CONTEXT LIPSĂ- Uleiul Spornic costă doar 1 euro în Franța


Un utilizator Facebook susține că în Franța uleiul Spornic este de 2 ori mai ieftin ca în România. Acesta a postat o fotografie, cu un bax de ulei pe care e postat prețul de 1 euro, însoțită de textul 

Uleiul nostru Spornic în Franța 1€=4.9ron și în România prețul este peste 10-12ron, o țară condusă de jigodii… 👎👎👎😡😡😡

Aceeași fotografie, însoțită de același text sau altul, a apărut pe zeci de pagini de Facebook și a fost preluată în articole din publicațiile online.

Cât costă uleiul Spornic în Franța

Informațiile disponibile online, arată că la supermarketurile din Franța care comercializează uleiul românesc Spornic, prețul unui litru variază între 3,99 și chiar peste 7 euro (ofertele de mai jos au fost valabile în 5 decembrie 2022). 

Pe site-urile de vânzări en-gros, prețul unui litru de ulei Spornic este ceva mai mic, 2,95 de euro, dar doar dacă sunt achiziționate cantități mari.

De altfel, dacă analizăm prețurile tuturor sortimentelor de ulei disponibile pe pagina unuia dintre cele mai mari lanțuri de supermarketuri din Franța, Carrefour (care nu comercializează Spornic), cel mai ieftin sortiment de ulei, cel din gama de produse proprii, costă 1,99 euro un litru.

În România, uleiul Spornic se vinde cu 11,9 (aprox. 2,42 euro) lei în magazinele Mega Image , 10,9 lei (aprox. 2,23 euro) în magazinele Auchan și 12,95 lei (2,63 euro) în magazinele Carrefour, adică la un preț mai mic și decât cel de vânzare en gros, la distributori, în Franța.

Factual.ro a analizat, din punct de vedere tehnic, fotografia devenită virală, iar aceasta nu pare să fi fost modificată. Totuși, există mari semne de întrebare cu privire la veridicitatea informației – utilizatorii care au postat-o nu menționează dacă a fost vorba despre o ofertă temporară sau nu. În plus, eticheta din fotografie nu este deloc lămuritoare – prezintă un preț, însă nu și denumirea produsului și nu are niciun cod de bare atașat.

Concluzie – Postarea utilizatorului Facebook este LIPSITĂ DE CONTEXT. În acest moment (5 decembrie 2022), nu există oferte publice de preț de 1 euro pentru un litru de ulei Spornic, în Franța. Fotografia devenită virală prezintă o etichetă fără specificații, fără dată clară și fără o locație exactă.