DEZINFORMARE | Prefectura Călărași NU a anunțat mobilizarea rezerviștilor


O postare cu trimitere la un articol cu titlul „S-a dat ORDIN! Mii de români, chemați din nou de ARMATĂ” a fost publicată pe pagina de Facebook Cinematografia Veche, care are 518.000 de like-uri și aproape 800.000 de urmăritori.

Din articolul postat la secțiunea comentarii aflăm că <<Prefectura Călărași a anunțat că, în perioada sus menționată, în județele Călărași și Ilfov are loc un „exercițiu de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populației, economiei naționale și a teritoriului pentru apărare, condus de Ministerul Apărării Naționale, în cooperare cu Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Telecomunicații Speciale”>>

Mai mult, „cea mai mare desfășurare de forțe a fost, conform unor surse din rândul participanților, în județul Călărași. Acolo, oamenii ar fi primit inclusiv misiuni, motiv pentru care, în diferite zone, au fost trimise trupe în diferite zone considerate strategice”, se mai arată în articolul publicat pe site-ul USD24.ro.

Factual.ro a luat legătura cu reprezentanții Prefecturii Călărași.

Instituția NU a avut o astfel de informare. Dacă se desfășoară ceva la nivelul Comisariatelor Teritoriale, se desfășoară conform programului de activitate a acestei structuri. Și înainte de războiul de Ucraina au fost activități de actualizare a bazelor de date a Comisariatelor. Am fost lângă domnul prefect când a discutat șeful comisariatului teritorial de la Călărași”, a explicat Emil Mușat, secretarul general al Prefecturii Călărași.

Cel mai probabil, textul are legătură cu un articol publicat de opiniadecalarasi.ro. Articolul, care face referire la un astfel de exercițiu, a fost însă publicat cu un an înainte de războiul din Ucraina, respectiv în 13 aprilie 2021. Atunci, prefectura Călărași a transmis un comunicat de presă cu privire la o serie de exerciții ale rezerviștilor în contextul măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

De altfel, astfel de articole și titluri nu sunt cazuri izolate. În luna iulie, ca urmare a unui articol similar care s-a viralizat, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Constantin Spînu, a precizat că într-adevăr au fost trimise ordine de mobilizare la domiciliul rezerviștilor, însă a subliniat că primirea unei astfel de convocări este o acțiune de rutină, în baza legii 446/2006. Armata ține în permanență evidența rezerviștilor, iar media este de 34.000 persoane convocate pe an, conform acestuia. Spînu a mai declarat și că acțiunea din acest an nu a fost finalizată, dar se așteaptă ca media ordinelor trimise să fie similară cu cea din ultimii 5 ani (33-34.000).

În plus, în luna martie a acestui an, MApN a accentuat că ordinul de mobilizare este aplicabil doar dacă se declară stare de mobilizare, asediu sau război, cf. art. 18 (2) din aceeași lege:

„La declararea mobilizării sau a stării de război, rezerviştii din rezerva operaţională şi cetăţenii prevăzuţi la art. 3 alin. (5) încorporaţi se consideră mobilizaţi, iar serviciul militar se prelungeşte până la data demobilizării”.

România NU se află, în acest moment (13 oct. 2022), în niciuna dintre aceste situații.