DEZINFORMARE | Radiațiile 5G nu afectează sănătatea oamenilor


În 21 august 2022, pagina de Facebook a Radio Gold FM România a postat un videoclip cu sursă necunoscută în care este prezentat un aparat de identificare a radiațiilor 5G folosit de un bărbat în stațiunea Mamaia, județul Constanța, în care se insinuează că radiațiile antenelor montate pe clădiri ar dăuna sănătății oamenilor.

Conform Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), 5G este cea de-a cincea generație de tehnologie pentru comunicațiile mobile. Este în prezent cea mai nouă astfel de tehnologie standardizată internațional, lansată începând din a doua jumătate a anului 2018 în unele state ale lumii și preconizată să devină tehnologia dominantă în comunicațiile mobile mondiale în anul 2025. 5G își propune să îmbunătățească serviciile existente și să favorizeze dezvoltarea de noi servicii (așa cum aplicațiile mobile s-au dezvoltat cu adevărat odată cu răspândirea 4G).

Mai mult, conform aceleiași surse, sistemele mobile digitale utilizează în prezent mecanisme de control al energiei a căror funcție primară este menținerea emisiilor de semnale radio la nivelurile minime necesare și suficiente pentru asigurarea calității serviciilor. Cu alte cuvinte, telefoanele mobile „lucrează” la cea mai mică putere posibilă necesară pentru asigurarea unei calități corespunzătoare. În rețelele GSM, comanda de modificare sau menținere a nivelului de semnal al telefonului este dată de 2 ori pe secundă, astfel încât, pe măsură ce telefonul se apropie de antenă, își reduce puterea de transmisie. Rațiunea principală a acestui mecanism este eficiența (reducerea probabilității de interferențe, respectiv reducerea consumului de energie), însă un efect indirect semnificativ este reducerea expunerii la radiații. Iar odată cu progresul tehnologic, tehnicile avansate de control al puterii devin tot mai sofisticate – de exemplu în 3G/UMTS, puterea între stația de bază și telefon este ajustată de 1500 ori pe secundă.

Potrivit Uniunii Internaționale pentru Comunicații (ITU), odată cu introducerea tehnologiilor de comunicații mobile, a existat o anumită îngrijorare a publicului cu privire la potențialele riscuri pentru sănătate asociate cu utilizarea telefoanelor mobile și cu locuirea în apropierea stațiilor de bază. Rețelele 3G, 4G și 5G produc câmpuri electromagnetice de radiofrecvență care sunt folosite pentru a transmite informații. Câmpurile electromagnetice au existat sub diferite forme de la nașterea universului. Ele diferă unele de altele prin frecvență, iar lumina vizibilă este forma sa cea mai familiară. ​​​Pentru toate frecvențele radio (de la 0 la 300 GHz), nivelurile maxime internaționale sunt concepute pentru a evita orice efecte adverse asupra sănătății.​​​​​

De asemenea, nu există nicio indicație a unui risc crescut pentru sănătate atunci când sunt expuse la câmpuri electromagnetice sub nivelurile specificate de organismele internaționale. Nu există dovezi care să demonstreze metoda prin care câmpurile electromagnetice din rețelele mobile existente (2G, 3G și 4G) prezintă vreun risc pentru sănătate, cu condiția ca administrațiile să impună limitele de expunere stabilite de organismele internaționale. De asemenea, nu există o bază științifică a vreunei relații între transmiterea coronavirusului și 4G sau 5G sau orice alte unde electromagnetice.

Tot ITU arată că nu undele electromagnetice ionizează corpul uman, așa cum o fac, spre exemplu, expunerea la razele X (radiografiile) sau expunerea la surse radioactive.

Fizicianul Cristian Presură explica, într-un videoclip de pe YouTube din 2019 citat și de EduPedu, că „tehnologia 5G va folosi frecvențe de până la 70 GHz. Asta însă e mult sub cele 3.000.000 de GHz la care undele electromagnetice devin ionizante [n. red.: limita superioară la care o radiație poate deveni periculoasă pentru om]. Cu alte cuvinte, radiațiile 5G nu sunt ionizante și ele nu vor sparge atomii. Înseamnă că, în principiu, nu ne așteptăm să provoace riscuri ridicate de cancer, cel puțin din punct de vedere teoretic. Același lucru ar fi valabil și pentru radiațiile 3G și 4G.

Rezultatul ăsta este susținut de studii medicale. Să privim rata de cancer în ultimii 50 de ani. Vom observa că ea nu crește brusc, odată cu introducerea cuptoarelor cu microunde sau cu introducerea telefoanelor mobile și a rețelelor Wi-Fi acum 20 de ani. (…)”.

În ceea ce privește videoclipul postat pe Facebook, fizicianul Cristian Presură, contactat de Factual.ro, a verificat și el funcționalitatea aparatului folosit, dar și informațiile transmise în videoclip. 

Bărbatul din videoclip vorbește despre o putere a antenei de 5 MW (megawați), ceea ce este mult prea mult pentru o astfel de instalație. Experții spun că, în general, puterea nominală de ieșire trebuie să fie definită de dimensiunea celulei și de rata de date necesară la marginea celulei. Pentru a menține densitatea de putere per MHz similară cu sistemele LTE, spectrul de 100MHz 3,5GHz va necesita 5 x 80W, adică 400W, nu 5MW, care ar echivala cu 5 milioane de W. 

În același timp, expertul mai spune că bărbatul din imagini nu știe să citească valorile exprimate de aparat. Punctul, interpretat greșit în videoclip ca „separator” pentru mii, este folosit de englezi ca virgulă. Așadar, când se prezintă în videoclip valori de 19.000 (min. 0:56), de fapt e vorba de 19, conform specificațiilor aparatului. În ceea ce privește limitele considerate periculoase de către autorități, magneticscienes.com, o platformă cu experți în domeniul măsurării undelor electromagnetice de peste 20 de ani, notează că limita superioară acceptată este de 10 W/m^2, adică 10.000 de mW/m^2 (în banda de MHz care ne interesează), nu cum se transmite în videoclip (1:08): „E minimum o mie limita admisă!”. De fapt, e maximum zece mii de mW/m^2, iar în aparat valoarea maximă era de 19 (nu 19 mii, cum greșit interpretează).

Aceeași valoare (10 W/m^2 – rândul 3, ultima coloană) este redată și în „Limite de expunere la radiofrecvență umană: o actualizare a nivelurilor de referință în Europa, SUA, Canada, China, Japonia și Coreea”, raport publicat de Institutul Național de Cercetare a Comunicațiilor din Polonia:

În concluzie, videoclipul redă imagini reale din teritoriu, dar conține erori științifice: valorile redate de aparat nu sunt de ordinul zecilor de mii, limitele superioare ale radiațiilor considerate de autorități ca fiind periculoase pentru om nu sunt nici pe departe atinse, iar marele 5G în sine nu reprezintă un pericol, deoarece nu transmit unde electromagnetice ionizante.