CONȚINUT FALS | România nu este în topul producătorilor de energie electrică din Europa


O postare despre producția de energie electrică induce ideea că România s-ar afla în topul producătorilor din Europa. În spatele acestui argument stă de fapt teoria potrivit căreia românii au resurse energetice, dar ar fi nevoiți să plătească pentru ele ca să îmbogățească distribuitori străini.

1000 Megawaţi = 1000000 Kilowaţi. Atâta produce într-o singură oră un reactor de la centrala nucleară Cernavoda și funcționează 2 reactoare . Reactorul doi nu funcționează la capacitate maximă pentru că nu am avea ce face cu atâta energie electrică. Această energie Nuclear-Electrica intra în rețeaua naționala și acoperă 25% din necesarul de consum. La Bicaz se produc cam 27,5 MW/h . La Vidraru producția medie de energie este 400 GWh/an.

In ceea ce privește energia electrică produsă de cele două hidrocentrale, hidrocentrala Porțile de Fier 1 are o putere totală de 2.160 MW, împărțiți frățește 1.080 MW pentru România și 1.080 MW pentru Serbia. Hidrocentrala Portile de Fier 2 are la rândul ei o putere totala de 500 MW împărțiți după același principiu, 250 MW pentru România, 250 MW pentru Serbia.Deci suntem mari producători de energie electrică. La care se adaugă și cele peste 1000 de eoliene din Dobrogea plus hidrocentralele mici și microhidrocentrale plus panourile solare din Transilvania. Iar noi plătim de peste cinci ori mai mult energia electrică față de țările UE : Ungaria, Cehia, Austria , Germania , Belgia, Olanda. Cred că suntem al treilea producător de energie electrică din Europa după Rusia si Franța”, se arată în postare.

Postarea a adunat, în total, aproape 300.000 de vizualizări și 5300 de share-uri și re-share-uri, până la data verificării (10 oct 2022)

Informațiile prezentate sunt, în majoritatea lor, false. Ca să explicăm de ce, am apelat la un specialist: Prof. Dr. Ionuț Purica este cercetător la Institutul de Prognoză al Academiei Române. În trecut a fost responsabil de proiecte pentru energie și infrastructură pentru Banca Mondială, în România și Balcani și responsabil cu ingineria calității fabricației componentelor reactoarelor nucleare pentru grupurile atomocentralei de la Cernavodă.

Centrala Nucleară de la Cernavodă are două grupuri de câte 700 MW fiecare. Acestea injectează în rețeaua de înaltă tensiune circa 1.300 MW. Deci afirmația legată de producția unui reactor de la Cernavodă este falsă. 

Mai mult, este falsă și unitatea de măsură care dovedește o necunoaștere profundă a unor noțiuni de fizică elementare: producția de energie se măsoară în kWh; kW (sau MW) este măsura puterii (=energie/timp), astfel energia este produsul puterii unei surse de producție înmulțită cu timpul în care funcționează, deci MW x ore. România este departe de-a fi al treilea producător de energie din UE. O consultare a statisticii despre energie pe site-ul Eurostat este relevantă”, explică profesorul Ionuț Purica.Potrivit ultimelor date Eurostat, care se suprapun cu cele ale Transelectrica, România se află la mijlocul clasamentului, după țări mult mai mici, precum Belgia și Austria.

România are o producție în jurul valorii de 5,5 GWh, cu diferite fluctuații în funcție de condițiile atmosferice de care depind sursele hidro, solare și eoliene. Pe primele trei locuri în Europa la producția de energie sunt Franța, care produce 54 MW, Marea Britanie cu 28 GWh și Turcia cu 24 GWh.

Și uite așa, UE condusă de masonii sataniști vor crește prețul pe nesimțite până când veți avea facturi cam de 5000 – 6000 de lei și așa vă vor confisca proprietățile, casele voastre construite din munca voastră pe banii voștri la care sunteți de fapt chiriași că plătiți impozite pe munca voastră la primării. TREZIREA CA MERGEM SPRE O MARE SI GREA SCLAVIE CUM NU A FOST NICI IN EPOCA STRAVECHE ZIS SCLAVAGISTA”, se mai arată în postarea verificată, ceea ce induce o potențială stare de panică nejustificată.

Cât privește facturile, expertul în energie Ionuț Purica spune că aproximativ 80% din generarea de energie se face în companii care se află în controlul statului. “Este poate adevărat ca unii mari distribuitori sunt controlați de companii din alte țări, dar afirmațiile apocaliptice legate de evoluția facturilor sunt de natură să destabilizeze social și nu să rezolve problema”, conchide profesorul.