Dezinformare | Un clip cu un sistem modern de irigații, prezentat ca fiind din România comunistă


Un clip cu două tractoare care scot apa dintr-un canal de irigații este prezentat ca fiind o componentă a sistemului de irigații din România de dinainte de 1989.

Postarea, care nu este însoțită de niciun text, are peste 561.000 de vizualizări, iar în ultimele 24 de ore a adunat 3.800 de share-uri și reshare-uri. Singurul text care apare este cel din corpul clipului – “Irigații înainte de 1989”.

Clipul a fost preluat de pe rețeaua Tik-Tok, acolo unde nu conține nicio referință cu privire la România. Acesta a fost postat pe 18 iunie 2022 de un utilizator din Italia care a mai publicat și alte înregistrări care țin de domeniul agricol.

@andreamerisi

♬ suono originale – user Andreamerisi76

Imaginile surprind o operațiune de irigare a unui lan de porumb cu o pompă mobilă centrifugă cu țeavă telescopică, acționată de motorul tractorului și reprezintă o tehnologie patentată recent de firma italiană Veneroni. Aceasta a început să fie promovată în mediul on-line, prin clipuri de prezentare oficiale, începând cu 2019.

În prezent, sistemul național de irigații este gestionat de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. Potrivit datelor oficiale, la 8.08.2022, suprafața pregătită pentru irigat este de 1,3 milioane de hectare, față de 3,2 milioane de hectare cât era la nivelul anului 1989.