FALS | Sindromul morții subite la adulți ar avea legătură cu vaccinurile anti-covid


Pagina Active News a făcut o postare, în 27 noiembrie 2022, în care neagă existența sindromului morții subite și sugerează că decesele puse sub acest semn de medici ar fi, de fapt, în legătură cu un tip de vaccin.

Foto: captură Facebook

În articolul atașat postării este menționată o declarație a medicului Christa Todea-Gross: „Nu există sindromul morții subite. Întotdeauna există o cauză. Acest sindrom a fost inventat la sugari, odată cu apariția vaccinului DTP. Moartea este provocata prin apnee și stop respirator de componenta pertussis (împotriva tusei convulsive) din vaccin. Harris Coulter a scris o carte despre asta. La adult e cam aceeași poveste, dar cu alt vaccin”.

Medicul sugerează astfel legătura dintre anumite decese ”subite” și vaccinarea anti-covid.

Clarificarea termenilor folosiți în declarație

Sindromul morții subite la sugari este, potrivit Centrului pentru Control al Bolilor din SUA, „un termen folosit pentru a descrie moartea bruscă și neașteptată a unui bebeluș mai mic de 1 an, a cărei cauză nu a fost evidentă înainte de investigație. Moartea are loc de obicei în timpul somnului sau în orele în care copilul ar trebui să doarmă”. Termenul a fost propus prima oară în 1969. Cauzele nu sunt încă foarte clare, dar cercetătorii susțin că ar putea avea legătură cu cazurile de nașteri premature, cu greutatea mică la naștere sau cu diverși factori de mediu (fumul de țigară, sufocarea în așternuturi, obstrucționarea căilor respiratorii). 

În 2006, Revista British Medical Journal a realizat un studiu legat de sindromul morții subite la adulți și de cauzele stopurilor cardiace. Rezultatele arată că, în 40,7% din cazurile analizate, existau deja probleme cardiace, fie că ele erau cunoscute sau nu.

Sindromul de Apnee în Somn Obstructiv (SASO) sau apneea este caracterizat de episoade repetate de blocare parțială sau totală a căilor respiratorii în timpul somnului, împiedicând pătrunderea aerului în plămâni. Apneea în somn (oprirea respirației timp de mai mult de 10 secunde), netratată, ar putea avea consecințe grave asupra stării de sănătate. Apneea poate fi cauzată de mai mulți factori de care pacientul să nu știe înainte de investigații amănunțite (inclusiv defecte ale structurii osoase sau ale organelor din aparatul respirator).

Stopurile cardiace și respiratorii, mai multe cauze sunt prezente aici. Niciuna din cauze nu este intoleranța la vreun vaccin/la vreo componentă a unui vaccin.

Vaccinul DTP (împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive) a apărut în 1948, face parte din schema obligatorie de vaccinare în România și necesită rapel. Conține următoarele substanțe active: „anatoxină difterică, anatoxină tetanică, și antigene pertussis, dar și fenoxietanol și fosfat de aluminiu. Antigenele pertussis sunt anatoxină pertussis, hemaglutinină filamentoasă, pertactină și fimbrii de tip 2 şi 3”.

Prospectul punctează că, dacă în urma administrării unui vaccin cu antigene pertussis apar următoarele reacții:

„• Temperatură ≥ 40°C în decurs de 48 de ore, neprovocată de o altă cauză identificabilă;

• Colaps sau stare similară şocului (episod hipotonic-hiporesponsiv) în decurs de 48 de ore de la vaccinare;

• Plâns persistent, neconsolabil care durează ≥ 3 ore, survenit în decurs de 48 de ore de la vaccinare;

• Convulsii cu sau fără febră, survenite în decurs de 3 zile de la vaccinare”, atunci se recomandă încetarea schemei de vaccinare.

Cu toate acestea, „Antecedentele de convulsii febrile, antecedentele familiale de convulsii sau sindromul morţii subite a sugarului (SMSS) nu constituie o contradicție pentru utilizarea Hexacima”.

Sunt necesare totuși niște precauții (pagina 6): riscul de apnee și monitorizarea funcției respiratorii trebuie luate în considerare în perioada de 3 zile de după vaccinare la sugarii născuți foarte prematur (la mai puțin de 28 săptămâni/7 luni de sarcină) și la sugarii cu antecedente de imaturitate respiratorie.

O metaanaliză din anul 1996 arată că nu ar fi nicio asociere între vaccinul DTP și sindromul morții subite la sugari. Pe de altă parte, un studiu din 2016 concluzionează că „primirea vaccinului DTP poate fi asociat cu o creștere a ratei mortalității (n.r. – la copii); dovezile nu sunt suficiente pentru a schimba recomandările de vaccinare, dar indică o necesitate de studii clinice randomizate pentru a examina situația vaccinului DTP în schema de vaccinare”. În studiu nu se menționează însă nimic despre sindromul morții subite. 

În articolul atașat postării, este menționat și că „Mortalitatea în exces este pe cele mai înalte cote pe timp de pace” așa că am verificat statisticile. O analiză Our World in Data, care ia în calcul datele ONU, arată că, între 1950 și 2020 (deci înainte de pandemia de Coronavirus), mortalitatea în rândul tinerilor și copiilor de sub 15 ani a scăzut cu mai mult de 50%, în cele mai multe țări de pe glob. 

Alte clarificări

Articolul i-ar fi atribuit și următorul citat lui Bill Gates, acesta fiind acuzat că ar fi participat la crearea virusului SARS-CoV-2:

Dacă ne descurcăm foarte bine cu noile vaccinuri, sistemul de sănătate și serviciile de limitare a reproducerii, am putea reduce (populația planetei) cu 10% sau 15%.

De fapt, citatul inițial a fost următorul și a fost făcut în 2010, în contextul găsirii unei soluții pentru micșorarea emisiilor de dioxid de carbon (min 4:40): 

Dacă îmbunătățim noile vaccinuri, sistemul de sănătate, serviciile pentru sănătatea reproductivă, am putea micșora asta (n.r. populația planetei) cu în jur de 10-15%”.

Pentru a lămuri perspectiva lui Gates asupra suprapopulării planetei, într-un interviu din 2012, el a mai afirmat:

Problema este că populația crește mai repede acolo unde oamenii nu îi pot face față. În zonele cele mai sărace, populația se va tripla până în 2050.

La fel și abilitatea lor de a hrăni, educa, oferi slujbe, stabilitate, de a proteja mediul în aceste locații, înseamnă că au de-a face cu o problema aproape imposibilă, nordul Nigeriei, Yemen, Ciad. Așa că suntem nevoiți să ne folosim de dorința de a ajuta și de inovații și să mergem în aceste locuri – să oferim femeilor instrumentele necesare ca să poată avea pauze de cel puțin 18 luni* între sarcini sau să aibă familii mai mici și să îmbunătățim speranța de viață, pentru că pe măsură ce copiii supraviețuiesc, părinții realizează că vor avea destui copii care să îi sprijine la bătrânețe. Și așa decid să aibă mai puțini copii”.

*În varianta originală a textului este folosit termenul „space birthing” din limba engleză – perioada de minim 18 luni de pauză recomandată între sarcini.Despre medicul citat, Christa Todea-Gross, sunt disponibile puține informații. Conform proiectului „Pentru viață”, pe care îl coordonează, ar profesa ca medic generalist/de familie. Însă în registrul Colegiului Medicilor are status inactiv (status care implică faptul că medicul nu îndeplinește toate condițiile legale pentru exercitarea profesiei).

Proiectul pe care îl coordonează promovează idei anti-avort și antivacciniste, corelate cu o ideologie fundamentalistă creștină. Pe site-ul oficial este notat că acesta este „iniţiat de către Asociaţia Filantropică Medical Creştină „Christiana”, aflată sub patronajul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului şi Clujului. Este o iniţiere creştină cu scopul de a proteja viaţa omului de la concepţie până la moarte”.