FALS – Concentrația de CO2 din atmosferă e extrem de mică și nu influențează clima


Un utilizator Facebook a postat un text însoțit de o fotografie, în care prezintă, maieutic, o ipoteză în care un activist de mediu vede „adevărul”, după ce este îndrumat de un profesor universitar care îi adresează întrebările corecte. 

Ideea centrală este că dioxidul de carbon emanat artificial nu ar fi un pericol pentru omenire, pentru că el se află într-o concentrație extrem de mică în atmosferă. Întreaga postare este un manifest al teoriei conspirației care susține că nu există încălzire globală.

Foto: captură Facebook

Ce susține postarea utilizatorului Facebook?

Textul postat de utilizatorul Facebook nu este nou. Variante ale sale circulă de foarte mulți ani, iar „profesorul” care îi da o lecție activistului de mediu este prezentat fie ca predând la Universitatea Tehnică din Aachen, fie la Universitatea de Științe Aplicate din Ulm. Ba chiar poartă diferite variante de nume – ca dr. Urban Cleve din Dortmund, ca în cea mai veche postare cu acest text pe care am găsit-o pe net, din 2010.

Textul analizat de noi acum este o traducere cu google translate și de aici greșelile gramaticale și lexicale. Tușa națională vine abia în propozițiile din finalul postării, unde utilizatorul Facebook acuză simpatizanții unui anumit partid politic că susțin așa-numita „minciună mondială” a încălzirii globale.

„(…)

Eu: “Ai auzit vreodată de azot ???” „Oh, da, corect… azot !!! 

Da, avem și asta în aer!” Eu si ??? 

Câte procente ???” 

El: Ridică din umeri din nou. Am simțit că s-a săturat de mine. Dar nu m-am dat bătut şi i-am explicat că era cam 78%. 

Flyer-ele de propagandă pe care le ținea în mâna stângă se scufundau din ce în ce mai jos.😅 

El, după o aritmetică mentală rapidă (a simțit undeva pe la 60%): „Asta nu se poate, nu te cred, că atunci nu ar mai rămâne nimic pentru CO2-ul lor de LA PARTIDUL VERDE ŞI NU PREA MAI RĂMÂNE NIMIC PENTRU PROPAGANDA LOR FALSĂ DE SALVAT CLIMA !!!”

Eu: „Exact !!! Ai dreptate !!! 

Cel putin aproape !!! Pentru că există doar 0,038% CO2 în aerul pe care îl respirăm!😄 

Pur și simplu nu m-a crezut și m-a părăsit.😅

——————- 

Dacă doriți să calculați mai departe: Avem 0,038% CO2 în aer. Natura însăși produce aproximativ 96% din aceasta. 

Restul, adică 4%, ființa umană. 

Adică 4% din 0,038%, adică 0,00152%. Ponderea Germaniei în aceasta este de 3,1%. Astfel, Germania influențează cu 0,0004712% producerea de CO2 în aer !!!!”

Cum un procent atât de mic de CO2 poate avea un impact atât de masiv?

Demonstrația prezentată de așa-zisul profesor în postarea virală este un amestec de jumătăți de adevăr. Cifrele prezentate în calculul său sunt aproximativ corecte – cele referitoare la concentrațiile de oxigen, azot, gaze rare și dioxid de carbon din atmosferă. 

Interpretarea acestor cifre este însă departe de ceea ce oamenii de știință au demonstrat. Este un principiu esențial al chimiei – o creștere a concentrației unui compus chimic determină rata de reacție la acesta. 

Dioxidul de carbon este cel mai important gaz cu efect de seră al Pământului: un gaz care absoarbe și radiază căldură. Spre deosebire de oxigen sau azot (care formează cea mai mare parte a atmosferei noastre), gazele cu efect de seră absorb căldura radiată de la suprafața Pământului și o eliberează înapoi în toate direcțiile, inclusiv înapoi spre suprafața Pământului. Fără dioxid de carbon, efectul natural de seră al Pământului ar fi prea slab pentru a menține temperatura medie a suprafeței globale peste zero. Adăugând mai mult dioxid de carbon în atmosferă, oamenii supraalimentează efectul natural de seră, determinând creșterea temperaturii globale

Factual.ro a analizat deja, într-o altă verificare, felul în care creșterea concentrației de dioxid de carbon din atmosferă alterează clima Terrei.

Conform observațiilor NOAA Global Monitoring Lab, în 2021, doar dioxidul de carbon a fost responsabil pentru aproximativ două treimi din influența totală a încălzirii cauzate de efectul de seră produs de om.

De fapt, perspectiva corectă nu este aceea de a analiza cât la sută din gazele din atmosferă sunt reprezentate de dioxid de carbon. Acest echilibru este tocmai ceea ce face posibilă viața pe Pământ, așa cum arată și specialiștii Agenției Spațiale Americane.

De fapt, noi trebuie să observăm exact cum a crescut această concentrație, de-a lungul timpului. 

Concentrația de dioxid de carbon din atmosfera Pământului este, în prezent, la aproape 412 părți per milion (ppm), conform datelor furnizate de NASA. Se observă o creștere de 47% de la începutul erei industriale, când concentrația era de aproape 280 ppm și o creștere de 11% față de anul 2000, când era aproape de 370 ppm.

Cantitatea de CO2 din atmosferă în ultimii 800.000 de ani. Conținutul de CO2 este măsurat în „părți per milion” (ppm), 100 ppm reprezintă 0,01 la sută (sursa: NASA)

Cercetătorul Yochanan Kushnir de la Observatorul Lamont-Doherty a explicat, pentru Columbia Climate School, de ce, dacă CO2 este doar 0,04% din atmosferă, se produce încălzirea globală

„Aproximativ 99% din atmosferă este formată din oxigen și azot, care nu pot absorbi radiația infraroșie pe care o emite Pământul. Din restul de 1%, principalele molecule care pot absorbi radiația infraroșie sunt CO2 și vaporii de apă, deoarece atomii lor sunt capabili să vibreze în modul corect, pentru a absorbi energia pe care o eliberează Pământul. După ce aceste gaze absorb energia, ele emit jumătate din ea înapoi pe Pământ și jumătate din ea în spațiu, blocând o parte din căldură în atmosferă. Această blocare a căldurii este ceea ce numim efectul de seră. Din cauza efectului de seră creat de aceste gaze, temperatura medie a Pământului este de aproximativ 15°C, ceea ce permite existența vieții.

CO2 reprezintă doar aproximativ 0,04% din atmosferă, iar vaporii de apă pot varia de la 0 la 4%. Dar, în timp ce vaporii de apă sunt gazul cu efect de seră dominant în atmosfera noastră, ei au „ferestre” care permit unei părți din radiația infraroșie să scape fără a fi absorbită. În plus, vaporii de apă sunt concentrați mai jos în atmosferă, în timp ce CO2 se ridică până la aproximativ 50 de kilometri în sus. Cu cât gazul cu efect de seră este mai sus, cu atât este mai eficient în blocarea căldurii de la suprafața Pământului” – a explicat omul de știință. 

„Natura produce mai mult CO2 ca omul”

Așa-zisul profesor din postarea analizată utilizează și un alt argument în dialogul cu presupusul activist de mediu: o altă statistică. Cea a provenienței dioxidului de carbon din atmosferă.
Dacă doriți să calculați mai departe: Avem 0,038% CO2 în aer. Natura însăși produce aproximativ 96% din aceasta. Restul, adică 4%, ființa umană”.

Cifrele reprezintă  fluxul de dioxid de carbon, în gigatone (Sursa: IPCC AR4)

De ce dioxidul de carbon produs de activitățile umane este atât de nociv, au explicat specialiștii de la MIT (Institutul Tehnologic din Massachusetts). Daniel Rothman, profesor de geofizică, spune că îngrijorarea specialiștilor vine din faptul că producția suplimentară (artificială) de dioxid de carbon a dezechilibrat ceea ce a fost cândva un ciclu echilibrat:

„Ceea ce este scos prin procesele naturale este mai mult sau mai puțin egal cu ceea ce este introdus, în afară de măsura în care l-am deranjat”, spune Rothman. Acesta este motivul pentru care nivelul atmosferic de CO2 continuă să crească pe măsură ce oamenii continuă să ardă combustibili fosili: activitățile umane înclină balanța, adăugând carbon în aer mai repede decât îl poate absorbi natura.

Rothman mai spune că este nevoie de secole pentru ca dioxidul de carbon rămas în atmosferă să se absoarbă în oceane. Omul de știință susține că, dacă mâine oamenii ar înceta să mai emită toate gazele cu efect de seră pe care le produc astăzi, de la milioanele de mașini, fabrici, centrale termice etc., planeta ar avea nevoie de sute sau mii de ani pentru a curăța tot excesul de CO2 pe care l-au pompat în atmosferă în timpul erei industriale.

„Nu are unde să se ducă… și nu va dispărea mult timp”– Daniel Rothman, profesor de geofizică MIT
CONCLUZIE – Demonstrația prezentată în postarea sa de utilizatorul Facebook, este FALSĂ. Deși cifrele prezentate sunt aproximativ corecte, acestea sunt manipulate, pentru a susține teoria conspiraționistă că nu există încălzite globală. În realitate, concentrația de dioxid de carbon din atmosferă este din ce în ce mai mare, iar planeta nu poate absorbi, în mod natural, ceea ce oamenii produc în mod artificial.