FALS | Nu a crescut numărul de morți subite în rândul atleților vaccinați anticovid


Un utilizator Facebook a postat un grafic care reprezintă creșterea dramatică a numărului de decese prin moarte cardiacă subită la atleți în perioada campaniilor de vaccinare anti-COVID-19. Potrivit datelor prezentate în imagine, numărul deceselor prin moarte cardiacă subită la atleți în perioada 2021 – 2022 este cu mult mai mare față de numărul atleților care au decedat în perioada 1996-2004 din aceeași cauză (46.4/lună versus 2.9/lună).

Foto: captură Facebook / 09.01.2023

Postarea nu este singulară, sunt multe mesaje care circulă pe Facebook, cu același sens, acela că atleții ar suferi mai des de morți subite. Exemple aici, aici și aici.

Imaginea cu graficul a fost distribuită în data de 5 ianuarie 2022, inițial pe mai multe conturi Twitter (aici, aici și aici) și, ulterior, preluată și pe conturile Facebook. Majoritatea postărilor formulate pe conturile Twitter care au difuzat această informație susțin teorii conspiraționiste.

Ce este moartea cardiacă subită?

Moartea cardiacă subită este, potrivit definiției Centrului pentru Informații în Biotehnologie din SUA, decesul provocat de o cauză cardiovasculară, care se produce în decurs de o oră de la debutul simptomelor. Fenomenul patologic premergător decesului este stopul cardiac, care constă în încetarea spontană a activității cordului (inimii), respectiv inima încetează să bată sau nu bate suficient cât pentru a menține circulația sangvină și viața.

Graficul prezentat de utilizatorul Facebook și utilizatorii conturilor de Twitter nu citează nicio sursă. Știm, însă, că informațiile potrivit cărora vaccinarea anti-Covid-19 asociază creșterea substanțială a morții cardiace subite la sportivi au început să circule intens mai întâi pe canalele media din SUA, în contextul atenției publice suscitate de cazul lui Damar Hamling (24 de ani), jucător profesionist de fotbal american, care a suferit un stop cardiac în timpul unui meci, la începutul lunii ianuarie. Jucătorul a fost resuscitat, iar cauza stopului cardiac se află sub investigație, una dintre explicațiile posibile fiind un tip rar de traumă, intitulat commotio cordis.   

Morți subite legate de vaccin

„Bulgărele” conspiraționist ar fi pornit, potrivit publicației AP News, de la articolul de opinie semnat de cardiologul Peter McCullough și cercetătorul independent Panagis Polykretis, la finalul lunii decembrie a anului trecut. Împreună, cei doi au semnat o scrisoare, nu un studiu riguros, într-o revistă medicală scandinavă, în care afirmau că vaccinarea anti-COVID-19 este responsabilă de creșterea ratei morții cardiace subite la atleții tineri. Aceștia au comparat date statistice din studii stiințifice publicate pre-pandemie despre incidența morții cardiace subite la atleții europeni tineri, cu o listă preluată dintr-un articol nesemnat, publicat pe blogul anonim goodsciencing.com. Lista continuă să fie actualizată și compilează știri de pretutindeni în lume despre decese și urgențe medicale recente, din cauze diverse, însă preponderent cardiovasculare, apărute la persoane de vârste diverse (de la copii pînă la vârstnici), care practicau activități sportive. 

În cadrul articolului respectiv, autorii anonimi pun în legătură directă aceste decese cu vaccinarea anti-Covid-19, fără să prezinte vreo dovadă medicală în acest sens. Altfel, lista respectivă nu poate proba creșterea incidenței morții cardiace subite la atleți în perioada în care au avut loc campaniile de vaccinare (anii 2021-2022). Blogul găzduiește și alte articole antivacciniste

Revenind la scrisoarea publicată de McCullough și Polykretis, care s-au folosit de lista de mai sus pentru a-și susține opinia pseudoștiințifică, dar care a beneficiat de o intensă mediatizare, dr. Jonathan Kim, directorul departamentului de Cardiologie sportivă de la Emory University School of Medicine (SUA), a declarat, pentru AP News, că „este șocant că a fost citată această listă” ca sursă statistică. „Este un gunoi științific, nu poți pur și simplu să te folosești de o grămadă de rapoarte media”. 

Datele științifice adevărate sunt verificate printr-un proces riguros, care validează dacă metodele de obținere a datelor și de efectuare a analizei statistice au fost respectate și corect aplicate. Cardiologul american Peter McCullough, primul autor al scrisorii, este cunoscut pentru răspândirea de informații eronate despre vaccinarea anti-Covid-19 și inițiative de descurajare a vaccinării (articole pot fi consultate aici și aici).

Morțile subite la atleți NU sunt o noutate
Cauzele morții cardiace subite la atleți au constituit, de-a lungul anilor, un subiect de interes și cercetare medicală, întrucât este cea mai comună cauză de deces în rândul acestei categorii, așa cum o arată și acest studiu din anul 2016. 

În august 2022, publicația medicală StatPearls, care este lider în formarea medicală continuă în SUA, a actualizat articolul intitulat Sudden Cardiac Death, în care sunt evidențiate principalele cauze posibile ale deceselor cardiace subite. Vaccinarea împotriva virusului SARS‑CoV‑2 sau Covid-19, boala pe care o generează, NU figurează printre posibilele cauze ale morții cardiace subite, indiferent că este vorba de sportivi sau persoane care nu practică sporturi.

În septembrie 2022, medicul cardiolog Robert McKelvie (BSc, MSc, MD, PhD), profesor universitar la Western Ontario University (Canada), a actualizat articolul Sudden Cardiac Death in Athletes în cadrul unei publicații destinate medicilor. Între posibilele cauze ale morții cardiace subite, nu este citată vaccinarea împotriva Covid-19.

Putem astfel spune că graficul din postarea Facebook, care preia afirmațiile publicate de McCullough și Polykretis, nu este fundamentat științific și că nu sprijină în niciun fel noțiunea că vaccinurile anti-COVID 19 au provocat o creștere a morții cardiace subite la atleți.