Într-o postare pe Facebook, pagina ActiveNews prezintă o declarație a lui Klaus Schwab, în care acesta ar fi declarat: China comunistă este un „model pentru multe țări” în crearea „noii lumi de mâine”. În aceeași postare este atașat un link care ne duce la o știre despre declarațiile lui Schwab, speculând stabilirea unei așa-zise „agende globaliste”.
Prima problemă ce apare în articolul celor de la ActiveNews este confuzia dintre summitul G20 și B20.
G20 este un forum strategic interguvernamental, care conectează cele mai bogate state ale lumii, cu economiile emergente. Participanții la summit-urile anuale sunt întotdeauna reprezentanți ai statelor membre și, în funcție de specificitatea evenimentului, pot fi invitate organizații internaționale sau regionale.
B20 este un eveniment organizat în cadrul G20, menit să exprime opinii privind dezvoltarea economică, din partea comunității internaționale de afaceri. Participanții nu au putere de decizie și nu stabilesc seturi de reguli, dar se pot inspira reciproc din ideile prezentate (așa cum funcționează forumurile internaționale în toate domeniile de activitate).
Klaus Schwab a avut un discurs în cadrul B20, în care a abordat principalele transformări ale economiei mondiale și cum crede el că trebuie gestionate în viitor de către comunitatea internațională.
„Dacă ne uităm la toate provocările, putem vorbi despre o criză multiplă, o criză economică, politică, socială, ecologică și instituțională. Dar, de fapt, ceea ce trebuie să confruntăm este o restructurare profundă sistemică – și structurală – a lumii noastre. Și asta va dura ceva timp. Și lumea va arăta diferit după ce vom trece prin acest proces de tranziție”. (minutul 1:39)
Discursul promovează ulterior colaborarea internațională între diverse instituții și organizații, dar a fost scos din context de multe ori de promotorii teoriilor conspiraționiste. Aceștia îl văd pe Klaus Schwab drept liderul unei presupuse ordini mondiale, care are o agendă de „dominare a maselor”. Potrivit acestora (și potrivit articolului de la postarea analizată), această ”agendă globalistă” ar fi fost adoptată în cadrul summitului G20 (lucru fals, Schwab nu a participat la summitul G20 și nu are calitatea oficială să impună niciun fel de măsuri).
Tot în cadrul articolului de pe ActiveNews sunt preluate părți dintr-un interviu pe care Klaus Schwab l-a dat pentru CGTN, în noiembrie 2022. Aici – și nu în discursul de la B20 – apare acea bucată referitoare la sistemul economic chinezesc și cum acesta este luat drept model de către multe state ale lumii. Din nou, remarca referitoare la China este scoasă din context, deoarece anterior vorbise cu interlocutoare lui, Tian Wei, despre integrarea globală a economiilor. Astfel, Klaus Schwab nu valida tot sistemul politico-economic al Chinei, ci mai degrabă realizarea de a se integra în economia globală. „Modelul chinez”, spune Schwab, trebuie luat în considerare ca model de bună integrare.
„La fel este acum opinia că globalizarea a eșuat și intrăm într-o eră a deglobalizării. Cred că este greșit. Desigur, trebuie să remodelăm anumite lanțuri de aprovizionare (…). În realitate, lumea s-a apropiat, pentru că ne îndreptăm tot mai mult dinspre o lume fizică, înspre o lume digitală”. (minutul 1:55)
În interviu, aduce o serie de explicații posibile ale acestui fenomen, după care este întrebat de moderatoarea Tian Wei cum vede integrarea Chinei în era globalizării, după propriul său model (minutul 3:22).
„Respect realizările Chinei, care sunt extraordinare în ultimii peste 40 de ani. Cred că este un model de urmat pentru multe țări. Dar cred, de asemenea, că ar trebui să lăsăm la latitudinea fiecărui stat să ia propria decizie cu privire la sistemul pe care dorește să îl adopte. Și cred că ar trebui să fim foarte atenți atunci când impunem sisteme. Dar modelul chinezesc este cu siguranță un model foarte atractiv pentru un număr destul de mare de țări”. (minutul 3:33)
În concluzie, declarațiile lui Schwab sunt scoase din context și speculate în sensul promovării modelului chinezesc politic și de organizare. În realitate, președintele Forumului Economic Mondial exprimă o apreciere vizavi de felul în care China s-a integrat pe piața economică mondială.