsa acestui anunuț, privitorul ar putea crede că este vorba de un jurnal de știri real, cu informații reale și nu un scenariu folosit pentru a demonstra o speculație.

CONCLUZIE – postarea este SCOASĂ DIN CONTEXT, pentru că poate induce ideea că este vorba de informații reale, de decizii deja luate. De fapt, introducerea CBDC încă se analizează. În plus, nu este prevăzută exclusivitatea folosirii acestui tip de monedă.